Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Το μαγνητικό πεδίο της Γης εμφανίζει απρόβλεπτη κινητικότητα

  • από
Το μαγνητικό πεδίο της Γης εμφανίζει απρόβλεπτη κινητικότητα

Το μαγνητικό πεδίο της Γης σήμερα είναι πιο ασταθές από ποτέ, μετατοπίζοντας το βόρειο πόλο από τον Καναδά πιο κοντά στη Σιβηρία. Μελέτες δείχνουν ότι η Γη ανέπτυξε μαγνητικό πεδίο τουλάχιστον πριν από τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια.

Πως δημιουργείται το μαγνητικό πεδίο της Γης;

Το μαγνητικό πεδίο δημιουργείται λόγω του λιωμένου σιδήρου, το  οποίο βρίσκετε στο πυρήνα της Γης. Ο πυρήνας παράγει ηλεκτρικά ρεύματα, τα οποία σε συνδυασμό με την περιστροφή της Γης, δημιουργούν και διατηρούν ένα μαγνητικό πεδίο.

Η συνεχής φθορά και η μετακίνηση του λιωμένου σιδήρου δημιουργεί ένα σύνθετο μοτίβο μαγνητισμού, το οποίο είναι δύσκολο να μοντελοποιηθεί και να προβλεφθεί με ακρίβεια.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι μαγνητικοί πόλοι της γης τείνουν να μετατοπίζονται ελαφρώς κάθε χρόνο. Μπορούν να κινηθούν αρκετά χιλιόμετρα σε ένα χρόνο. Αλλά αυτός ο ρυθμός κίνησης έχει γίνει όλο και πιο ασταθής, για λόγους που δεν είναι ακόμα σαφείς για τους γεωλόγους.

Οι επιστήμονες πιστεύουν πως ο αναπάντεχος δυνατός γεωμαγνητικός παλμός που συνέβη το 2016 κάτω από τη Νότια Αμερική, μετατόπισε το μαγνητικό πεδίο. Γεγονός που πιθανώς να συνέβαλε στις τρέχουσες απροσδόκητες αλλαγές στο μαγνητικό πεδίο της Γης.

Το σφάλμα αυξάνεται συνεχώς, λένε οι επιστήμονες της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA)

Ο βόρειος μαγνητικός πόλος μετατοπίζετε προς τη Σιβηρία

Σε πρόσφατη διάσκεψη της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης, ο γεωμαγνητιστής Phil Livermore του Πανεπιστημίου του Λιντς της Αγγλίας. Αποκάλυψε ότι τα δυο τεράστια στρώματα του μαγνητικού πεδίο, το ένα κάτω από τον Καναδά, και το άλλο κάτω από τη Σιβηρία, πιθανόν να επηρεάζουν τη θέση του βόρειου μαγνητικού πόλου. Το στρώμα της Σιβηρίας φαίνεται να υπερέχει. 

Κάθε πέντε χρόνια, η NOAA ενημερώνει για τις αλλαγές στο μαγνητικό πεδίο της Γης. Παγκόσμιο Μαγνητικό Μοντέλο (WMM)

Το WMM είναι ένα τυποποιημένο μοντέλο του πυρήνα και του μαγνητικού πεδίου για την χαρτογράφηση της σύγχρονης ναυσιπλοΐας σε όλο τον κόσμο.

Ανανεώθηκε τελευταία φορά το 2015 και η επόμενη έκδοση το 2020. Ωστόσο η παράξενη συμπεριφορά των μαγνητικών πεδίων έχει αναγκάσει τους επιστήμονες να αναθεωρήσουν το χάρτη.

Οι επιστήμονες είχαν προγραμματίσει να κυκλοφορήσουν την τελευταία έκδοση του WMM στις 15 Ιανουαρίου, αλλά η αναθεώρηση έχει αναβληθεί μέχρι τις 30 Ιανουαρίου.

Τα τελευταία τρία χρόνια, οι επιστήμονες στο NOAA και η Βρετανική Γεωλογική Υπηρεσία που έχουν μελετήσει τις αλλαγές στο γήινο μαγνητικό πεδίο θα χρησιμοποιήσουν αυτά τα δεδομένα για να ενημερώσουν το WMM.

Σχετικά Άρθρα

Τι θα συμβεί αν ο πυρήνας της Γης παγώσει;

Τι θα συμβεί αν ο πυρήνας της Γης παγώσει;

Τι θα συμβεί αν ένας αστεροειδής συγκρουστεί με τη Γη;

Τι θα συμβεί αν ένας αστεροειδής συγκρουστεί με τη Γη;

Ηλιακός άνεμος : Πώς επηρεάζει τη Γη και τους Πλανήτες;

Ηλιακός άνεμος : Πώς επηρεάζει τη Γη και τους Πλανήτες;