Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Τα πέντε πιο επικίνδυνα ηφαίστεια της Γης

  • από
Τα πέντε πιο επικίνδυνα ηφαίστεια της Γης

Υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός ενεργών ηφαιστείων στη Γη. Πολλά από αυτά είναι κοντά σε πυκνοκατοικημένες περιοχές. Τα ηφαίστεια που δεν έχουν ξεσπάσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι ακόμη πιο επικίνδυνα από εκείνα που χαρακτηρίζονται ως ενεργά.

Εδώ είναι τα πιο επικίνδυνα ηφαίστεια του πλανήτη

Όρος Φούτζι, Ιαπωνία

Τα πέντε πιο επικίνδυνα ηφαίστεια της Γης

Αυτό το θηριώδες ηφαίστειο κοιμάται για περισσότερα από 300 χρόνια. Η τελευταία έκρηξη στο Φούτζι έγινε το 1707 και προκλήθηκε από σεισμό. Οι επιστήμονες είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι μετά τον φονικό σεισμό τον 9,0 Ρίχτερ. Αυτός ο σεισμός που συνέβη το 2011 αύξησε την πίεση κάτω από το όρος Φούτζι, το οποίο αποτελεί κίνδυνο για 25 εκατομμύρια ανθρώπους.

Νησί Κρακατόα, Ινδονησία

Τα πέντε πιο επικίνδυνα ηφαίστεια της Γης

Το Κρακατόα έχει ήδη δείξει τη είδους κίνδυνο αποτελεί ένα ενεργό ηφαίστειο. Το 1883, τέσσερις τεράστιες εκρήξεις κατέστρεψαν περισσότερο από το 70% ολόκληρου του νησιού. Οι εκρήξεις ήταν τόσο δυνατές που ακούστηκαν σε απόστασή άνω των 5.000 χιλιομέτρων. 

Εκτιμάται ότι η ενέργεια που απελευθερώθηκε κατά την έκρηξη του 1883 ήταν 13.000 φορές μεγαλύτερη από τη βόμβα που έπεσε στη Χιροσίμα. Το τσουνάμι που ακολούθησε μετά την έκρηξη στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 36.000 ανθρώπους.

Η ηφαιστειακή δραστηριότητα στη Κρακατόα συνεχίστηκε το 1927 όταν αναδύθηκε ένα νέο νησί, το Ανάκ Κρακατάου. (Μεταφρασμένο ως παιδί του Κρακατάου)

Αυτό το ηφαιστειογενές νησί αναδύετε 7 μέτρα κάθε χρόνο. Το Ανάκ Κρακατάου βρίσκεται σε φάση έκρηξης από το1994 και αποτελεί τεράστιο κίνδυνο για περίπου 200 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν μεταξύ Ιάβας και Σουμάτρα.

Βεζούβιος, Ιταλία

Τα πέντε πιο επικίνδυνα ηφαίστεια της Γης

Ο Βεζούβιος είναι αναμφισβήτητα ένα από τα πιο επικίνδυνα ηφαίστεια. Αυτό το ηφαίστειο ευθύνεται για την καταστροφή της πόλης της Πομπηίας το 79 μ.Χ.

Τα τελευταία 17.000 χρόνια, υπήρξαν οκτώ μεγάλες εκρήξεις. Η τελευταία γνωστή έκρηξη ήταν το 1944. Καθώς ο Βεζούβιος βρίσκεται κοντά σε πολλές κατοικημένες περιοχές της Ιταλίας, όπως την Νάπολης, η ιταλική κυβέρνηση κάνει ό, τι μπορεί για να προετοιμάσει του κατοίκους της περιοχής για εκκένωση.

Κιλαουέα, Χαβάη

Το Κιλαουέα είναι ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια στον πλανήτη, και το πιο ενεργό από τα πέντε ηφαίστεια της Χαβάης. Βρίσκεται κατά μήκος της νότιας ακτής του νησιού, και δημιουργήθηκε τα τελευταία 300.000 με 600.000 χρόνια.

Εκρήγνυται σχεδόν συνεχώς από το 1983 έως το 2018. Το 2018 προκάλεσε πολλές ζημιές σε κατοικίες, σε συνδυασμό με τους ισχυρούς σεισμούς αναγκάστηκαν οι αρχές να εκκενώσουν την περιοχή.

Πινατούμπο, Φιλιππίνες

Το όρος Πινατούμπο, που βρίσκεται σε μια κατοικημένη περιοχή των Φιλιππίνων, έγινε γνωστό μετά από την μεγάλη έκρηξη του 1991, που ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη έκρηξη του εικοστού αιώνα. (Μετά από το Novarupta στην Αλάσκα)

Αυτή η έκρηξη σκότωσε πάνω από 722 ανθρώπους. Έριξε ένα κυβικό μίλι στάχτης και βράχων, και εκτόξευσε 20 εκατ. τόνους διοξειδίου του θείου στην ατμόσφαιρα. Σήμερα περισσότεροι από 21 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε απόσταση 100 χιλιομέτρων από το Πινατούμπο.

Σχετικά Άρθρα

Σαχάρα : Η μεγαλύτερη και πιο ζεστή έρημος της Γης συνεχώς μεγαλώνει
Σαχάρα : Η μεγαλύτερη και πιο ζεστή έρημος της Γης συνεχώς μεγαλώνει
Αναπούρνα : Ποιο είναι το πιο επικίνδυνο βουνό στον κόσμο
Αναπούρνα : Ποιο είναι το πιο επικίνδυνο βουνό στον κόσμο
Οι πέντε μεγαλύτερες χιονοθύελλες όλων των εποχών
Οι πέντε μεγαλύτερες χιονοθύελλες όλων των εποχών