Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Ζάχαρη : Είναι η καστανή ζάχαρη πιο υγιεινή από τη λευκή;

  • από
Ζάχαρη : Είναι η καστανή ζάχαρη πιο υγιεινή από τη λευκή;

Προς απογοήτευση όλων η κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να μας επηρεάσει αρνητικά. Η επίδρασή που έχει στο σώμα μας αποτέλεσε αντικείμενο εκατοντάδων μελετών, οι οποίες ζωγράφισαν μια ζοφερή εικόνα για το τι συμβαίνει σε ανθρώπους που καταναλώνουν τακτικά ζάχαρη.

Η λευκή ζάχαρη συνδέεται με την παχυσαρκία, τις καρδιακές παθήσεις, την υπέρταση και τον καρκίνο. Μερικοί επιστήμονες και διαιτολόγοι έχουν φτάσει στο σημείο να την αποκαλούν και σαν δηλητήριο.

Σε μια προσπάθεια να αποφύγουμε τη λευκή ζάχαρη, πολλοί από μας στρεφόμαστε στην καστανή. Πολλοί την θεωρούν πιο υγιεινή, λιγότερο επεξεργασμένη. Αυτό ισχύει για το ρύζι και το ψωμί, ισχύει το ίδιο και για την ζάχαρη;

Ζάχαρη : Είναι η καστανή ζάχαρη πιο υγιεινή από τη λευκή;

Η καστανή ζάχαρη είναι περισσότερο επεξεργασμένη

Και όμως η καστανή ζάχαρη είναι περισσότερο επεξεργασμένη από τη λευκή, η διαδικασία βελτίωσης είναι ακριβώς ίδια από την αρχή μέχρι το τέλος.

Όταν δημιουργείται η καστανή ζάχαρη, πρόκειται στην ουσία για λευκή ζάχαρη, η οποία μετά το τέλος του καθαρισμού της από την μελάσα, υφίσταται χημική εξεργασία για να της προστεθεί ξανά καθαρή μελάσσα.

Η μελάσσα είναι ένας παχύς χυμός σαν σιρόπι, που παρασκευάζεται από την επεξεργασία του ζαχαροκάλαμου. Οι δύο τύποι ζάχαρης έχουν κοντινές χημικές αντιστοιχίες, και οι δύο είναι κυρίως από καλαμοσάκχαρο. Η λευκή είναι 99,9 τοις εκατό σακχαρόζη, ενώ η καστανή είναι 96 τοις εκατό σακχαρόζη. Η μελάσα δίνει στην καστανή ζάχαρη μία μόνο θερμίδα περισσότερο ανά κουταλάκι του γλυκού.

Το σώμα μας επεξεργάζεται τόσο τη λευκή όσο και τη καστανή ζάχαρη με τον ίδιο τρόπο. H σακχαρόζη είναι µη ανάγων δισακχαρίτης, που είναι η μισή γλυκόζη και η μισή φρουκτόζη. (Η φρουκτόζη είναι ζάχαρη από φρούτα και παράγεται με επεξεργασία). Το σώμα μας συνήθως μετατροπή πιο αποτελεσματικά τη γλυκόζη σε ενέργεια, αλλά όταν η γλυκόζη αποδίδεται στη φρουκτόζη γίνεται πιο δύσκολη η επεξεργασία.

Η σακχαρόζη περιέχει μόνο λίγες ποσότητες βιταμινών ή θρεπτικών ουσιών, έτσι ώστε το πεπτικό σύστημα δεν το επεξεργάζεται. Το σάκχαρο πέφτει στο δωδεκαδάκτυλο, το πρώτο μέρος του λεπτού εντέρου, όπου μετατρέπεται σε γλυκόζη και φρουκτόζη και απορροφάται από την κυκλοφορία του αίματος.

Ενώ η γλυκόζη μεταβολίζεται σε όλο το σώμα, η φρουκτόζη μεταβολίζεται στο ήπαρ και όταν το συκώτι έχει πάρα πολύ φρουκτόζη για να το αντιμετωπίσει, αρχίζει να το μετατρέπει σε λίπος.

Οι ερευνητές έχουν συνδέσει το λίπος στο ήπαρ με ένα τρομακτικό κατάλογο ασθενειών.

Ενώ είναι αλήθεια ότι τόσο η λευκή όσο και η καστανή είναι “καθαρές”. Δεν περιέχουν πρόσθετα ή συντηρητικά και το ζαχαροκάλαμο από το οποίο προέρχεται είναι φυσική πηγή. Αυτό δεν μεταφράζεται αναγκαστικά σε “υγιή”. Και επειδή βασικά είναι το ίδιο πράγμα, μην αντικαταστείτε την καστανή ζάχαρη πιστεύοντας ότι είναι πιο πιο υγιεινή.

Σχετικά Άρθρα

Καφές : Τα οφέλη και οι παρενέργειες της καφεΐνης

Καφές : Τα οφέλη και οι παρενέργειες της καφεΐνης

Πώς επιδράνε τα αντιοξειδωτικά στο δέρμα μας;

Πώς επιδρούν τα αντιοξειδωτικά στο δέρμα μας;

Πώς η υγρασία και η ζέστη επηρεάζουν το σώμα μας;

Πώς η υγρασία και η ζέστη επηρεάζουν το σώμα μας;