Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Με ποιους τρόπους θα μπορούσε η ανθρωπότητα να εξαφανιστεί;

  • από
Με ποιους τρόπους θα μπορούσε η ανθρωπότητα να εξαφανιστεί

Στην επιστημονικής φαντασίας ταινία του 2009 Σκοτεινός Κώδικας «Knowing» με τον Νίκολας Κέιτζ, η ακτινοβολία που απελευθέρωσε ο ήλιος ήταν ικανή να αφανίσει την ανθρωπότητα, και κάθε μορφή ζωής πάνω στη Γη. Σε άλλες ταινίες η ανθρωπότητα αφανίζεται από μετεωρίτες, η ακόμα και από πυρηνικό πόλεμο.

Υπάρχουν δεκάδες διαφορετικά σενάρια που περιγράφουν το τέλος των ανθρώπων. Αυτές οι ταινίες συνήθως διασκεδάζουν το κοινό και εξιτάρουν τη φαντασία των ανθρώπων.

Αλλά τι θα γινόταν αν δεν ήταν ένα κινηματογραφικό σενάριο και ήταν μια επικείμενη πραγματικότητα;

Αυτή η ερώτηση μπορεί να σας φαίνεται περίεργή, αλλά στην πραγματικότητα, δεκάδες ερευνητές σε όλο τον κόσμο περνούν ατελείωτες ώρες αναζητώντας αυτήν ακριβώς τη πιθανότητα, και πώς θα μπορέσει η ανθρωπότητα να το αποτρέψει.

Υπάρχουν πολλές θεωρίες, γύρω από το τι μπορεί τελικά να προκαλέσει τον αφανισμό των ανθρώπων. Αυτές οι θεωρίες περιλαμβάνουν τα πάντα. Από επιδρομή εξωγήινων έως καταστροφικές πτώσεις αστεροειδών.

Αλλά οι επιστήμονες που ερευνούν αυτό το ζήτημα, συναινούν ότι ορισμένοι κίνδυνοι για τον αφανισμό της ανθρωπότητας είναι πιο εύλογοι από άλλους.

Στο πεδίο της έρευνας οι επιστήμονες έχουν ένα όνομα για αυτά τα σενάρια. Τα αποκαλούν “υπαρξιακούς κινδύνους”.

Αυτό που ακολουθεί εδώ είναι μόνο ένα μικρό δείγμα. Μερικοί από τους κινδύνους που έχουν οι ερευνητές στην κορυφή της λίστας τους.

Μια παγκόσμια πανδημία θα αφανίσει την ανθρωπότητα

Δεδομένου ότι εκατομμύρια θάνατοι προκλήθηκαν στο παρελθόν από φυσικούς ιούς, όπως η ευλογιά, η γρίπη, ο κοροναϊός, και ο έμπολα. Οι ειδικοί βλέπουν έναν κατασκευασμένο ιό ως μία από τις βασικές υπαρξιακές απειλές για τον άνθρωπο.

Λαμβάνοντας υπόψη πόσο υπερκινητική είναι η κοινωνία σήμερα, η απειλή μιας ταχέως εξαπλωμένης καταστροφικής ασθένειας είναι μεγαλύτερη από ποτέ.

Είναι δύσκολο να πούμε ποιος φρικτός, αθεράπευτος μεταλλαγμένος ιός μπορεί να εμφανιστεί στο μέλλον.

Τεχνητή νοημοσύνη

Με ποιους τρόπους θα μπορούσε η ανθρωπότητα να εξαφανιστεί;

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα φτάσουμε σε μια εποχή που η τεχνητή νοημοσύνη θα γινεί τόσο έξυπνη, όσο οι άνθρωποι. Αυτό αναμένεται να γίνει μέσα στις επόμενες δεκαετίες.

Όσο κι αν έχουμε ανάγκη τους υπολογιστές και τα ρομπότ, σε αυτό το στάδιο της τεχνολογικής μας εξέλιξης, θα έρθει μια μέρα που θα γίνουν τόσο ισχυροί που όχι μόνο θα ξεπεράσουν την ανθρώπινη νοημοσύνη, αλλά θα γίνουν ικανοί να επεκτείνουν τη νοημοσύνη τους σε ένα σημείο όπου οι άνθρωποι θα θεωρηθούν περιττοί. Το πιθανότερο είναι με τον τρόπο τους να μας αφανίσουν.

Υπερθέρμανση του πλανήτη

Με ποιους τρόπους θα μπορούσε η ανθρωπότητα να εξαφανιστεί;

Η μέση θερμοκρασία του πλανήτη έχει αυξηθεί 0.6 ± 0.2 °C από τα τέλη του 19ου αιώνα. Σύμφωνα με τις επιστημονικές έρευνες, η θερμοκρασία της Γης ενδέχεται να αυξηθεί κατά 1.4 – 5.8 °C εντός της χρονικής περιόδου 1990 και 2100.

Μίας τέτοια ενδεχόμενη αύξηση της θερμοκρασίας δύναται να έχει ως συνέπειες την αύξηση της στάθμης των θαλασσών. Την δημιουργία ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως πλημμύρες ή τυφώνες, και την εξαφάνιση βιολογικών ειδών.

Αν το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη αυξήσει την ένταση και την συχνότητα ακραίων καιρικών φαινομένων, θα είμαστε ένα ακόμη από τα αμέτρητα είδη που θα εξαλειφθούν, και όχι μόνο.

Ένας πυρηνικός πόλεμος

Με ποιους τρόπους θα μπορούσε η ανθρωπότητα να εξαφανιστεί;

Μια μεμονωμένη πυρηνική βόμβα που θα έπληττε μια μεγάλη πόλη σίγουρα θα εξαφάνιζε έναν τεράστιο αριθμό ανθρώπων, αλλά πιθανότατα δεν θα αφάνιζε την ανθρωπότητα. Ωστόσο, είναι τα αντίποινα. Αρκετές πυρηνικές βόμβες θα μπορούσαν να μας αφανίσουν.

Ο αριθμός των χωρών με πυρηνικά όπλα αυξάνεται. Οποιαδήποτε χρήση πυρηνικών όπλων θα είχε παρόμοια επίδραση με την έκρηξη ενός ηφαιστείου. Η τέφρα στην ατμόσφαιρα θα μπλοκάρει το φως του ήλιου.

Ένας πυρηνικός πόλεμος θα ανέβαζε τα επίπεδα ακτινοβολίας και αιθάλης στη γη, αλλάζοντας γρήγορα και δραματικά το κλίμα, προκαλώντας παγκόσμιο λοιμό. Μεταξύ άλλων το πιο  ιδανικό σενάριο.

Ένα υπερηφαίστειο 

Θυμάστε το 2010, το ηφαίστειο Eyjafjallajokull της Ισλανδίας που προκάλεσε σοβαρά προβλήματα καθώς η τέφρα και οι καπνοί του έφτασαν στην ηπειρωτική Ευρώπη διακόπτοντας τις αεροπορικές μετακινήσεις;

Τώρα, φανταστείτε τι ζημιά μπορεί να κάνει ένα υπερηφαίστειο, μια έκρηξη χιλιάδες φορές πιο μεγάλη.

Η τελευταία γνωστή έκρηξη ενός τέτοιού ηφαιστείου ήταν πριν από 70.000 χρόνια. Σήμερα γνωρίζουμε ότι υπάρχουν έξι υπερηφαίστεια σε όλο τον κόσμο που θα μπορούσαν, θεωρητικά να μας στείλουν σε έναν ηφαιστειακό χειμώνα αιθάλης και τέφρας, ανά πάσα στιγμή.

99 είδη που ζούσαν στη Γη έχουν εξαφανιστεί, θα μπορούσε η ανθρωπότητα να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο;

Σχετικά Άρθρα

Τι είναι αυτό που μας ξεχωρίζει και μας κάνει ανθρώπους;
Τι είναι αυτό που μας ξεχωρίζει και μας κάνει ανθρώπους;
Τι θα συμβεί αν ένας αστεροειδής συγκρουστεί με τη Γη;
Τι θα συμβεί αν ένας αστεροειδής συγκρουστεί με τη Γη;
Η Μεγάλη Ψύξη : Πώς θα πεθάνει το σύμπαν;
Η Μεγάλη Ψύξη : Πώς θα «πεθάνει» το σύμπαν;