Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Γιατί τα πέταλα τα θεωρούν τυχερά πολλοί άνθρωποι;

  • από
Γιατί τα πέταλα τα θεωρούν τυχερά πολλοί άνθρωποι;

Τα πέταλα συχνά τα έχουμε δει να κρέμονται πάνω από εισόδους σπιτιών, να φοριούνται ακόμα και ως κοσμήματα, τα πέταλα θεωρούνται τυχερά από πολλούς ανθρώπους.

Κατά τη διάρκεια των αιώνων προέκυψαν διάφορες ιστορίες για το γιατί οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πιστεύουν πως ένα απλό αντικείμενο φέρνει τύχη.

Μια ιστορία μας έρχεται από την Ιρλανδία, είναι εκείνη του σιδερά με τον διάβολο.

Μια μέρα που ο σιδεράς εργαζόταν στο κατάστημά του σφυρηλατώντας πέταλα, κάποια στιγμή του εμφανίστηκε ο διάβολος και του απαίτησε να του φτιάξει πέταλα. Ο σιδεράς αναγνωρίζοντας τον διάβολο, πήρε ένα καυτό πέταλο και του το κάρφωσε στα πλευρά. Ο διάβολος έφυγε τρέχοντας από το σιδηρουργείο με τρομερό πόνο. Πέταξε τα πέταλα μακριά και ορκίστηκε ότι ποτέ δεν θα τα ξαναπλησίαζε.

Έτσι γεννήθηκε η παράδοση του να κρέμεται ένα πέταλο πάνω από την είσοδο ενός σπιτιού, για να απομακρύνει τα κακά πνεύματα.

Σίδηρος δυνάμεις και πέταλα 

Μια άλλη ιστορία έχει να κάνει περισσότερο με το μέταλλο. Οι πρώιμοι δυτικό Ευρωπαίοι πίστευαν ότι ο σίδηρος είχε μαγικές δυνάμεις, και μπορούσε να απομακρύνει το κακό. Η λαογραφία της εποχής αναφέρετε σε πολλές κακόβουλες νεράιδες και μυστικιστικά πλάσματα που έτρεμαν το σίδηρο.

Άλλοι θρύλοι λένε ότι οι μάγισσες φοβόντουσαν τόσο πολύ τα σιδερένια πέταλα, που ταξίδευαν με σκούπες αντί για άλογα.

Οι Χαλδαίοι τον 8ο αιώνα π.χ. πίστευαν ότι το σχήμα (ημισέληνου) του πέταλου προστάτευε από το κακό, καθιστώντας το σαν φυλαχτό.

Ακόμα και ο αριθμός των τρυπών σε ένα πέταλο το καθιστά τυχερό. Τα πέταλα έχουν επτά τρύπες για να κρατηθούν στο πόδι του αλόγου. Πολλοί πολιτισμοί θεωρούν το επτά έναν τυχερό αριθμό, όπως φαίνεται τόσο συχνά στον κόσμο μας.

Επτά ηπείρους, επτά χρώματα στο ουράνιο τόξο, επτά θάλασσες, επτά ημέρες έχει η εβδομάδα ….και πάει λέγοντας.

Ωστόσο φαίνεται να υπάρχουν κάποιες αντιρρήσεις για το πώς να κρεμάσετε ένα πέταλο. Κάποιοι λένε ότι πρέπει να κρεμαστεί ανάποδα, άλλοι λένε ότι πρέπει να το κρεμαστεί κανονικά.

Με το να κρεμαστεί κανονικά σημαίνει ότι ρέει καλή τύχη σε όσους περάσουν κάτω από αυτό. Ανάποδα σημαίνει ότι κρατά την τύχει μέσα στο σπίτι και δεν την αφήνει να χαθεί. 

Γιατί τα πέταλα τα θεωρούν τυχερά πολλοί άνθρωποι;

Είναι προσωπική προτίμηση του κάθε ενός πώς θα κρεμάσετε τα πέταλα. Αλλά ίσως να μην πείραζε να κρεμάσετε δυο, το ένα κανονικά και το άλλο ανάποδα. Για πάν ενδεχόμενο!

Σχετικά Άρθρα

Δεισιδαιμονία : Τι είναι και γιατί οι άνθρωποι πιστεύουν;

Δεισιδαιμονία : Τι είναι και γιατί οι άνθρωποι πιστεύουν;

Έχει η πανσέληνος αρνητική επίδραση στον άνθρωπο;

Έχει η πανσέληνος αρνητική επίδραση στον άνθρωπο;

Θεωρίες Συνωμοσίας : Είναι Αλήθεια ή Ψέματα;

Θεωρίες συνωμοσίας : Είναι αλήθεια ή ψέματα;