Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Οι πέντε μεγαλύτερες χιονοθύελλες όλων των εποχών

  • από
Οι πέντε μεγαλύτερες χιονοθύελλες όλων των εποχών

Όσοι ζούνε σε ψυχρό κλίμα γνωρίζουν καλά από χιονοθύελλες. Μερικές φορές η πρόγνωση του καιρού συστήνει στους ανθρώπους απλά να προσέχουν. Αλλά άλλες φορές αυτές οι καταιγίδες μας προκαλούν έκπληξη.

Τα εκχιονιστικά μηχανήματα αγωνίζονται να κρατήσουν τους δρόμους καθαρούς. Τα σχολεία είναι κλειστά, εκδηλώσεις ακυρώνονται, οι πτήσεις καθυστερούν, και όλοι βρίσκονται με ένα φτυάρι στο χέρι να προσπαθούν να βγάλουν το χιόνι από την αυλή τους.

Αλλά υπάρχουν και κάποιες σπάνιες χιονοθύελλες που υπερβαίνουν όλες τις προβλέψεις, σπάνε όλα τα ρεκόρ και προκαλούν μαζική καταστροφή.

Αυτές οι χιονοθύελλες είναι ότι πιο χειρότερο υπάρχει. Καιρικά φαινόμενα που μοιάζουν περισσότερο να στοιχειώνουν το μέρος.

Εδώ είναι οι πιο καταστροφικές χιονοθύελλες όλων των εποχών

Η χιονοθύελλα του 1972 στο Ιράν και Αζερμπαϊτζάν

Η θανατηφόρα χιονοθύελλα καταγράφηκε στο Ιράν τον Φεβρουάριο του 1972, σκοτώνοντας πάνω από 4.000 ανθρώπους και ισοπεδώνοντας 200 χωριά.

Η καταιγίδα η οποία διήρκεσε πέντε ημέρες, σε ορισμένες περιοχές δημιούργησέ χιόνι ύψους 8 μέτρων, σε μια περιοχή του βορειοδυτικού, κεντρικού και νότιου Ιράν. Μια έκταση περίπου στο μέγεθος της Ελλάδας.

Οι λόγοι που πέθαναν τόσοι πολλοί άνθρωποι ποικίλλουν. Βασικός παράγοντας ήταν η θερμοκρασία, που έπεσε περίπου στους μείον 25 βαθμούς Κελσίου. Οι άνθρωποι ξέμειναν από τρόφιμα, νερό και θέρμανση.

Η χιονοθύελλα του 1971 στο Κεμπέκ και Οντάριο, Καναδάς

Οι πέντε μεγαλύτερες χιονοθύελλες όλων των εποχών

Το Μάρτιο του 1971 μια ισχυρή καταιγίδα με ανέμους να ταξιδεύουνε από τον Ατλαντικό Ωκεανό δημιούργησε ασυνήθιστές συνθήκες με δυνατές χιονοθύελλες σε ολόκληρο τον ανατολικό Καναδά.

Ρίχνοντας 45,7 εκατοστά χιόνι στο Μόντρεαλ και πάνω από 61 εκατοστά σε όλη την υπόλοιπη περιοχή. Εκτός από τις χιονοπτώσεις, η καταιγίδα έδωσε ισχυρούς ανέμους που γέμισε με χιόνι ο αέρας και εξαλείφθηκε η ορατότητα. Αυτές οι καιρικές συνθήκες, σε συνδυασμό με τις χαμηλές θερμοκρασίες, είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο 20 ανθρώπων.

Αν και πολλοί Καναδοί έμειναν κλισμένοι στα σπίτια τους. Οι κάτοικοι της Κορνουάλης και του Οντάριο πήγαν στη δουλειά τους. Αυτή η χιονοθύελλα προκάλεσε ένα γεγονός σχεδόν άγνωστο στην ιστορία του Καναδά. Την ακύρωση ενός παιχνιδιού χόκεϋ. Ήταν η δεύτερη φορά που ένα παιχνίδι είχε αναβληθεί. Η πρώτη ήταν το 1918 από την επιδημία της γρίπης.

Η χιονοθύελλα του 1888 στις Βορειοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες

Αυτή η χιονοθύελλα ήταν τόσο μεγάλη που έμεινε στη ιστορία. Όσον αφορά τους δείκτες σοβαρότητας της καταιγίδας, αυτή τα είχε όλα. Τεράστιες ποσότητες χιονιού, πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, άνεμοι με τεράστιες ταχύτητες να εκσφενδονίζει το χιόνι προς όλες τις κατευθύνσεις. 

Η περιοχές που επηρέασε η φονική χιονοθύελλα ήταν ολόκληρες οι  βορειοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες από τη Νέα Αγγλία έως τον κόλπο Τσέζαπικ, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων μητροπολιτικών περιοχών όπως τη Νέα Υόρκη. Περισσότεροι από 400 άνθρωποι πέθαναν κατά τη διάρκεια της καταιγίδας, και πάνω από 100 οι αγνοούμενοι.

Η καταιγίδα που χτύπησε στις αρχές Μαρτίου, ξεκίνησε ως μια βαριά καταιγίδα. Από Κυριακή βράδυ έως τη Δευτέρα το πρωί, η θερμοκρασία έπεσε 40 υπό το μηδέν και η βροχή μετατράπηκε σε χιόνι.

Στη Νέα Υόρκη το χιόνι έφτασε τα 56 εκατοστά, κλείνοντας την πόλη και προκαλώντας πλημμύρες όταν το χιόνι έλιωσε. Στο Λονγκ Άιλαντ το χιόνι έφτασε έως τα18,3 μέτρα, και η ένταση του ανέμου τα 128,7 χλμ.

Η χιονοθύελλα του 2014 στην Ατλάντα.

Η χιονοθύελλα της 28ης Ιανουαρίου του 2014 έβγαλε έκτος λειτουργίας το μετρό της Ατλάντα για σχεδόν μια εβδομάδα, και προκάλεσε έντονο χάος στους αυτοκινητόδρομους της πόλης.

Δεκάδες αν όχι εκατοντάδες οχήματα έμειναν στους δρόμους. Οι οδηγοί  εγκατέλειψαν τα οχήματά τους στους αυτοκινητόδρομους και περπάτησαν μέχρι το σπίτι τους. Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί τεράστιο κυκλοφοριακό αδιέξοδο.

Το χιόνι και ο πάγος στους δρόμους έκανε πολλές περιοχές απλώς αδιάβατες. Πολλά σχολεία και επιχειρήσεις έκλεισαν, και χιλιάδες πτήσεις ακυρώθηκαν.

Η χιονοθύελλα του 1717 στη Νέα Αγγλία

Η χιονοθύελλα αυτή δεν ήταν μία αλλά τέσσερις διαφορετικές χιονοθύελλες που έπληξαν διαδοχικά τη Νέα Αγγλία από τα τέλη Φεβρουαρίου ως της αρχές Μαρτίου του 1717.Κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα τις ακριβής επιπτώσεις της, καθώς δεν κρατήθηκαν αρχεία.

Η έντονη χιονόπτωση καταγράφηκε τόσο μακριά όπως στη Φιλαδέλφεια, αλλά και τη Βοστώνη. Ο χειμώνας εκκινεί τη χρονιά ήταν βαρύς, το χιόνι ήδη είχε φτάσει το 1,5 μέτρο προτού ξεκινήσει η μεγάλη χιονόπτωση. Σε αυτό το σύνολο, προστέθηκαν 7,6 μέτρα θάβοντας στην κυριολεξία ολόκληρα σπίτια, αναγκάζοντας τους ανθρώπους να βγουν από τα παράθυρα.

Μια τόσο μεγάλη χιονόπτωση θα είχε δημιουργήσει χάος οποιαδήποτε εποχή. Αλλά σε μια εποχή που οι άνθρωποι μπορούσαν να ταξιδέψουν μόνο με άλογα ή με τα πόδια, και χωρίς να υπάρχει καμία μέθοδος απομάκρυνσης χιονιού πέρα από το φτυάρι, οι δρόμοι αναγκαστικά έμειναν κλειστοί για εβδομάδες. Στην πραγματικότητα, δεν υπήρχε τίποτα που να μπορούσαν να κάνουν, εκτός από το να περιμένουν να ανέβει η θερμοκρασία και να λιώσει το χιόνι.