Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Τι θα συμβεί αν ο πυρήνας της Γης παγώσει;

  • από
Τι θα συμβεί αν ο πυρήνας της Γης παγώσει;

Ο πυρήνας του πλανήτης μας είναι ένα πολύ ζεστό σημείο. Σίγουρα, μπορεί να μην το καταλαβαίνουμε, και ειδικά τον χειμώνα που ο καιρός είναι κρύος.

Αλλά πολύ κάτω από την επιφάνεια της Γης, στο κέντρο της βρίσκεται ένα καυτό σημείο, φτιαγμένο σχεδόν εξ ολοκλήρου από μέταλλα.

Ο εξωτερικός πυρήνας είναι ένα κράμα σιδήρου και νικελίου που χρησιμεύει ως ρυθμιστικό μεταξύ του εσωτερικού πυρήνα και του μανδύα της Γης. Ένα στρώμα μάγματος και λιωμένου βράχου.

Ο εσωτερικός πυρήνας είναι μια συμπαγής, πλούσια σε σίδηρο σφαίρα που έχει πάχος περίπου 1.200 χιλιόμετρα, και βρίσκεται 2.900 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια της Γης. Είναι το πιο καυτό σημείο του πλανήτη, με θερμοκρασίες έως και 6.093 βαθμούς Κελσίου.

Που χρησιμεύει ο πυρήνας της γης;

Στην πραγματικότητα, ο πλανήτης μας έχει ανάγκη ο πυρήνας του να είναι πάντα ζεστός. Με αυτόν τον τρόπο προστατεύει τη Γη από τους επιβλαβείς ηλιακούς ανέμους και τα διάφορα θραύσματα.

Ο πυρήνας της Γης είναι εξίσου ζεστός με την επιφάνεια του ήλιου. Έτσι ήταν πριν από, περίπου 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια. Τότε που ο πλανήτης σχηματίστηκε για πρώτη φορά, από ένα σύννεφο αερίων και σωματιδίων.

Η βαρύτητα βύθισε το σίδηρο και τις άλλες ύλες προς το κέντρο της Γης, ενώ τα ελαφρύτερα υλικά όπως ο αέρας και το νερό ανέβηκαν στο φλοιό. Τα υλικά στο ενδιάμεσο είναι τόσο βαριά που η βαρύτητα του εξωτερικού πυρήνα είναι περίπου τριπλάσια από την επιφάνεια της Γης.

Εξακολουθεί να διατηρεί μέρος της αρχικής του θερμότητας, καθώς και αυτή που δημιουργείται από τη τριβή, από την κίνηση βαρύτερων υλικών πιο κοντά στο κέντρο.

Ο εσωτερικός πυρήνας συνεχίζει να αυξάνεται ένα εκατοστό κάθε χίλια χρόνια. Καθώς επεκτείνεται η θερμότητα αυξάνεται.

Τι θα συμβεί αν καταστραφεί η μαγνητική ασπίδα;

Εάν ο πυρήνας παγώσει, θα παγώσει και όλος ο πλανήτης και η ζωή θα χαθεί. Επίσης η μαγνητική ασπίδα που προστατεύει τον πλανήτη απ’ άκρη σ’ άκρη που δημιουργείται από τον θερμό πυρήνα της Γης, θα καταστραφεί. Αυτή η ασπίδα προστατεύει τη Γη από την κοσμική ακτινοβολία.

Η ασπίδα δημιουργείται από τις αδιάληπτες κινήσεις του σίδηρου. Όπως περιστρέφεται ο πλανήτης, έτσι περιστρέφεται και ο πυρήνας της Γης. Ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι κινείται ακόμη πιο γρήγορα από τον πλανήτη.

Εκεί η θερμότητα του στερεού εσωτερικού πυρήνα αναδεύει τον υγρό εξωτερικό πυρήνα, που αποτελείται από σίδηρο και νικέλιο. Αυτό το ανακάτεμα παράγει ηλεκτρικά ρεύματα και κατά συνέπεια, ένα μαγνητικό πεδίο.

Το μαγνητικό πεδίο προστατεύει τον πλανήτη μας από τα φορτισμένα σωματίδια που προέρχονται από το διάστημα, και κυρίως από τον ήλιο. Το μαγνητικό πεδίο εκτρέπει τα κινούμενα σωματίδια προς τους Πόλους Βόριο και Νότιο.

Δεν είναι σαφές σε τη βαθμό η απώλεια του μαγνητικού πεδίου θα άλλαζε τη ζωή στη Γη. Ορισμένοι επιστήμονες λένε ότι ο πλανήτης θα δεχθεί μια επίθεση ραδιενεργών κυμάτων που θα τον υπερθερμάνουν και θα τον μετατρέψουν σε ακατοίκητο.

Μια πιθανή αύξηση της ηλιακής ακτινοβολίας θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμα και καρκίνους. Η ορμή που θα έχει ο Ηλιακός Άνεμος θα μπορούσε να εξατμίσει το νερό των ωκεανών και των λιμνών.

Το καλύτερο είναι να μην χρειαστεί ποτέ να μάθουμε τις ακριβείς επιπτώσεις που θα έχει η απώλεια του μαγνητικού πεδίου.