Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Πώς η υγρασία και η ζέστη επηρεάζουν το σώμα μας;

Πώς η υγρασία και η ζέστη επηρεάζουν το σώμα μας;

Γιατί η υγρασία και η ζέστη κάνουν το δέρμα μας να κολλά, να νιώθουμε την ανάσα μας βαριά, ακόμα και οποιαδήποτε δραστηριότητα που κάνουμε στην ύπαιθρό να ασφυκτιούμε;

Αυτό συμβαίνει επειδή η υγρασία, η ποσότητα των υδρατμών που διαθέτει ο αέρας, δυσκολεύουν να ρίξουν την υπερβολική θερμότητα του σώματος μας μέσω του ιδρώτα.

Συνήθως, τα σταγονίδια του ιδρώτα που βρίσκονται στην επιφάνεια του δέρματός εξατμίζονται, και το σώμα μας παίρνει αέρα και δροσιζόμαστε.

Η υγρασία ωστόσο, δεν αφήνει τον ιδρώτα να εξατμιστεί τόσο εύκολα. Διότι ο αέρας που μας περιβάλει έχει ήδη υψηλή περιεκτικότητα σε υγρασία και δεν μπορεί να απορροφήσει περισσότερο. Όσο λιγότερο εξατμίζεται η υγρασία από το δέρμα μας, τόσο πιο πολύ ζεσταινόμαστε.

Υψηλή θερμοκρασία και υγρασία

Οι υψηλές θερμοκρασίες ενισχύουν την υγρασία, και ανατρέπουν τη ρύθμιση της θερμοκρασίας. Επειδή ο ζεστός αέρας μπορεί να συγκρατήσει περισσότερη υγρασία από ό, τι ο δροσερός αέρας.

Η αύξηση της θερμοκρασίας ακόμα και μισού βαθμού Κελσίου ισοδυναμεί με αύξηση 4% περίπου  στους ατμοσφαιρικούς υδρατμούς.

Έτσι εξηγείτε γιατί αισθανόμαστε πιο βαριά την υγρασία το καλοκαίρι από ό, τι το χειμώνα, ακόμη και αν τα επίπεδα υγρασίας είναι ίδια.

Ο ζεστός και υγρός αέρας δεν είναι μόνο αποπνικτικός και κολλώδης στο δέρμα, αλλά δυσκολεύει και την αναπνοή.

Ωστόσο, η “βαρύτητά του” δεν οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα σε υδρατμούς. Τα μόρια υδρατμών που μετατοπίζουν μέρος του αζώτου και του οξυγόνου του ξηρού αέρα, είναι στην πραγματικότητα λιγότερο πυκνά. Αυτό σημαίνει ότι ο υγρός αέρας είναι στην πραγματικότητα ελαφρύτερος από τον ξηρό αέρα.

Ωστόσο, επειδή οι υδρατμοί εκτοξεύουν μικρές ποσότητες αυτών των αερίων, υπάρχει λιγότερο οξυγόνο στον υγρό αέρα για να εισπνεύσουμε. Επιπλέον, το σώμα μας επιβαρύνετε ήδη από την μεγάλη θερμοκρασία, οπότε αισθανόμαστε ότι καταβάλουμε περισσότερη προσπάθεια για να αναπνεύσουμε.

Αν και δεν υπάρχει καθορισμένο όριο υγρασίας, Το ιδανικό θεωρείτε 40-45%. Για οποιαδήποτε τιμή κάτω από 30% η ατμόσφαιρα είναι πολύ ξηρή, ενώ πάνω από 50% είναι δυσάρεστα υψηλή.

Σχετικά Άρθρα