Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Ποιο είναι το πιο ορατό χρώμα από απόσταση;

  • από
Ποιο είναι το πιο ορατό χρώμα από απόσταση

Το χρώμα ταξιδεύει σε κύματα, τα οποία χωρίζονται σε μικρά, μεσαία και μεγάλα μήκη. Επειδή τα χρώματα ταξιδεύουν σε διαφορετικά μήκη κύματος, ορισμένα είναι πιο εύκολα αντιληπτά από άλλα. Βασικός παράγοντας ακόμα είναι το Φως. Το ορατό φως είναι ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία ενός πολύ μικρού εύρους συχνοτήτων.

Σε γενικές γραμμές το πράσινο είναι το πιο ορατό χρώμα από απόσταση.

Πως αναγνωρίζει το χρώμα ο αμφιβληστροειδής χιτώνας; (Ο αμφιβληστροειδής είναι ένας χιτώνας που καλύπτει το πίσω μέρος του οφθαλμού. Είναι υπεύθυνος για τη μετατροπή του οπτικού σήματος σε ηλεκτρικό.) Ο αμφιβληστροειδής χιτώνας έχει πάνω του τρεις τύπους φωτοδεκτικών κυττάρων που ονομάζονται κωνία, περιέχουν φωτοχρωστικές ουσίες, που έχουν δημιουργηθεί για να ανιχνεύουν τα μήκη κύματος.

Τα κωνία είναι αυτά που επικοινωνούν με τον εγκέφαλο και μπορούμε και βλέπουμε τα χρώματα. Ανάλογα με την φωτεινή συχνότητα που υπάρχει ενεργοποιούνται σε διαφορετικό βαθμό.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, τα μάτια μας πιο εύκολα βλέπουν το πράσινο, μετά το κίτρινο και το μπλε. Αυτός είναι και ο λόγος που το χρώμα στους φωτεινούς σηματοδότες είναι πράσινο.

Το κόκκινο που χρησιμοποιείται επίσης στα φανάρια, είναι διότι ξεχωρίζει αμέσως από το πράσινο, αν και το κόκκινο είναι στην πραγματικότητα το λιγότερο ορατό χρώμα από απόσταση.

Τα ραβδία είναι υπεύθυνα για την αντίληψη του αμυδρού φωτός.

Εκτός από τα κωνία, υπάρχει και ένας άλλος τύπος υποδοχέων, που ονομάζονται ραβδία ή ραβδιοφόρα κύτταρα. Τα ραβδία είναι υπεύθυνα ώστε να βοηθούν το μάτι να βλέπει σε περιόδους χαμηλού φωτισμού. Όταν είναι σκοτεινά το κίτρινο γίνεται το πιο εμφανές χρώμα από απόσταση. Αυτός είναι ο λόγος που τα ταξί είναι κίτρινα. 

Προσεγγιστικά τα μήκη κύματος των διαφόρων χρωμάτων του ορατού φάσματος είναι:

700 έως                630 nm                 Ερυθρό

630 έως                590 nm                 Πορτοκαλί

590 έως                560 nm                 Κίτρινο

560 έως                480 nm                 Πράσινο

480 έως                440 nm                 Κυανό

440 έως                400 nm                 Ιώδες

Σχετικά Άρθρα

Φως : Τα χρώματα το ορατό φάσμα και τα μήκη κύματος
Φως : Τα χρώματα το ορατό φάσμα και τα μήκη κύματος
Γιατί ο αέρας γίνεται πιο κρύος όσο ψηλότερα ανεβαίνει
Γιατί ο αέρας γίνεται πιο κρύος όσο ψηλότερα ανεβαίνει;
Τι είναι οι φωτιές του Αγίου Έλμου και πώς δημιουργούνται;
Τι είναι οι φωτιές του Αγίου Έλμου και πώς δημιουργούνται;