Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Τσάι : Ασπίδα κατά του καρκίνου και της καρδιοπάθειας

Τσάι : Ασπίδα κατά του καρκίνου και της καρδιοπάθειας

Για τις ευεργετικές ιδιότητες που έχει το τσάι στην υγεία μας είναι πιθανόν να ευθύνονται οι πολυφαινόλες, οι οποίες αποτελούν ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες ικανές να απορροφούν τις ελεύθερες ρίζες στο αίμα, που καταστρέφουν το DNA.

Σύμφωνα με νέες μελέτες η κατανάλωση τσαγιού καθημερινά μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης. Να εμποδίσει τη βλάβη που προκαλείται από το κάπνισμα, και να προλάβει καρδιοπάθειες και τον καρκίνο.

Μια από τις δύο μελέτες εξετάζει την επίδραση που έχει το μαύρο τσάι στην χοληστερόλη LDL σε άτομα που εμφάνιζαν υψηλά επίπεδα.

Όλη οι συμμετέχοντες έπρεπε να πίνουν πέντε φορές την ημέρα μαύρο τσάι για τρεις βδομάδες. Στην δεύτερη περίοδο της έρευνας οι συμμετέχοντες έπιναν ένα υποκατάστατο ρόφημα, χωρείς καφεΐνη που είχε ίδιο χρώμα και γεύση με το τσάι. Στην τρίτη περίοδο πρόσθεσαν καφεΐνη ποσότητα ίση με εκείνη που έχει το τσάι.

Το αποτέλεσμα ήταν το μαύρο τσάι να μείωση τη συνολική χοληστερόλη κατά 4% και την LDL κατά 8% περισσότερο σε σχέση με το υποκατάστατο. Η συνολική χοληστερόλη μειώθηκε κατά 7% και η κακή 11% σε αυτούς που κατανάλωσαν μαύρο τσάι.

Η μείωση της χοληστερόλης σε αυτά τα επίπεδα, σημαίνει μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.

Η δεύτερη έρευνα επικεντρώθηκε στην συχνή κατανάλωση μαύρου και πράσινου τσαγιού, στην πρόληψη του καρκίνου που σχετίζετε με το κάπνισμα.

Οι ερευνητές μελέτησαν τα επίπεδα του 8-OhdG στα ούρα, έναν δείκτη της συνολικής βλάβης του DNA. Το κάπνισμα σχετίζετε με υψηλά επίπεδα αυτής της ουσίας.

Η καθηγήτρια Iman Hakim της Health Promotion Sciences στο αντικαρκινικό κέντρο της Αριζόνας αναφέρει: Η βλάβη στο DNA εάν δεν αποκατασταθεί, ενδέχεται να δημιουργήσει γενετικές μεταλλάξεις, που κατά τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου αναμένεται να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Ο εύκολος εντοπισμός του 8-OhdG στα αύρα, προσφέρει στους επιστήμονες έναν τρόπο ελέγχου της βλάβης.

Τα οφέλη που έχει το πράσινο τσάι στην υγεία μας

Τσάι : Ασπίδα κατά του καρκίνου και της καρδιοπάθειας

Στην μελέτη της Hakim συμμετείχαν 143 άνδρες και γυναίκες, που ήταν όλοι μανιώδεις καπνιστές. Χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες, κάθε ομάδα και για τέσσερις μήνες έπιναν τέσσερα ποτήρια τσάι την ημέρα. Η πρώτη ομάδα έπινε πράσινο τσάι χωρίς καφεΐνη. Η δεύτερη ομάδα έπινε μαύρο χωρίς καφεΐνη. Η τρίτη ομάδα έπινε νερό.

Κάθε μήνα, οι συμμετέχοντες υποβάλλονταν σε εξετάσεις αίματος και ούρων, χωρίς κάποιος να αλλάξει τη διατροφή του η να ελάττωση το κάπνισμα. Στο τέλος των τεσσάρων μηνών, η ομάδα που κατανάλωνε πράσινο τσάι εμφάνισε τα χαμηλότερα επίπεδα 8-OhdG. Στις άλλες δύο ομάδες δεν σημειώθηκε καμία αλλαγή. Το πράσινο τσάι μείωσε σημαντικά την βλάβη των κυττάρων στους καπνιστές.

Σχετικά Άρθρα

Καφές : Τα οφέλη και οι παρενέργειες της καφεΐνης

Καφές : Τα οφέλη και οι παρενέργειες της καφεΐνης

Τα οφέλη που έχει η σοκολάτα στην υγεία μας

Τα οφέλη που έχει η σοκολάτα στην υγεία μας

Ζάχαρη : Είναι η καστανή ζάχαρη πιο υγιεινή από τη λευκή;

Ζάχαρη : Είναι η καστανή ζάχαρη πιο υγιεινή από τη λευκή;