Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Γνωρίζετε γιατί το Σύμπαν δεν έχει κέντρο;

  • από
Γνωρίζετε γιατί το Σύμπαν δεν έχει κέντρο;

Το Σύμπαν όντως δεν έχει κέντρο, από τότε που έγινε η μεγάλη έκρηξη (Big Bang) πριν από 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια το Σύμπαν συνεχώς επεκτείνεται, δεν ήταν μια έκρηξη που εκδηλώθηκε από ένα κεντρικό σημείο.

Το σύμπαν ξεκίνησε εξαιρετικά συμπαγές και μικροσκοπικό.

Τότε κάθε σημείο του σύμπαντος επεκτάθηκε εξίσου το ίδιο, και έτσι συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, χωρίς κανένα σημείο προέλευσης.

Ένας τρόπος να το δούμε αυτό είναι να φανταστούμε ένα δισδιάστατο μυρμήγκι που ζει στην επιφάνεια ενός τέλεια σφαιρικού μπαλονιού.

Από την άποψη του μυρμηγκιού, παντού η επιφάνεια φαίνεται το ίδιο. Δεν υπάρχει κέντρο στην επιφάνεια της σφαίρας, ούτε υπάρχει άκρη.

Εάν φουσκώσετε το μπαλόνι, το μυρμήγκι θα δει το δισδιάστατο σύμπαν του να επεκτείνεται. Αν σχεδιάσετε και μερικές τελείες στην επιφάνεια του, τότε θα αρχίσουν να απομακρύνονται η μία από την άλλη. Ακριβώς όπως κάνουν και οι γαλαξίες στο πραγματικό μας σύμπαν.

Για το μυρμήγκι που ζει σε αυτό το δισδιάστατο χώρο, οποιαδήποτε τρίτη διάσταση που εκτείνεται κάθετα στην επιφάνεια του μπαλονιού, δεν έχει κανένα νόημα. Ξέρει ότι μπορεί να προχωρήσει προς τα εμπρός και προς τα πίσω, μπορεί να πάει αριστερά και δεξιά, αλλά δεν έχει καμία αντίληψη του τι είναι πάνω και κάτω.

Το σύμπαν μας είναι μια τρισδιάστατη έκδοση του δυσδιάστατου μπαλονιού, αλλά η αναλογία του μπαλονιού, με τον περιορισμένο χώρο της επιφάνειας, αντιπροσωπεύει ένα πεπερασμένο διάστημα, το οποίο οι κοσμολόγοι συνεχίζουν να το ερευνούν.

Περιορισμένη από το πόσο φως έχει ταξιδέψει από τη Μεγάλη Έκρηξη και μετά, οι παρατηρήσεις προσφέρουν μόνο μια πεπερασμένη ματιά. Αλλά το σύμπαν θα μπορούσε να είναι άπειρο.

Αν συμβαίνει αυτό, τότε μπορείτε να αντικαταστήσετε το μπαλόνι με ένα επίπεδο φύλλο από καουτσούκ που εκτείνεται για πάντα. Ή αν θέλετε να σκεφτείτε ένα τρισδιάστατο σύμπαν, φανταστείτε ένα άπειρο ψωμί με σταφίδες που συνεχώς επεκτείνεται. Σε αυτή την περίπτωση οι σταφίδες, αντιπροσωπεύουν τους γαλαξίες που απομακρύνονται ο ένας από τον άλλο.

Αν το σύμπαν είναι άπειρο δεν υπάρχει κέντρο.

Αν είναι επίπεδο ή καμπύλο εξαρτάται από τη συνολική ποσότητα μάζας και ενέργειας που υπάρχει. Εάν η πυκνότητα μάζας και ενέργειας του σύμπαντος είναι σωστή, τότε το σύμπαν θα είναι επίπεδο.

Σχετικά Άρθρα

Πώς οι αστρονόμοι υπολογίζουν την ηλικία του σύμπαντος;
Πώς οι αστρονόμοι υπολογίζουν την ηλικία του σύμπαντος;
Οι πιο ζεστοί και κρύοι πλανήτες στο ηλιακό μας σύστημα
Οι πιο ζεστοί και κρύοι πλανήτες στο ηλιακό μας σύστημα
Σκοτεινή ύλη : Πότε ανακαλύφθηκε και τι ιδιότητες έχει;
Σκοτεινή ύλη : Πότε ανακαλύφθηκε και τι ιδιότητες έχει;