Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Τι είναι οι πεποιθήσεις και πώς μπορούν να μας περιορίζουν

  • από
Τι είναι οι πεποιθήσεις και πώς μπορούν να μας περιορίζουν

Οι πεποιθήσεις είναι οι πληροφορίες που συνειδητά ή ασυνείδητα έχουμε αποδεχτεί ως αληθινές. Δυστυχώς οι πεποιθήσεις συχνά μας περιορίζουν και μας στερούν την πρόσβαση στην αλήθεια.

Οι πεποιθήσεις είναι σαν ένα φίλτρο αποτελούμενο από παρανοήσεις, που δεν επιτρέπει τη διέλευση της αλήθειας. Έτσι η αντίληψη μας περιορίζεται μόνο σε αυτό που θέλουμε ενώ ταυτόχρονα απορρίπτουμε οτιδήποτε άλλο.

Η αλήθεια δεν μπορεί ποτέ να αποκαλυφθεί σε όσους έχουν άκαμπτες πεποιθήσεις.

Δηλαδή τον τύπο του ανθρώπου που πάντα παραθέτει <δεδομένα> είναι απρόθυμος να αναγνωρίσει οτιδήποτε άλλο, εκτός από τα δικά του πιστεύω και ερμηνεύει ως απειλή οτιδήποτε με το οποίο δεν συμφωνεί.

Περνά τη ζωή του χαρακτηρίζοντας κάθε τι νέο διαφορετικό και διαφωτιστικό ως κακό, η στην καλύτερη περίπτωση μη αποδεκτό. Και κάθε τι παλιό παραδοσιακό και καταπιεστικό ως καλό.

Αδυνατεί να κατανοήσει ότι η αλήθεια όσο επίπονη και αν είναι, είναι από τη φύση της πάντα καλή. Και ότι το ψέμα ανεξάρτητα και από το πόσο μας ελκύει είναι από τη φύση του πάντα κακό.

Προκειμένου να προστατέψει τις πεποιθήσεις του ο άνθρωπος αυτός χτίζει ένα τείχος γύρω του, άλλοι χτίζουν μεγάλο τείχος και άλλοι μικρό. Όμως ανεξάρτητα από το μέγεθος του δεν μπορεί παρά να αποκλείει πολύ περισσότερη αλήθεια από όση περικλείει.

Όποιος χαρακτηρίζεται από άκαμπτες πεποιθήσεις δεν έχει την επιλογή να αλλάξει άποψη.

Αυτό τον κάνει να αναγνωρίζει μόνο ότι βρίσκεται εντός των τειχών που έχει χτίσει γύρω του, και εμποδίζεται από το να εξερευνήσει την απεριόριστη αλήθεια που βρίσκεται εκτός των τειχών του. Δεν συνειδητοποιεί ότι η αλήθεια είναι πάντα μεγαλύτερη από οποιαδήποτε δομή που κατασκευάζεται για να την περικλείσει.

Οι πεποιθήσεις και η πίστη δεν είναι το ίδιο πράγμα και δεν πρέπει να συγχέονται.

Αντίθετα από τις πεποιθήσεις, η πίστη δεν είναι εντελώς περιοριστική. Αναγνωρίζει ότι υπάρχουν πολλά να ανακαλύψει και να γνωρίσει κανείς, και ότι πάντα προσπαθεί να αποκαλύψει ολοένα και μεγαλύτερο μέρος της αλήθειας.

Με την πίστη, τα πάντα είναι πιθανά. Ο άνθρωπος με πίστη συνειδητοποιεί ότι πάντα υπάρχουν περισσότερα πράγματα να μάθει για τον εαυτό του και έτσι αναζητά συνεχώς τη γνώση και την αλήθεια.