Στον Τιτάνα το μεγαλύτερο δορυφόρο του Κρόνου στρέφει το ενδιαφέρον της η NASA. Ανακοίνωσε ότι θα στείλει ένα ερευνητικό σκάφος που θα ονομάζεται Dragonfly.
Στο πλαίσιο της εξερευνητικής αποστολής του, θα αναζητήσει ίχνη χημικών διεργασιών παρόμοιων με εκείνον της Γη. Ο Τιτάνας είναι αντίστοιχος με την πολύ πρώιμη Γη.
Μπορεί να παράσχει ενδείξεις για το πώς μπορεί να έχει προκύψει η ζωή στον πλανήτη μας. Όπως και την συλλογή άλλων πληροφοριών σχετικά με την επιφάνεια και την ατμόσφαιρα του Τιτάνα.
Το Dragonfly θα ξεκινήσει το 2026 και θα φθάσει στο Τιτάνα το 2034. Η απόσταση του τιτάνα είναι 1.400.000.000 χιλιόμετρα από τον ήλιο. 10 φορές πιο μακριά από ό,τι η Γη. Μόλις φτάσει εκεί το σκάφος θα πετάξει μέσα από την πυκνή και θολή ατμόσφαιρα του Τιτάνα, η οποία είναι περίπου 50% της ατμοσφαιρικής πίεσης της Γης, και θα εξερευνήσει την μυστηριώδη επιφάνεια του.
Ο Τιτάνας είναι ο μεγαλύτερος από τους 62 δορυφόρους του Κρόνου και ο δεύτερος σε μέγεθος στο ηλιακό μας σύστημα μετά το φεγγάρι του Δία Γανυμήδη. Έχει διάμετρο 2.475 χιλιομέτρων, καθιστώντας το περίπου 50% ευρύτερο από το φεγγάρι της Γης.
Δεν είναι λόγο του μεγέθους του που έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον των επιστημόνων. Ο Τιτάνας είναι επίσης το μόνο φεγγάρι στο ηλιακό σύστημα με ατμόσφαιρα, το μόνο εκτός από τη Γη.
Στην ατμόσφαιρα του Τιτάνα κυριαρχεί το άζωτο καθώς και υδρογονάνθρακες, που του δίνουν μια θολή πορτοκαλί απόχρωση. (Οι υδρογονάνθρακες είναι η βάση για τα αμινοξέα που είναι απαραίτητα για να δημιουργηθεί ζωή.)
Λίμνες και ποτάμια στον Τιτάνα
Ο Τιτάνας είναι γνωστός για την ύπαρξη υγρών ποταμών, λιμνών και θαλασσών στην επιφάνεια του. Αν και οι τελευταίοι αποτελούνται από υγρούς υδρογονάνθρακες όπως το μεθάνιο και το αιθάνιο.
Πιστεύεται ότι ο Τιτάνας έχει έναν υπόγειο ωκεανό με νερό 55 έως 80 χιλιόμετρα κάτω από την παγωμένη του επιφάνεια, που ενδεχομένως να έχει κάποια μορφή ζωής. Εάν υπάρχει ζωή θα είναι εξαιρετικά ανθεκτική για να μπορεί να επιβιώσει στη βίαια ψυχρή επιφάνεια του Τιτάνα. (μείον 179 βαθμούς Κελσίου).
Η πυκνή ατμόσφαιρα του Τιτάνα είναι περίπου 95% άζωτο, ενώ το υπόλοιπο αποτελείται κυρίως από μεθάνιο. Αυτό δημιουργεί ένα παχύ πορτοκαλί ομιχλώδες στρώμα που κρέμεται πάνω από την επιφάνεια του, καθιστώντας δύσκολη την παρατήρηση του από τη Γη.
Πολλά από αυτά που γνωρίζουμε προέρχονται από το διαστημικό σκάφος Huygens της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA). Το οποίο προσγειώθηκε στον Τιτάνα και διαβίβασε δεδομένα για 72 λεπτά το 2005. Άλλα και ο Cassini της NASA, ο οποίος πραγματοποίησε πολλαπλές πτήσεις στον Τιτάνα το 2005 και 2017.
Drone στο μεγαλύτερο φεγγάρι του Κρόνου
Οι επιστήμονες είναι ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι με την ικανότητα του Dragonfly να πετάξει αντί να κινηθεί στο έδαφος. Με οκτώ στροφεία μπορεί να πετά σαν ένα μεγάλο drone.
Η ατμόσφαιρα του Τιτάνα είναι αρκετά πυκνή ώστε να επιτρέψει σε κάποιο όχημα να πηγαίνει στους σχετικά μικρούς δρόμους και να φέρει μεγάλο επιστημονικό φορτίο σε μεγάλες αποστάσεις.
Το Dragonfly θα προσεδαφιστεί στην περιοχή Σαγκρι-Λα κοντά στον ισημερινό του Τιτάνα. Θα μπορεί να καλύψει περισσότερα από 175 χιλιόμετρα κατά τη σχεδόν τριετή αποστολή του στον Τιτάνα. θα ερευνήσει την περιοχή σε μια σειρά συντόμων πτήσεων μέχρι και 9 χλμ. για τη λήψη δειγμάτων.
Οι ερευνητές που εργάζονται στο πρόγραμμα είναι ενθουσιασμένοι με την ευκαιρία που θα έχουν να μελετήσουν τα πολλά μυστήρια του γιγαντιαίου φεγγαριού.
Προσβλέπετε ότι το Dragonfly θα δώσει λεπτομερείς απαντήσεις σχετικά με την επιφάνεια του Τιτάνα, σε πιο λεπτομερή κλίμακα. Όχι μόνο για τη σύνθεσή της αλλά και τη γεωλογία της.
Για τα σύνθετα οργανικά υλικά που υπάρχουν εκεί και για το πώς αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Αλλά και για να δούμε μια καλή εικόνα των επιφανειών όπως οι αμμόλοφοι και ο κρατήρα Σελκ (Selk)
Υπάρχει πληθώρα αναπάντητων ερωτήσεων σχετικά με την επιφάνεια του Τιτάνα. Η αποστολή της NASA θα καταφέρει να δώσει απαντήσεις για αυτό τον μυστηριώδη κόσμο που μπορεί να φέρει επανάσταση σε όσα ξέρουμε για τη ζωή στο Σύμπαν.