Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Άποφις : Ο αστεροειδής που το 2029 θα πλησιάσει τη Γη

  • από
Άποφις : Ο αστεροειδής που το 2029 θα πλησιάσει τη Γη

Την Παρασκευή στης 13 Απριλίου του 2029, η Γη θα βρεθεί πολύ κοντά με τον αστεροειδή 99942 Άποφις. Ο αστεροειδής Άποφις που έχει πλάτος 340 μέτρα θα περάσει σε απόσταση μόλις 31.000 χιλιομέτρων από τον πλανήτη μας. Μια απόσταση που τον φέρνει πιο κοντά από τους περισσότερους γεωστατικούς δορυφόρους.

Χάρη στο τεράστιο μέγεθος του και το κοντινό του πέρασμα θα είναι τόσο ορατός, που περίπου 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούν να τον παρακολουθήσουν με γυμνό μάτι.

Ο αστεροειδής θα γίνει αρχικά ορατός στο νότιο ημισφαίριο. Θα εμφανιστεί ως ένα φωτεινό αστέρι που διαπερνά τον ουρανό από τα ανατολικά στα δυτικά, περνώντας αρχικά πάνω από την Αυστραλία, μετά τον Ινδικό Ωκεανό και τελικά θα διασχίσει τον ισημερινό πάνω από την Αφρική.

Ευτυχώς, αυτό το θεαματικό και ιστορικό γεγονός δεν θα έχει τόσο σοβαρή εξέλιξη όσο πίστευαν κάποτε οι ειδικοί. Αρχικά, οι επιστήμονες δεν ήταν σίγουροι αν το πέρασμα του Άποφις θα είχε ως αποτέλεσμα τι σύγκρουση του με τη Γη.

Αν και αυτός ο κίνδυνος ξεπεράστηκε, οι ερευνητές δεν μπορούν ακόμη να αποκλείσουν το ενδεχόμενο η βαρυτική επίδραση της Γης να επηρεάσει τον αστεροειδή, με τέτοιο τρόπο ώστε μία από τις επόμενες επισκέψεις του να έχει ως αποτέλεσμα έναν ολέθριο αντίκτυπο. 

Ο αστεροειδής βρίσκεται στην κορυφή της λίστας κινδύνου πρόσκρουσης της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος, και της NASA για πάνω από 17 χρόνια.

Τι γνωρίζουμε για τον Άποφις

Ο Άποφις παρατηρήθηκε για πρώτη φορά στης19 Ιουνίου του 2004 από το παρατηρητήριο Kitt Peak National Observatory της Αριζόνας. Η αρχική ονομασία που του δόθηκε ήταν 2004 ΜΝ4, σύμφωνα με τους κανόνες ονομασίας των νεοπαρατηρηθέντων αστεροειδών. Σε πολλές περιπτώσεις ο αστεροειδής αναφέρεται με το όνομα αυτό.

Από τη δεύτερη παρατήρησή του το Δεκέμβριο του 2004 ο αστεροειδής κινεί το ενδιαφέρον των αστρονόμων καθώς οι πρώτες ενδείξεις οδηγούν σε αυξημένη πιθανότητα σύγκρουσής του με τη Γη.

Στις 24 Ιουνίου του 2005 του δίδεται ο μόνιμος αριθμός κατάταξης 99942 και στις 19 Ιουλίου 2005 το όνομα Άποφις από τους ανθρώπους που τον ανακάλυψαν. (Άποφις ήταν μία αρχαία αιγυπτιακή θεότητα που προσπαθούσε να βυθίσει τον κόσμο στο σκότος καταστρέφοντας τον Ήλιο κατά την περίοδο της νύχτας.)

Ο Άποφις είναι ένας αστεροειδής που ανήκει στην ομάδα των αστεροειδών Ατών με ακτίνα περιφοράς γύρω από τον Ήλιο συγκρίσιμη της μίας αστρονομικής μονάδας (1 AU = η μέση απόσταση Γης-Ηλίου). Ο μεγάλος ημιάξονας της περιφοράς του είναι 0,922 AU ή 92,2% της μέσης απόστασης Γης-Ηλίου.

Η περίοδος περιφοράς του γύρω από τον Ήλιο είναι περίπου 324 ημέρες, πολύ κοντά δηλαδή στην αντίστοιχη περίοδο της Γης η οποία είναι περίπου 365 ημέρες. Αυτό έχει σαν συνέπεια ο αστεροειδής αυτός να διέρχεται σε μικρή απόσταση από την τροχιά της Γης δύο φορές περίπου το χρόνο.

Μέχρι το Ιανουάριο του 2006 οι υπολογισμοί έδειξαν ότι η διάμετρός του είναι 320 m και η μάζα του 4,6Χ1010 kg (46.000.000 τόνοι).

Οι υπολογισμοί αυτοί βασίστηκαν σε 964 παρατηρήσεις με οπτικά τηλεσκόπια και 6 με ραδιοτηλεσκόπια εκ των οποίων οι 4 με τη μέθοδο Doppler. Παρόλα αυτά το σφάλμα στους υπολογισμούς αυτούς θεωρείται σημαντικό.

Τι θα συμβεί αν ο Άποφις χτυπήσει τη Γη;

Άποφις Ο αστεροειδής που το 2029 θα πλησιάσει τη Γη

Η πρόβλεψη για τον αντίκτυπο που θα είχε μια σύγκρουση μεταξύ του πλανήτη μας και ενός αστεροειδή στο μέγεθος, το σχήμα και την πυκνότητα του Άποφις δεν είναι εύκολη υπόθεση. Σίγουρα δεν υπάρχει κάτι παρόμοιο που να συνέβη στο παρελθόν.

Άλλες επιπτώσεις είτε ήταν πολύ μεγαλύτερες, όπως ο αστεροειδής που χτύπησε τη Γη πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια, προκαλώντας σεισμούς, και πυρκαγιές, και εξαφάνισε τους δεινόσαυρους από τη Γη, και άλλες πολύ μικρότερες.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη για να εκτιμηθεί η καταστροφή που θα μπορούσε να προκύψει από μια τέτοια σύγκρουση.

Αυτοί οι παράγοντες περιλαμβάνουν το μέγεθος, την πυκνότητα και τη μάζα των αστεροειδών, καθώς και τη γωνία και την ταχύτητα με την οποία χτυπά ο αστεροειδής.

Εάν η πρόσκρουση συμβεί στον ωκεανό, μπορεί να δημιουργήσει τεράστιο τσουνάμι. Στη στεριά θα δημιουργηθεί πολύ σκόνη στην ατμόσφαιρα. Φυσικά ένας σημαντικός παράγοντας είναι το σημείο πρόσκρουσης, εάν είναι κοντά σε κατοικημένες περιοχές.

Αν ο Άποφις χτυπούσε τη Γη με ταχύτητα 20 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο, μια μέση ταχύτητα πρόσκρουσης αστεροειδών, η ενέργεια που θα απελευθερωνόταν θα ήταν περίπου 10 τρισεκατομμύρια Τζάουλ.

Περίπου 100.000 φορές περισσότερη από την ενέργεια του μετεωρίτη του Τσελιάμπινσκ. (Στης 16 Φεβρουαρίου του 2013 στην πόλη Τσελιάμπινσκ (Ουράλια) έπεσε μετεωρίτης βάρους 10 τόνων, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 1.000 άτομα και να προκληθούν μεγάλες υλικές ζημιές.) Και ένα εκατομμύριο φορές περισσότερη ενέργεια από τις βόμβες που έπεσαν στη Χιροσίμα. Το ερώτημα για τους επιστήμονες δεν είναι το «Αν» «Αλλά το πότε»

Ένα ουράνιο σώμα εύρους ενός χιλιομέτρου επίκειται να συγκρούεται με τη Γη κάθε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια. Ενώ ένα ουράνιο σώμα εύρους 6 χιλιομέτρων, με πιθανή ολική καταστροφή της Γης, αναμένεται να συγκρούεται με τη Γη κάθε εκατό εκατομμύρια χρόνια. Σύμφωνα με την NASA η Γη δεν κινδυνεύει από τον Άποφις για τα επόμενα 100 χρόνια

Ωστόσο, το πέρασμα του Άποφις το 2029 είναι ένα μοναδικό θέαμα που δεν πρέπει να χάσετε. Αντικείμενα τέτοιου μεγέθους έρχονται τόσο κοντά στη Γη, περίπου μία φορά κάθε χίλια χρόνια. Μη χάσετε την ευκαιρία να το δείτε.

Σχετικά Άρθρα

Τι θα συμβεί αν ένας αστεροειδής συγκρουστεί με τη Γη;

Τι θα συμβεί αν ένας αστεροειδής συγκρουστεί με τη Γη;

Ο μεγαλύτερος κομήτης που εντοπίστηκε ποτέ κατευθύνεται προς τον Ήλιο

Ο μεγαλύτερος κομήτης που εντοπίστηκε ποτέ κατευθύνεται προς τον Ήλιο

James Webb : Το μεγαλύτερο και ισχυρότερο διαστημικό τηλεσκόπιο

James Webb : Το μεγαλύτερο και ισχυρότερο διαστημικό τηλεσκόπιο