Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Κλίμακα Καρντάσεφ : Η μέθοδος κατάταξης ενός πολιτισμού

  • από
Κλίμακα Καρντάσεφ : Η μέθοδος κατάταξης ενός πολιτισμού

Το 1964, ο Ρώσος αστρονόμος Νικολάι Καρντάσεφ παρουσίασε μια εργασία με τίτλο Μετάδοση πληροφοριών από εξωγήινους πολιτισμούς. Αυτό επινόησε την υποθετική κλίμακα Καρντάσεφ που μετρούσε πόση ενέργεια μπορεί να παράγει ένας πολιτισμός.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ένας πολιτισμός όσο μεγαλώνει γίνεται πιο προηγμένος. Οι ενεργειακές του απαιτήσεις αυξάνονται ραγδαία λόγω της αύξησης του πληθυσμού και των ενεργειακών απαιτήσεων που έχουν τα διάφορα μηχανήματα και οι συσκευές του.

Έχοντας αυτό κατά νου, η κλίμακα Καρντάσεφ αναπτύχθηκε ως ένας τρόπος μέτρησης της τεχνολογικής προόδου ενός πολιτισμού με βάση την ενέργεια που είναι σε θέση να καταναλώνει και να χειραγωγεί, η οποία και αντιστοιχεί ταυτόχρονα στο βαθμό εξάπλωσης του πολιτισμού αυτού στο σύμπαν. (Αρχικά ήταν συνδεδεμένη με την διαθέσιμη ενέργεια για επικοινωνίες, αλλά έκτοτε επεκτάθηκε)

Αυτή η κλίμακα υποδηλώνει επίσης και την ισχύς ενός πολιτισμού. Όσο περισσότερη ενέργεια είναι σε θέση να παράγει, τόσο περισσότερη ενέργεια είναι σε θέση να διαχειρίζεται.

Η κλίμακα Καρντάσεφ δεν ισχύει μόνο για εξωγήινους πολιτισμούς. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ανθρωπότητα δεν είναι ακόμη σε αυτήν την κλίμακα. Επειδή στη Γη εξακολουθούμε να διατηρούμε τις ενεργειακές μας ανάγκες από φυτά και ζώα, είμαστε ένας πολιτισμός τύπου 0 και έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε μέχρι να αναβαθμιστούμε σε πολιτισμός τύπου Ι

Ποιοι είναι οι τύποι στην κλίμακα Καρντάσεφ;

Πολιτισμός Τύπου Ι

Η Τύπου Ι κλίμακα χαρακτηρίζει πολιτισμούς που μπορούν να αξιοποιήσουν όλη την ενέργεια που είναι διαθέσιμη από ένα γειτονικό αστέρι. Να την συλλέγουν και να την αποθηκεύουν για να καλύψουν τις ενεργειακές απαιτήσεις του πληθυσμού τους.

Ωστόσο, το να μπορούμε να αξιοποιήσουμε όλη την ενέργεια της Γης θα σήμαινε ότι θα μπορούσαμε να έχουμε τον έλεγχο όλων των φυσικών φαινομένων. Οι άνθρωποι να μπορούν να ελέγξουν τα ηφαίστεια, τον καιρό, ακόμη και τους σεισμούς.

Ακόμα και αν αυτά καταφέρναμε να τα πετύχουμε, θα έμοιαζαν πρωτόγονα σε σύγκριση με τις δυνατότητες των κοινωνιών που θα βρίσκονται στην υψηλότερη κλίμακα.

Πολιτισμός Τύπου ΙΙ 

Ένας πολιτισμός Τύπου ΙΙ μπορεί να αξιοποιήσει την ενέργεια ολόκληρου του άστρου τους, όχι απλώς να μετατρέψει το φως των αστεριών σε ενέργεια, αλλά να ελέγξει το αστέρι. Έχουν προταθεί διάφορες θεωρίες για αυτό.

Κλίμακα Καρντάσεφ : Η μέθοδος κατάταξης ενός πολιτισμού

Η πιο δημοφιλής είναι η σφαίρα Ντάυσον (Dyson sphere). Αυτή η υποθετική μεγακατασκευή, θα περικλείει έναν αστέρα και θα συσσωρεύει την ενέργεια που ο αστέρας εκπέμπει, αν όχι όλη το μεγαλύτερο μέρος της, και θα μεταφέρετε σε έναν πλανήτη για μελλοντική χρήση.

Εάν ο μηχανισμός που τροφοδοτεί τα αστέρια είχε κατακτηθεί από έναν πολιτισμό, ένας αντιδραστήρας σε πραγματικά τεράστια κλίμακα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να ικανοποιήσει τις ανάγκες τους. 

Οι γίγαντες αερίου θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το υδρογόνο τους. Παράδειγμα: Ένας αντιδραστήρα που θα βρισκόταν σε τροχιά θα μπορούσε να αντλήσει τους πόρους του.

Τι θα σήμαινε αυτή η τεχνολογία για έναν πολιτισμό;

Κανένας γνωστός κίνδυνος δεν θα μπορούσε να εξαλείψει έναν πολιτισμό Τύπου ΙΙ. Για παράδειγμα, εάν οι άνθρωποι καταφέρουν να επιβιώσουν αρκετά χρόνια για να φτάσουν σε αυτό το επίπεδο, ακόμα και ένα αντικείμενο στο μεγέθους της σελήνης να εισερχόταν στο ηλιακό μας σύστημα σε πορεία σύγκρουσης με τον πλανήτη μας, θα είχαμε τη δυνατότητα να το εξαφανίσουμε. Ουσιαστικά ένας τέτοιος πολιτισμός θα ήταν άτρωτος σε τέτοιες απειλές.

Πολιτισμός Τύπου ΙΙΙ

Αυτοί οι υπερ-πολιτισμοί θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν όλη την ενέργεια που παράγεται από όλα τα αστέρια στον γαλαξία τους. Ένας τυπικός γαλαξίας έχει δισεκατομμύρια αστέρια, οπότε θα είχαν πάρα-πάρα πολύ ενέργεια διαθέσιμη.

Κλίμακα Καρντάσεφ : Η μέθοδος κατάταξης ενός πολιτισμού

Ένας τρόπος για να γίνει αυτό είναι τα όντα αυτά να κάλυπταν κάθε αστέρι στον γαλαξία τους με σφαίρες Ντάυσον. Αλλά θα μπορούσαν να είχαν ανακαλύψει και πιο εξωπραγματικές μεθόδους.

Όσον αφορά τους ανθρώπους, εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια εξέλιξης, τόσο βιολογική όσο και μηχανική, μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα οι κάτοικοι αυτού του πολιτισμού να είναι απίστευτα διαφορετικοί από την ανθρώπινη φυλή.

Μπορεί να είναι Σάιμποργκ (όντα που διαθέτουν συνδυασμό οργανικών (ζωτικών) και μηχανικών (συνθετικών μερών). Αυτά τα εξελιγμένα όντα πιθανότατα θα θεωρούν τους προγόνους τους κατώτερους.

Σε αυτό το στάδιο, θα αναπτυχθούν αποικίες ρομπότ που θα είναι ικανά να «αυτό-αναπαραχθούν». Ο πληθυσμός τους θα είναι δυνατόν να αυξηθεί σε εκατομμύρια, καθώς θα εκτείνονται σε όλο τον γαλαξία, αποικίζοντας το ένα αστέρια μετά το άλλο αστέρι.

Αυτά τα όντα θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα τεράστιο δίκτυο που θα μετέφερε ενέργεια πίσω στον πλανήτη τους. Ένας τέτοιος πολιτισμός θα είναι ικανός να πραγματοποιήσει ακόμα και ταξίδια στο χρόνο και τον χώρο, θεωρητικά θα είναι αθάνατος.

Πολιτισμός Τύπου IV

Λίγοι πιστεύουν ότι υπάρχει ακόμη ένα επίπεδο που θα μπορούσε να ξεπεράσει τα επιτεύγματα του τύπου ΙΙΙ, σίγουρα υπάρχει κάποιο όριο.

Οι πολιτισμοί τύπου IV θα ήταν σε θέση να εκμεταλλευτούν την ενέργεια ολόκληρου του σύμπαντος, με αυτό θα μπορούσαν να ελέγξουν την επιταχυνόμενη διαστολή του σύμπαντος. Αυτά τα εξελιγμένα όντα μπορεί να ζουν ακόμα και μέσα σε υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες.

Κλίμακα Καρντάσεφ : Η μέθοδος κατάταξης ενός πολιτισμού

Εδώ τα όντα θα ήταν σαν θεοί, μιας και θα είχαν τη γνώση να χειραγωγούν το σύμπαν.

Ο ανθρώπινος πολιτισμός στην κλίμακα Καρντάσεφ

Όπως αναφέρθηκε στην αρχή η ανθρωπότητα δεν είναι ακόμη σε αυτήν την κλίμακα. Όμως οι ειδικοί είναι αισιόδοξοι.

Σύμφωνα με τον Καρλ Σαγκάν, που επέκτεινε και βαθμονόμησε την κλίμακα Καρντάσεφ πριν τον τύπο Ι, κατά τη βιομηχανική επανάσταση, το έτος 1900, ήμασταν στο 0,58.

Το έτος 2018, ο ανθρώπινος πολιτισμός έφτασε στο 0,73 της κλίμακας, ενώ σύμφωνα με σχετικούς υπολογισμούς, πιθανώς να φτάσουμε τον Τύπο Ι σε 100 – 200 χρόνια.

Στον Τύπο ΙΙ σε μερικές χιλιάδες χρόνια (κατά την εκτίμηση του Φρήμαν Ντάυσον, γύρω στο έτος 11.200

Στον Τύπο ΙΙΙ σε 100.000 έως 1 εκατομμύριο χρόνια.

Σχετικά Άρθρα

Η Μεγάλη Ψύξη : Πώς θα πεθάνει το σύμπαν;
Η Μεγάλη Ψύξη : Πώς θα «πεθάνει» το σύμπαν;
Μάγναστρα : Οι αστέρες νετρονίων που προκαλούν τρόμο
Μάγναστρα : Οι αστέρες νετρονίων που προκαλούν τρόμο
Τι θα γινόταν αν ο άνθρωπος ζούσε ένα εκατομμύριο χρόνια;
Τι θα γινόταν αν ο άνθρωπος ζούσε ένα εκατομμύριο χρόνια;