Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Επίμονο βλέμμα Φαινόμενο staring effect έρευνες και αποτελέσματα

  • από
Επίμονο βλέμμα Φαινόμενο staring effect έρευνες και αποτελέσματα

Πολλοί άνθρωποι έχουν την εμπειρία να γυρίσουν με την αίσθηση ότι κάποιος τους κοιτάει από πίσω επίμονα, διαπιστώνοντας ότι αυτό συμβαίνει στην πραγματικότητα. Αντίθετα, πολλοί άνθρωποι έχουν διαπιστώσει ότι μπορούν μερικές φορές να κάνουν τους ανθρώπους να γυρίσουν απλά κοιτώντας τους. Αυτό το παράξενο φαινόμενο που ονομάζετε staring effect έχει παρατηρηθεί από πολλούς ανθρώπους στον κόσμο.

Τι λέει η επιστήμη για το φαινόμενο staring effect;

Οι πρώτες ερευνητικές εργασίες σχετικά με το φαινόμενο του staring effect έγιναν το 1898 από τον ψυχολόγο Έντουαρντ Τίτσνερ (Edward B. Titchener) όταν οι πρωτοετείς φοιτητές του ανέφεραν ότι μπορούσαν να «αισθάνονται» όταν κάποιος τους κοίταζε επίμονα παρόλο που δεν μπορούσαν να τον δουν.

Ο Titchener πραγματοποίησε μια σειρά εργαστηριακών πειραμάτων με αρνητικά αποτελέσματα. Τα πειράματα συνεχίστηκαν το 1913 από τον ψυχολόγο John Edgar Coover στο πανεπιστήμιο του Stanford, όπου συμμετείχε και ο ίδιος.

Διεξήγαγε περίπου 10,000 πειράματα με 100 άτομα για να ελέγξει την εξωαισθητική αντίληψη (ESP). Μετά από τέσσερα χρόνια έρευνας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι στατιστικές επεξεργασίες των δεδομένων, αποτυγχάνουν να αποκαλύψουν οποιαδήποτε αιτία πέρα ​​από την τύχη.

Από το 1913 και μετά δεν αναφέρθηκαν περαιτέρω πειράματα στην επιστημονική βιβλιογραφία για το φαινόμενο του staring effect. Μέχρι που ο Poortman το 1959 περιέγραψε ορισμένες δοκιμές που πραγματοποίησε ο ίδιος με μια φίλη του. Με θετικά αποτελέσματα στην πλειοψηφία των δοκιμών κατά τις οποίες είχε «παρατηρηθεί»

Περίπου δύο δεκαετίες πέρασαν από το πείραμα του Poortman, και το 1978 μια νέα διατριβή δημοσιεύεται από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Ο Δρ.Peterson στα πειράματα αυτά συμπεριέλαβε για πρώτη φορά έναν μονόδρομο καθρέφτη, (one way mirror)

Ο παρατηρητής ήταν αόρατος στον παρατηρούμενο καθισμένος σε ένα κλειστό θάλαμο που μείωνε, τυχόν παρεμβολές (ήχους οσμές). Τα ευρήματα ήταν πολύ πιο θετικά από ό, τι αρνητικά.

Από το 1990 και μετά υπήρξε μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το φαινόμενο του staring effect. Ο Βρετανός βιολόγος Ρούπερτ Σέλντρεϊκ (Rupert Sheldrake) μελέτησε μια σειρά πειραμάτων που διεξήχθησαν σε πανεπιστημιακά εργαστήρια, των ΗΠΑ του Καναδά και της Γερμανίας. Συμμετείχαν περισσότερα από 800 άτομα και πάνω από 15.000 δοκιμές. Στις περισσότερες έρευνες αυτά τα πειράματα έδωσαν σημαντικά θετικά αποτελέσματα.

Τι σημαίνουν αυτά τα αποτελέσματα για το staring effect

Θα μπορούσαν αυτά τα ευρήματα να είναι ένα παιχνίδι της φαντασίας; Μπορούν οι άνθρωποι πραγματικά να πούνε με βεβαιότητα πως κάποια ανεξήγητη δύναμη επιδρά στον οργανισμό τους όταν τους κοιτάνε επίμονα από πίσω;

Όποια και αν είναι η εξήγηση αυτών των αποτελεσμάτων, παρουσιάζουν ένα εντυπωσιακά επαναλαμβανόμενο αποτέλεσμα. Οι έρευνες σχετικά με το φαινόμενο του staring effect, Συνεχίζονται. 

Σχετικά Άρθρα

Η επιστήμη πίσω από το φαινόμενο του Deja vu
Η επιστήμη πίσω από το φαινόμενο του Deja vu
Ο νόμος της έλξης : Θα σας δώσει το σύμπαν αυτό που θέλετε;
Ο νόμος της έλξης : Θα σας δώσει το σύμπαν αυτό που θέλετε;
Όραση : Η ψυχολογία της όρασης πως αντιδρά ο εγκέφαλος
Όραση : Η ψυχολογία της όρασης πως αντιδρά ο εγκέφαλος