Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Μάγναστρα : Οι αστέρες νετρονίων που προκαλούν τρόμο

  • από
Μάγναστρα : Οι αστέρες νετρονίων που προκαλούν τρόμο

Η γνώση μας για το σύμπαν επεκτείνεται ακατάπαυστα, όπως και το ίδιο το σύμπαν. Αυτό σημαίνει ότι περιστασιακά ανακαλύπτουμε κάτι νέο ή καταλήγουμε σε ένα νέο μοντέλο για να εξηγήσουμε δεδομένα που δεν καταλάβαμε πριν. Ένα τέτοιο αστρονομικό φαινόμενο είναι τα μάγναστρα (Magnetars) ένας ισχυρός τύπος αστεριού νετρονίων που προτάθηκε για πρώτη φορά το 1979.

Εκείνο το έτος, οι αστρονόμοι πρότειναν ότι ορισμένες εκρήξεις ακτινοβολίας Γάμμα, Ακτίνων Χ και τα σεισμικά κύματα, θα μπορούσαν να εξηγηθούν από αστέρια με εξαιρετικά ισχυρά μαγνητικά πεδία.

Από τότε, οι αστρονόμοι έχουν εντοπίσει δεκάδες μάγναστρα μέσα και γύρω από τον Γαλαξία μας. Εάν είστε περίεργοι τι είναι τα μάγναστρα, πώς εμφανίζονται στον γαλαξία, και γιατί οι αστρονόμοι τα θεωρούν μεταξύ των πιο τρομακτικών αντικειμένων στο σύμπαν, διαβάστε παρακάτω.

Πώς γεννιούνται τα μάγναστρα

Τα αστέρια περνούν από έναν κύκλο ζωής όπως κάθε τι στο σύμπαν. Το τι θα συμβεί σε ένα αστέρι στο τέλος της ζωής του εξαρτάται από τη μάζα του.

Παράδειγμα : Ο ήλιος μας θα αρχίσει να μετατρέπεται σιγά σιγά σε ερυθρός γίγαντας σε (5 δισεκατομμύρια χρόνια) στη συνέχεια θα γίνει ένα πλανητικό νεφέλωμα και μετά θα μετατραπεί σε λευκός νάνος. Πιο τεράστια αστέρια μπορούν να εκραγούν σε σουπερνόβα και στη συνέχεια να γίνουν είτε αστέρια νετρονίων είτε μαύρες τρύπες.

Τα μάγναστρα είναι τα απομεινάρια εκείνων των τεράστιων αστεριών που έχουν εκραγεί, ένα σουπερνόβα που κατέρρευσε σε αστέρι νετρονίων.

Ενώ οι αστρονόμοι δεν γνωρίζουν ακόμη τι προκαλεί ένα σουπερνόβα να γίνει μάγναστρα αντί για “φυσιολογικό” αστέρι νετρονίων ή πάλσαρ, ορισμένοι αστρονόμοι υποθέτουν ότι έχει σχέση με την αρχική ταχύτητα περιστροφής του αστεριού.

Τα μάγναστρα είναι αστέρες νετρονίων με σχήμα έντονα ελλειψοειδές εκ περιστροφής, μέσης διαμέτρου περίπου 20 χιλιομέτρων που περιστρέφονται γύρω από τον άξονά τους ταχύτατα, εκτελώντας μια πλήρη περιστροφή από ένα ως δέκα δευτερόλεπτα και φέρουν μαγνητικό πεδίο μετρημένο ως και 100 γιγαΤέσλα.

Πρόκειται για μια κλίμακα μαγνητικής ισχύος που είναι δύσκολο να συλλάβουμε. Τα μάγναστρα θεωρούνται τα πιο ισχυρά μαγνητικά αντικείμενα στο σύμπαν.

Μάγναστρα στο Γαλαξία μας

Οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν την παρουσία 23 μάγναστρα και για άλλα έξι περιμένουν πρόσθετα δεδομένα για να επιβεβαιώσουν εάν πληρούν τα κριτήρια για να θεωρηθούν μάγναστρα. Πολλά από αυτά βρίσκονται στον Γαλαξία μας, αλλά κανένα δεν είναι τόσο κοντά στη Γη για να την επηρεάσει.

Τα κοντινότερα μάγναστρα στη Γη είναι το AXP 1E 1048-59, το οποίο βρίσκεται περίπου 9.000 έτη φωτός μακριά, στον αστερισμό Τρόπις. Το SGR 1900 + 14, 20.000 έτη φωτός στον αστερισμό Αετός. Το SGR 1806-20, 50.000 έτη φωτός στο Τοξότη. Και το SGR 0525−66, 165.000 έτη φωτός στο Μέγα Νέφος του Μαγγελάνου.

Αυτές οι αποστάσεις είναι προφανώς ασύλληπτες, πολύ πιο πέρα ​​από οπουδήποτε σημείο έχουμε εξερευνήσει στον γαλαξία. Εάν ρωτήσετε αστρονόμους, πολλοί θα πουν ότι τα μάγναστρα είναι από τα πιο τρομακτικά αντικείμενα του γαλαξία.

Σίγουρα δεν θα θέλαμε να φτάσει η Γη κοντά σε ένα. Οι τεράστιες εκρήξεις ενέργειας που παράγουν θα είχαν καταστροφικές συνέπιες για τον πλανήτη μας.

Ένας ισχυρός μαγνητικός παλμός θα επηρέαζε τα ηλεκτρονικά κυκλώματα θα παράλιε η τεχνολογία, αλλά ένας αρκετά πιο ισχυρός θα επηρέαζε τη φυσιολογία μας. Θα πρέπει να θεωρούμαστε τυχεροί που το κοντινότερο γνωστό μάγναστρα απέχει 9.000 έτη φωτός.