Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Η Μεγάλη Ψύξη : Πώς θα «πεθάνει» το σύμπαν;

  • από
Η Μεγάλη Ψύξη : Πώς θα πεθάνει το σύμπαν;

Η τελική μοίρα του σύμπαντος θα έρθει μέσα από ένα μεγάλο κρύο, αυτό που οι αστρονόμοι ονομάζουν μεγάλη ψύξη.

Έτσι περιγράφεται η μέρα που όλη η θερμότητα και η ενέργεια θα κατανέμονται ομοιόμορφα σε ακατανόητα τεράστιες αποστάσεις. Σε αυτό το σημείο, η τελική θερμοκρασία του σύμπαντος θα φτάσει πάνω από το απόλυτο μηδέν.

Η επιταχυνόμενη διαστολή της Μεγάλης Έκρηξης

Πριν από 13,8 δισεκατομμύρια χρόνια το σύμπαν μας γεννήθηκε από μια Μεγάλη έκρηξη, και έκτοτε επεκτείνεται. Μέχρι πριν από μερικές δεκαετίες φαινόταν ότι η διαστολή θα σταματήσει.

Οι μετρήσεις των αστρονόμων έδειξαν ότι υπήρχε αρκετή ύλη στο σύμπαν για να ξεπεραστεί η διαστολή και να αντιστραφεί η διαδικασία, προκαλώντας τη λεγόμενη Μεγάλη Σύνθλιψη.

Σε αυτό το σενάριο το Σύμπαν θα ξανά γυρίσει πίσω, σε μια απείρως πυκνή μοναδικότητα όπως αυτή από την οποία προέκυψε. Ίσως αυτή η διαδικασία να μπορούσε ακόμη και να προκαλέσει μία άλλη μεγάλη έκρηξη. Αυτός ο κύκλος της Μεγάλης Έκρηξης και της Μεγάλης Σύνθλιψης θα μπορούσε να επαναλαμβάνετε απείρως.

Τα τελευταία χρόνια η ανακάλυψη της σκοτεινής ενέργειας μας στέρησε την ευκαιρία της αιώνια αναγέννηση.

Το 1998, δύο ξεχωριστές ομάδες αστρονόμων ανακοίνωσαν ότι είχαν παρατηρήσει εκρήξεις από αστέρια στο μακρινό σύμπαν, που ονομάζεται σουπερνόβα τύπου Ia. (Χρησιμεύουν ως «δείκτες υπολογισμού» των τεράστιων αποστάσεων στο Σύμπαν)

Διαπίστωσαν ότι οι απόμακρες εκρήξεις, οι οποίες θα έπρεπε να έχουν την ίδια εγγενή φωτεινότητα, ήταν πιο αμυδρές και επομένως πιο μακριά από το αναμενόμενο. Κάποια μυστηριώδης δύναμη διώχνει το Σύμπαν μακριά.

Αυτή η σκοτεινή ενέργεια θεωρείται τώρα ότι αποτελεί περίπου το 69% της μάζας του σύμπαντος. Ενώ η σκοτεινή ύλη αντιπροσωπεύει περίπου το 26%. Η κανονική ύλη, άνθρωποι, πλανήτες, αστέρια και οτιδήποτε άλλο μπορείτε να δείτε, αποτελεί περίπου το 5% του σύμπαντος.

Ο πιο σημαντικός αντίκτυπος της σκοτεινής ενέργειας είναι ότι δεν θα εμποδίσει ποτέ την επέκταση του σύμπαντος. Μόνο θα την επιταχύνει.

Ο Θερμικός Θάνατος του σύμπαντος

Δεκαετίες παρατηρήσεων επιβεβαίωσαν την μοίρα που περιμένει το σύμπαν. Όλα τα σημάδια δείχνουν έναν μακρύ και μοναχικό θάνατο που παραπέμπει προς το άπειρο. Ο επιστημονικός όρος για το τέλος του σύμπαντος είναι θερμικός θάνατος.

Αλλά το σύμπαν μάλλον θα ερημώσει πολύ πριν συμβεί αυτό.

Σε μερικά τρισεκατομμύρια χρόνια από τώρα, το σύμπαν θα έχει επεκταθεί τόσο πολύ που κανένας μακρινός γαλαξίες δεν θα είναι ορατός από τον δικό μας.

Ο Γαλαξία μας θα έχει από καιρό συγχωνευτεί με τους γειτονικούς του γαλαξίες. Σε 100 τρισεκατομμύρια χρόνια από τώρα, όλοι οι σχηματισμοί των αστεριών θα σταματήσουν.

Πολύ αργότερα στη λεγόμενη Εκφυλιστική Εποχή, οι γαλαξίες θα εξαλειφθούνε. Τα απομεινάρια που θα έχουν μείνει από τα άστρα θα καταρρεύσουν, και όλη η υπόλοιπη ύλη θα κλειδωθεί μέσα σε μαύρες τρύπες. 

Στην πραγματικότητα οι μαύρες τρύπες θα είναι οι τελευταίοι σωζόμενοι φρουροί του σύμπαντος όπως το ξέρουμε. Οι Μαύρες Τρύπες θα είναι η τελευταία ύλη που θα απομένει. Αλλά τελικά ακόμη και αυτοί οι τιτάνες θα εξαφανιστούν.

Ο Στίβεν Χόκινγκ (Stephen Hawking) προέβλεψε ότι οι μαύρες τρύπες εξατμίζονται αργά απελευθερώνοντας τα σωματίδια τους στο σύμπαν. Οι μικρότερες μαύρες τρύπες θα εξαφανιστούν. Πολλή αργότερα η ακτινοβολία Χόκινγκ θα σκοτώσει ακόμη και τις υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες.

Καμία ύλη όπως την γνωρίζουμε δεν θα παραμείνει σε αυτή τη σκοτεινή εποχή, στο τέλος του σύμπαντος, η οποίο θα διαρκέσει πολύ περισσότερο από ό, τι όταν ξεκίνησε.

Εάν αυτό το τέλος σας φαίνεται σκοτεινό και καταθλιπτικό, ίσως το να γνωρίζετε ότι το ανθρώπινο είδος θα εξαφανιστεί πολύ πριν συμβεί αυτό να σας παρηγορήσει.

Στην πραγματικότητα, σε αυτό το χρονικό διάστημα τρισεκατομμυρίων ετών, ακόμη και η ύπαρξη ολόκληρου του είδους μας καταγράφεται ως μια σύντομη ακτίνα του ήλιου πριν από έναν άπειρο χειμώνα σκότους.