Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Διάστημα : Είναι το σύμπαν άπειρο ή κάπου τελειώνει;

  • από
Διάστημα : Είναι το σύμπαν άπειρο ή κάπου τελειώνει;

Αναρωτηθήκατε που θα φτάνατε αν μπορούσατε να μπείτε σε ένα διαστημόπλοιο που θα ταξίδευε για πάντα στο διάστημα, θα φτάνατε ποτέ στο τέλος; Οι επιστήμονες είναι σε θέση να εξηγήσουν πολλά από αυτά που υπάρχουν στο σύμπαν. Αλλά υπάρχουν και κάποια πράγματα που δεν γνωρίζουν ακόμη, όπως εάν το σύμπαν είναι άπειρο.

Πλανήτες, αστέρια και γαλαξίες

Το δικό μας ηλιακό σύστημα αποτελείται από μια ομάδα πλανητών που όλοι περιφέρονται γύρω από τον Ήλιο. Εκεί βρίσκονται και αστεροειδείς και κομήτες.

Ο Ήλιος μας είναι ένα μέσο αστέρι, φαίνεται μεγαλύτερος και φωτεινότερος από τα άλλα αστέρια, μόνο επειδή είναι πιο κοντά μας. Το επόμενο πλησιέστερο αστέρι, είναι τρισεκατομμύρια χιλιόμετρά μακριά μας. Εάν μπορούσατε να ταξιδεύσετε με το πιο ταχύτερο διαστημόπλοιο που έχει φτιάξει ποτέ ο άνθρωπος, θα σας έπαιρνε χιλιάδες χρόνια για να φτάσετε εκεί.

Οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι υπάρχουν 100 δισεκατομμύρια αστέρια στον γαλαξία που βρίσκετε ο πλανήτη μας. Αν μπορούσατε να απομακρυνθείτε, από τον γαλαξία μας, αυτά τα 100 δισεκατομμύρια αστέρια θα τα βλέπατε να ενώνονται μεταξύ τους, όπως θα βλέπατε τα φώτα των κτιρίων της πόλης σας από αεροπλάνο.

Διάστημα : Είναι το σύμπαν άπειρο ή κάπου τελειώνει;

Πρόσφατα οι αστρονόμοι ανακάλυψαν ότι τα περισσότερα από αυτά τα αστέρια έχουν σε τροχιά τους δικούς τους πλανήτες. Μερικοί είναι ακόμη και σαν τη Γη, οπότε είναι πιθανό να είναι μια δεύτερη Γη. Σπίτι άλλων όντων που να αναρωτιούνται τι υπάρχει εκεί έξω.

Ταξιδεύοντας μέσα από τρισεκατομμύρια περισσότερα χιλιόμετρά στο σύμπαν θα φτάνατε σε έναν άλλο γαλαξία. Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του χώρου είναι σχεδόν κενό. Υπάρχουν μόνο μερικά μυστηριώδη αόρατα σωματίδια που οι επιστήμονες αποκαλούν Σκοτεινή ύλη.

Χρησιμοποιώντας μεγάλα τηλεσκόπια, οι αστρονόμοι βλέπουν εκατομμύρια γαλαξίες, προς κάθε κατεύθυνση.Αν ο άνθρωπος ζούσε ένα εκατομμύριο χρόνια, θα έβλεπε τους γαλαξίες να απομακρύνονται. Το πλησιέστερο αστέρι σε εμάς δεν θα είναι ο Εγγύτατος Κενταύρου. Ο Γαλαξίας θα αποκαλύψει δεκάδες χιλιάδες Υπερκαινοφανής αστέρες (Σουπερνόβα) που με τις εκρήξεις τους θα ανάβουν στο σκοτάδι σαν κοσμικά πυροτεχνήματα. 

Υπάρχει τέλος στο διάστημα;

Αν συνεχίζατε να ταξιδεύατε όσο μακριά θέλατε, θα συνεχίζατε να περνάς από γαλαξίες για πάντα; Υπάρχει άπειρος αριθμός γαλαξιών προς κάθε κατεύθυνση; Ή μήπως το σύμπαν έχει τέλος; Αν έχει τέλος, τι υπάρχει εκεί;

Αυτά είναι ερωτήματα στα οποία οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη σαφείς απαντήσεις. Πολλοί πιστεύουν ότι είναι πιθανό να συνεχίσετε να περνάτε γαλαξίες προς κάθε κατεύθυνση για πάντα. Σε αυτή την περίπτωση, το σύμπαν θα ήταν άπειρο, χωρίς τέλος.

Άλλοι πιστεύουν ότι το σύμπαν είναι κλειστό, όχι επίπεδο, μια κλειστή σφαίρα. Οπότε αν μπορούσατε να συνεχίζατε το ταξίδι, κάποια μέρα θα επιστρέφατε από εκεί που ξεκινήσατε, από άλλη κατεύθυνση.

Ένας τρόπος να το σκεφτείτε αυτό είναι να φανταστείτε μια σφαίρα όπου ένα όν κινείται μόνο στην επιφάνεια της. Εάν αρχίσετε να περπατάτε προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, για παράδειγμα προς τα ανατολικά, τελικά θα επιστρέψετε εκεί από όπου ξεκινήσατε. Εάν ίσχυε αυτό, θα σήμαινε ότι το σύμπαν δεν είναι απείρως μεγάλο, αν και θα ήταν ακόμα μεγαλύτερο από ό,τι μπορείτε να φανταστείτε.

Και στις δύο περιπτώσεις, δεν θα μπορούσατε ποτέ να φτάσετε στο τέλος του σύμπαντος. Οι επιστήμονες θεωρούν πλέον απίθανο το διάστημα να έχει ένα τέλος, μια περιοχή όπου οι γαλαξίες σταματούν ή όπου θα υπήρχε κάποιο φράγμα που θα σηματοδοτούσε το τέλος.

Κανείς όμως δεν ξέρει σίγουρα. Την απάντηση σε αυτό το ερώτημα ίσος τη δόση η επιστήμη του αύριο.

Σχετικά Άρθρα

Η Μεγάλη Ψύξη : Πώς θα πεθάνει το σύμπαν;
Kepler-62f : Ένας πλανήτης που μπορεί να φιλοξενεί ζωή