Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Σαχάρα : Η μεγαλύτερη και πιο ζεστή έρημος της Γης συνεχώς μεγαλώνει

  • από
Σαχάρα : Η μεγαλύτερη και πιο ζεστή έρημος της Γης συνεχώς μεγαλώνει

Η Σαχάρα η μεγαλύτερη και πιο ζεστή έρημος στη Γη γίνεται όλο και μεγαλύτερη, αυτή τη στιγμή είναι περίπου 10% μεγαλύτερη από ό, τι ήταν πριν από περίπου έναν αιώνα

και οι επιστήμονες εικάζουν ότι ευθύνεται η αλλαγή του κλίματος.

Σε μια νέα μελέτη οι ερευνητές εξέτασαν τα δεδομένα των βροχοπτώσεων που συγκεντρώθηκαν στην Αφρική. Διαβάζοντας αρχεία που χρονολογούνται από το 1920. Παρατήρησαν πως οι αλλαγή επηρέασε την περίμετρο της μεγάλης ερήμου.

Ανακάλυψαν ότι ενώ μερικοί φυσικοί κύκλοι που βασίζονται στο κλίμα εξηγούν εν μέρει τις μειωμένες βροχοπτώσεις και την επέκταση της ερήμου προς το νότο. Η κλιματική αλλαγή που οφείλεται στον άνθρωπο παίζει επίσης ρόλο.

Και αν η κλιματική αλλαγή παραμείνει ανεξέλεγκτη, η αργή εξάπλωση της Σαχάρας πιθανόν να συνεχιστεί.

Στο παρελθόν οι επιστήμονες είχαν διερευνήσει την επέκταση της Σαχάρας εξετάζοντας δορυφορικά δεδομένα που χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1980.

Αυτή η μελέτη η οποία υποστηρίχθηκε από το Αμερικανικό Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών. Είναι η πρώτη που αναλύει τις μακροπρόθεσμες τάσεις. Τις βροχόπτωσης και την θερμοκρασία στην επιφάνεια του αέρα, σε ένα χρονικό διάστημα σχεδόν ενός αιώνα.

Τι χαρακτηρίζεται έρημος

Σαχάρα : Η μεγαλύτερη και πιο ζεστή έρημος της Γης συνεχώς μεγαλώνει

Έρημοι χαρακτηρίζονται οι περιοχές της Γη που λαμβάνουν ετήσια βροχόπτωση μικρότερη από 25 εκατοστά. Σύμφωνα με την Αμερικανική Γεωλογική Έρευνα. Με επιφάνεια περίπου 9,4 εκατομμύριον τετραγωνικών χιλιομέτρων, η Σαχάρα είναι η τρίτη μεγαλύτερη έρημος στον κόσμο.

Μόνο οι παγωμένες έρημοι είναι μεγαλύτερες. Η Ανταρκτική εκτείνεται σε περίπου 14,2 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα. Και η έρημος της  Αρκτικής καλύπτει περίπου 13,98 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Αρχικά είχαν ως στόχο να εξετάσουν τους εποχιακούς κύκλους της θερμοκρασίας και των βροχοπτώσεων στην Αφρική, με δεδομένα από το 1920 έως το 2013.

Ωστόσο δόθηκε έμφαση στις μείωσης των βροχοπτώσεων στο Σαχέλ. (Σαχέλ είναι η στεπική λωρίδα γης νότια της ερήμου Σαχάρα που συνδέει τη Σαχάρα με τις σαβάνες του Σουδάν)

Εξετάζοντας αυτό, ήλπιζαν να ανακαλύψουν πώς οι ροπές των βροχοπτώσεων συνδέονται με την ανάπτυξη της Σαχάρας στη πάροδο του χρόνου. Σε κάποιο βαθμό, τα όρια πολλών ερήμων επεκτείνονται και συστέλλονται ανάλογα μα την εποχή, καθώς οι συνθήκες μεταβάλλονται από υγρές σε ξηρές.

Αλλά οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπήρξε έντονη επέκτασης στη Σαχάρα κατά τον 20ό αιώνα. Ανάλογα με την εποχή, η Σαχάρα παρουσίασε αύξηση. Ελάχιστο 11% και μέγιστο 18% κατά τους ξηρούς θερινούς μήνες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν μέσα σε 100 περίπου  χρόνια.

Κατά τη διάρκεια ενός αιώνα, επεκτάθηκε σταθερά για να γίνει περίπου 10% μεγαλύτερη από ό, τι ήταν το 1920, σύμφωνα με τους μελετητές.

Μεγάλο μέρος της αύξησης του συνολικού μεγέθους της Σαχάρα μπορεί να εξηγηθεί από τους κλιματικούς κύκλους που προκαλούνται από ανωμαλίες στη θερμοκρασία της θάλασσας. Αυτές οι μεταβολές με τη σειρά τους επηρεάζουν τις επιφανειακές θερμοκρασίες, και την καθίζηση της γης, και ο αντίκτυπός τους μπορεί να διαρκέσει δεκαετίες.

Δεκαετίες ξηρασίας στη Σαχάρα 

Σαχάρα : Η μεγαλύτερη και πιο ζεστή έρημος της Γης συνεχώς μεγαλώνει

Η Επίδραση της Πολυδεκαετούς Ταλάντωσης του Ατλαντικού στη δεκαετία του ’50 τη γνωστή ως “αρνητική φάση” με τις θερμοκρασίες της θάλασσας σε θερμοκρασία μεγαλύτερη από τη μέση της δεκαετία του 1950, έφεραν ένα θερμό και ξηρό περιβάλλον στην περιοχή του Σαχέλ. Με ξηρασία που κράτησε μέχρι τη δεκαετία του 1980.

Χρησιμοποιώντας στατιστικές μεθόδους, οι επιστήμονες αντιστάθμισαν τις επιδράσεις της Πολυδεκαετούς Ταλάντωσης του Ατλαντικού στη μέση βροχόπτωση. ‘Ετσι υπολόγισαν πόσο από την ανάπτυξη της Σαχάρας θα μπορούσε να εξηγηθεί από την ξηρότητα που παράγει η αρνητική φάση του κύκλου.

Εκτίμησαν ότι η ΠΤΑ αντιπροσώπευε περίπου τα δύο τρίτα της επέκτασης της έρημο. Αλλά το ένα τρίτο της υπόλοιπης ανάπτυξης της Σαχάρα ήταν πιθανότατα το αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής.

Τα ευρήματα των επιστημόνων δείχνουν αλλαγές που συμβαίνουν σε δεκαετίες και όχι σε ένα μόνο χρόνο. Αυτό καθιστά δύσκολο να προβλέψουμε με ακρίβεια πώς η συνεχιζόμενη αύξηση της Σαχάρα, θα μπορούσε να επηρεάσει την άγρια ​​πανίδα και τους ανθρώπους κοντά στα μεταβαλλόμενα σύνορά της.