Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Τιτάνας : Κρατήρας του Τιτάνα ίσως κρύβει το μυστικό της ζωής

  • από
Τιτάνας : Κρατήρας του Τιτάνα ίσως κρύβει το μυστικό της ζωής

Το παγωμένο φεγγάρι του Κρόνου, ο Τιτάνας, εδώ και καιρό έχει τραβήξει το ενδιαφέρον των επιστημόνων που αναζητούν ζωή στο Ηλιακό Σύστημα. Η επιφάνειά του Τιτάνα είναι επικαλυμμένη με οργανικούς υδρογονάνθρακες, και ο παγωμένος φλοιός του θεωρούν ότι καλύπτει έναν υδάτινο ωκεανό.

Ένας αστεροειδής ή κομήτης που θα χτυπούσε τον Τιτάνα θα μπορούσε θεωρητικά να αναμίξει αυτά τα συστατικά. Σύμφωνα με μια μελέτη που παρουσιάζει προσκρούσεις σε κρατήρες, μπορεί να παρέχει το ιδανικό περιβάλλον για να ξεκινήσει η ζωή.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ένας ωκεανός βρίσκεται περίπου 100 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνια του Τιτάνα. Όταν η αποστολή Cassini της NASA μέτρησε τις διακυμάνσεις στις παλίρροιες του φεγγαριού.

Ο Τιτάνας είναι γεμάτος κρατήρες

Οι επιστήμονες γνωρίζοντας ότι ο Τιτάνας είναι γεμάτος με πολλούς μεγάλους κρατήρες από πτώσεις μετεωριτών. Αναρωτήθηκαν αν κάποιος  από αυτούς ήταν αρκετά μεγάλος για να διαπεράσει το φλοιό και να αναμειχθεί το οργανικό υλικό της επιφάνειας με το νερό που βρίσκετε από κάτω. Αυτό μπορεί να  παρήγαγε «μια αρχέγονη σούπα που θα χρειαζόταν για να αναπτυχθεί η ζωή»

Για να φτάσουν σε αυτό το συμπέρασμα, μοντελοποίησαν την πρόσκρουση του μεγαλύτερου κρατήρα του φεγγαριού, τον Menrva. Πλάτους 425 χιλιομέτρων, που πιστεύεται ότι είχε σχηματιστεί πριν από 1 δισεκατομμύριο χρόνια.

Το μοντέλο πρότεινε ότι ο κρατήρας προέκυψε από ένα διαστημικό βράχο πλάτους 34 χιλιομέτρων που χτυπούσε την επιφάνεια με ταχύτητα 7 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο.

Η θερμότητα που παράγεται κατά την σύγκρουσης θα δημιουργούσε μια λίμνη στον κρατήρα. Η λίμνη πιθανότατα θα υπήρχε μόνο για 1 εκατομμύριο χρόνια. Προτού παγώσει στις χαμηλές θερμοκρασίες του Τιτάνα. Ωστόσο μπορεί να ήταν αρκετός χρόνος για να εξελιχθούν μικρόβια. Το υγρό στοιχείο τα οργανικά μόρια και η θερμότητα από την πρόσκρουση, είναι ιδανικές συνθήκες για τα βακτήρια.

Παρόλο που δεν υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις που να υποδηλώνουν ότι κάποτε τρυπήσει η επιφάνια του Τιτάνα, η αποστολή Dragonfly της NASA που πρόκειται να ξεκινήσει το 2027 και να φτάσει στον Τιτάνα 2036, θα μπορούσε να μας αποκαλύψει πολλά από τα μυστικά του παγωμένου φεγγαριού.

Σχετικά Άρθρα

Γιατί μερικοί πλανήτες έχουν δακτυλίους όπως ο Κρόνος;

Γιατί μερικοί πλανήτες έχουν δακτυλίους όπως ο Κρόνος;

Η NASA αναζητά ζωή στο μεγαλύτερο φεγγάρι του Κρόνου τον Τιτάνα

Η NASA αναζητά ζωή στο μεγαλύτερο φεγγάρι του Κρόνου τον Τιτάνα

Kepler-62f : Ένας πλανήτης που μπορεί να φιλοξενεί ζωή

Kepler-62f : Ένας πλανήτης που μπορεί να φιλοξενεί ζωή