Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Τα οκτώ καλύτερα μέρη για να δείτε το Βόρειο Σέλας

  • από
Τα οκτώ καλύτερα μέρη για να δείτε το Βόρειο Σέλας

Το Βόρειο Σέλας ή αλλιώς «Aurora Borealis» είναι μια από τις ωραιότερες εμπειρίες για πολλούς ανθρώπους. Αυτή η μοναδική όμορφη εικόνα που ζωγραφίζει με φώτα τον ουρανό, μπορεί να φανεί μόνο στα τέλη φθινοπώρου και τον χειμώνα, και μόνο στις βορειότερες περιοχές της Γης.

Μερικές φορές που τα φώτα φτάνουν στο έπακρο, μπορείτε να τα δείτε και πιο νότια. Αλλά αυτή είναι μια πολύ σπάνια περίπτωση.

Αν είναι το όνειρό σας να δείτε το Βόρειο Σέλας, τα παρακάτω οκτώ μέρη σας προσφέρουν την καλύτερη θέα.

 

Κιρούνα, Σουηδία

Τα οκτώ καλύτερα μέρη για να δείτε το Βόρειο Σέλας

Η Κιρούνα είναι η βορειότερη πόλη της Σουηδίας και φημίζεται ως το ιδανικότερο μέρος για να δείτε το Βόρειο Σέλας και τον ήλιο του Μεσονυχτίου. Η Κιρούνα βρίσκεται 145 Χιλιόμετρα βόρεια του Αρκτικού Κύκλου.

Ένα από τα μεγαλύτερα αξιοθέατα στην Κιρούνα εκτός από το Βόρειο Σέλας είναι το Ice Hotel. Αυτή η περιοχή είναι μια από τις πιο αγαπημένες των παρατηρητών του Σέλας.

Η πιο κρύα επιβεβαιωμένη θερμοκρασία στην Κιρούνα καταγράφηκε στον κοντινό μετεωρολογικό σταθμό με −43,3° C τον Ιανουάριο του 1999. Ο θερμότερος μήνας που καταγράφηκε ήταν ο Ιούλιος του 2018, με μέσες υψηλές θερμοκρασίες 24,3° C

Τρόμσο, Νορβηγία

Τα οκτώ καλύτερα μέρη για να δείτε το Βόρειο Σέλας

Το Τρόμσο βρίσκεται ακόμη πιο βόρεια από την Κιρούνα. Βρίσκεται 350 χιλιόμετρα βόρεια του Αρκτικού Κύκλου, η πόλη είναι από της πιο εξαιρετικές τοποθεσίες για να δείτε το Βόρειο Σέλας και τον ήλιο του Μεσονυχτίου.

Μπορείτε να δείτε το Σέλας μεταξύ 6 μ.μ. και τα μεσάνυχτα κάθε βράδυ μεταξύ Σεπτεμβρίου και Μαρτίου, με τις καλύτερες νύχτες τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο.

Οι τουρίστες πρέπει να ξέρουν ότι ο Ήλιος του μεσονυχτίου βρίσκεται πάνω από τον ορίζοντα από τις 19 Μαΐου ως τις 27 Ιουλίου (71 ημέρες) και η περίοδος με συνεχή νύχτα (πολική νύχτα) διαρκεί λιγότερο, από τις 28 Νοεμβρίου ως τις 14 Ιανουαρίου (48 ημέρες). Αυτή φυσικά, είναι και η καλύτερη περίοδος για να δείτε το Βόρειο Σέλας.

Η χαμηλότερη θερμοκρασία καταγράφτηκε στην πόλη, -20,1° C το Φεβρουάριο του 1985.

Φαίρμπανκς, Αλάσκα

Το Φαίρμπανκς είναι μια από τις βορειότερες πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών, και είναι αρκετά βόρεια για να μπορέσετε να απολαύσετε το Βόρειο Σέλας. Οργανώνονται εκδρομές που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να μεταφέρουν τους ανθρώπους, βόρεια πέρα ​​από τον Αρκτικό Κύκλο, ώστε να μπορούν να δουν το Βόρειο Σέλας.

Οι επισκέπτες θα πρέπει να ταξιδέψουν αεροπορικός μέχρι το Άνκορατζ, και από εκεί οδικός στο Φαίρμπανκς. Ένα από τα καλύτερα μέσα είναι το χειμερινό χιονοδρομικό τρένο της Αλάσκα. Αυτή είναι μια υπέροχη διαδρομή μέσα από την άγρια φύση της Αλάσκα, και μια μοναδική εμπειρία.

Γέλοουναϊφ, Καναδάς

Τα οκτώ καλύτερα μέρη για να δείτε το Βόρειο Σέλας

Το Γέλοουναϊφ είναι πόλη του Καναδά, πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη του Ομοσπονδιακού εδάφους των Βορειοδυτικών Εδαφών. Βρίσκεται περίπου 403 χλμ. νότια του Αρκτικού Κύκλου. Το Γέλοουναϊφ βιώνει πολύ κρύους χειμώνες και ήπια έως ζεστά καλοκαίρια. Η μέση θερμοκρασία τον Ιανουάριο είναι περίπου −26 °C και 17 °C τον Ιούλιο.

Η πόλη είναι διάσημη για τα ορυχεία χρυσού και διαμαντιών, αναφέρεται επίσης ως η «πρωτεύουσα του Βόρειου Σέλας του Κόσμου»

Εκτός της πόλης, μπορείτε να δείτε το Βόρειο Σέλας με τέτοια σαφήνεια που θα σας κόψει την ανάσα. Οργανώστε το χρόνο σας για να εξερευνήσετε αυτήν τη σχετικά νέα αλλά ιστορικά πλούσια πόλη.

Ιβάλο Φινλανδία

Το Ιβάλο βρίσκεται στην Αρκτική, ακριβώς κοντά στα ρωσικά σύνορα. Είναι ένα χωρίο κοντά στις όχθες του ομώνυμου ποταμού στη Λαπωνία. Είναι ένα από τα καλύτερα μέρη στη γη για να απολαύσετέ το Σέλας.

Οι χειμερινές θερμοκρασίες τείνουν να είναι μεταξύ 0 και 5 °C. Αλλά μερικές φορές όπως στα μέσα Ιανουαρίου του 2016 οι θερμοκρασίες μπορούν να πέσουν αρκετά κάτω από -20 °C.

Σε πολλές περιπτώσεις τα φώτα είναι τόσο έντονα που μπορείτε να τα δείτε από την πόλη. Αν δυσκολεύεστε να δείτε το Βόρειο Σέλας, υπάρχουν ξεναγοί για να σας πάνε στις κατάλληλες περιοχές της Αρκτικής.

Νησιά Σέτλαντ, Ηνωμένο Βασίλειο

Τα οκτώ καλύτερα μέρη για να δείτε το Βόρειο Σέλας

Τα νησιά Σέτλαντ είναι μέρος της Σκωτίας, και βρίσκονται έξω από τις βορειοανατολικές ακτές της Σκωτίας στις πολικές περιοχές του Ατλαντικού Ωκεανού.

Με ήπιο καιρό, σε σύγκριση με άλλες περιοχές που βρίσκονται πολύ βόρεια, τα Σέτλαντ είναι ένα υπέροχο μέρος για να δείτε το Σέλας. Λόγω των μεγάλων ανοιχτών χώρων που βρίσκονται και τα πολλά νησιά που αποτελούν τα Σέτλαντ, υπάρχουν αναρίθμητα μέρη για να θαυμάσετε το Σέλας.

Το αρχιπέλαγος αποτελείται από περίπου 100 νησιά, από τα οποία κατοικούνται τα 16. Η συνολική έκταση των νησιών είναι περίπου 1.468 τ.χλμ. και ο πληθυσμός τους ανέρχεται στους 23.167 κατοίκους. Το μεγαλύτερο νησί είναι το Μέινλαντ, το οποίο βρίσκεται στον νότο του συμπλέγματος και αποτελεί τα δύο τρίτα της συνολικής του έκτασης.

Ρέικιαβικ, Ισλανδία

Το Ρέικιαβικ είναι η πρωτεύουσα της Ισλανδίας, η μεγαλύτερη πόλη της χώρας και, ταυτόχρονα, η βορειότερη πρωτεύουσα του κόσμου.

Αυτή η όμορφη χώρα βρίσκεται στην άκρη του Αρκτικού Κύκλου. Ενώ το Ρέικιαβικ προσφέρει έναν από τους πιο προσιτούς τρόπους για να δείτε το Βόρειο Σέλας, η μεταφορά από και προς την Ισλανδία μπορεί να είναι δύσκολη, ειδικά κατά τη χειμερινή περίοδο, όταν το Βόρειο Σέλας είναι πιο έντονο.

Η υψηλότερη θερμοκρασία που καταγράφηκε ήταν στους 30.5 °C στις 22 Ιουνίου 1939 στο Τεϊγκαρχόρν στη νοτιοανατολική ακτή. Η χαμηλότερη ήταν στους −38 °C και καταγράφηκε στις 22 Ιανουαρίου 1918 στο Γκρίμσταδιρ και το Μοδρουνταλούρ στη βορειοανατολική ενδοχώρα. Τα ρεκόρ θερμοκρασίας για το Ρέικιαβικ είναι 26.2 °C στις 30 Ιουλίου 2008 και −24.5 °C στις 21 Ιανουαρίου 1918.

Κανγκερλουσουάκ, Γροιλανδία

Τα οκτώ καλύτερα μέρη για να δείτε το Βόρειο Σέλας

Αυτή η περιοχή της Γροιλανδίας είναι πολύ ερημική παρόλο που διαθέτει το μεγαλύτερο εμπορικό αεροδρόμιο της χώρας. Ο συνολικός πληθυσμός στο Κανγκερλουσουάκ είναι μόνο 512 άτομα.

Οι εκδρομές για το Βόρειο Σέλας προσφέρονται μεταξύ Οκτωβρίου και Απριλίου.

Θα έχετε επίσης την ευκαιρία να απολαύσετε 300 ημέρες τον χρόνο (όταν ο ουρανός είναι καθαρός) το εκπληκτικό αυτό θέαμα, ένα μαγευτικό φυσικό φαινόμενο που αξίζει να δείτε τουλάχιστον μία φορά στη ζωή σας. Ίσως να μπορείτε να δείτε το Βόρειο Σέλας ακόμα και από το παράθυρο του δωματίου του ξενοδοχείου σας.

Το καλοκαίρι είναι σύντομο και ο χειμώνας διαρκεί εννέα μήνες. Τους καλοκαιρινούς μήνες, συχνά η θερμοκρασία ξεπερνάει τους 10°C, αλλά με το που πέφτει η νύχτα, έχει γύρω στους 5-6°C. Αρκετές φορές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού έχει χιονοπτώσεις, και πολύ συχνά ομίχλη, κυρίως τις πρωινές ώρες. Η πολική νύχτα στη Βόρεια Γροιλανδία διαρκεί πέντε μήνες. Η χαμηλότερη θερμοκρασία που παρατηρήθηκε ποτέ στην Γροιλανδία είναι -59°C.

 

Σχετικά Άρθρα
Ανταρκτική : Η πιο κρύα και ξηρότερη ήπειρος της Γης
Ανταρκτική : Η πιο κρύα και ξηρότερη ήπειρος της Γης
Οι πέντε μεγαλύτερες χιονοθύελλες όλων των εποχών
Οι πέντε μεγαλύτερες χιονοθύελλες όλων των εποχών
Γιατί οι σταθεροί άνεμοι φυσούν προς την ίδια διεύθυνση;
Γιατί οι σταθεροί άνεμοι φυσούν προς την ίδια διεύθυνση;