Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Θεωρίες συνωμοσίας : Είναι αλήθεια ή ψέματα;

  • από
Θεωρίες Συνωμοσίας : Είναι Αλήθεια ή Ψέματα;

Όταν κάποιοι αναφέρονται στις θεωρίες συνωμοσίας, ισχυρίζονται ότι κάποια γεγονότα δεν είναι αποτέλεσμα φυσικών διαδικασιών ή φανερών δράσεων, αλλά αποτέλεσμα μιας μυστικής δράσης ομάδας ατόμων.

Οι άνθρωποι από τη φύση τους νιώθουν την ανάγκη να εξηγήσουν τα γεγονότα που συμβαίνουν γύρω τους. Όταν οι εξηγήσει είναι απόλυτα προφανής η διαφεύγει της αναλυτικής ικανότητας και γνώσεις τους, τείνουν να την αντικαταστήσουν με την πρώτη πιστευτή ιστορία.

Άγνωστης Ταυτότητας Αεροπλάνα μας Ραντίζουν. Οι κυβερνήσεις Κρύβουν την αλήθεια για τα UFO. Ο άνθρωπος δεν πάτησε ποτέ το πόδι του στη Σελήνη.

Πολλές φορές, είναι η βαθύτερη επιθυμία τους να συμβαίνει κάτι, προς ικανοποίηση κάποιου άλλου παράλογου πιστεύω τους.

θεωρίες συνωμοσίας και κοινωνική επιρροή

Ένας άλλος λόγος που πιστεύουμε στις θεωρίες συνωμοσίας, είναι ότι είμαστε κοινωνικά όντα, και η θέση μας σε αυτήν την κοινωνία είναι πολύ σημαντική. Πρέπει να είμαστε (σωστοί) απέναντι στις παρέες μας.

Συνεπώς, συγκρίνουμε συνεχώς τις πράξεις και τις Πεποιθήσεις μας, με εκείνες των συνομηλίκων μας, και στη συνέχεια τις τροποποιούμε για να ταιριάζουν. Αυτό σημαίνει ότι εάν η κοινωνική μας ομάδα πιστεύει κάτι, το πιο πιθανό είναι να ακολουθήσουμε το κοπάδι.

Αυτή η επίδραση της κοινωνικής επιρροής στη συμπεριφορά αποδείχθηκε το 1961 από το πείραμα street corner. Το οποίο διεξήγαγε ο Αμερικανός ψυχολόγος Στάνλεϊ Μίλγκραμ (Stanley Milgram). Πιο γνωστός για το πείραμα της υπακοής.

Το πείραμα ήταν απλό και διασκεδαστικό σε μια πολυσύχναστη γωνιά του δρόμου κοίταζε τον ουρανό για 60 δευτερόλεπτα.

Ο Μίλγκραμ διαπίστωσε ότι περίπου το 4% των περαστικών σταμάτησε και κοίταζε ψηλά.

Όταν τα άτομα που κοιτούσαν τον ουρανό αυξήθηκαν σε 15, όλο και περισσότεροι περαστικοί σταμάτησαν και κοίταζαν ψηλά. Περίπου το 40% των περαστικών είχαν σταματήσει και κοίταζαν μαζί τους.

Σχεδόν το ίδιο αποτέλεσμα έχει και στις αγορές που κάνουμε. Ένα είδος που έχει ζήτηση η πλειοψηφία των ανθρώπων στρέφει το ενδιαφέρον της σε αυτό.

Η ίδια αρχή ισχύει και για τις ιδέες. Όσο περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν μια πληροφορία, τότε είναι πιο πιθανό να την αποδεχθούν ως αληθινή.

Μέσω της παρέας μας θα είμαστε υπερβολικά εκτεθειμένοι αν δεν υιοθετήσουμε την συγκεκριμένη ιδέα. Με αυτόν τον τρόπο ενσωματώνεται στην κοσμοθεωρία μας.

Εν ολίγοις, η κοινωνική απόδειξη είναι μια πολύ πιο αποτελεσματική τεχνική πειθούς από την καθαρά τεκμηριωμένη απόδειξη, αυτό το είδος της απόδειξης είναι τόσο δημοφιλές και στις διαφημίσεις. 

θεωρίες συνωμοσίας προς όφελος κάποιον

Θεωρίες Συνωμοσίας : Είναι Αλήθεια ή Ψέματα;

Πολλοί όμως είναι αυτοί που χρησιμοποιούν τις θεωρίες Συνωμοσίας για δικό τους όφελος. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που ωφελούνται οικονομικά, χρησιμοποιώντας την αφέλεια των ανθρώπων. Γράφοντας ένα βιβλίο με μία η πολλές θεωρίες συνωμοσίας και θησαυρίζουν.Έχει στηθεί μια ολόκληρη «βιομηχανία» τηλεοπτικών εκπομπών, και ταινιών πάνω σε αυτά τα θέματα.

Σήμερα το ίντερνετ είναι γεμάτο από θεωρίες συνωμοσίας κάθε είδους.

Αρκετές φορές χρησιμοποιούν σαν εργαλείο την ελάχιστη γνώση που έχουν σε ορισμένα θέματα δίνοντας τους το πρώτο βήμα. Ξεκινούν από την αλήθεια συμπεραίνοντας πράγματα, και με ιδιαίτερη ελαφρότητα αρχίζουν να διαστρεβλώνουν την αλήθεια. Καταφέρνοντας να οδηγήσουν την ιστορία τους σε όποιο αποτέλεσμα αυτοί έχουν προαποφασίσει

Τρανό παράδειγμα Ο Έριχ φον Ντένικεν που το πρώτο του βιβλίο εκδόθηκε το 1968 και έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Έγινε πάμπλουτος από τα βιβλία του περί επισκέψεις εξωγήινων στην αρχαιότητα που επενέβησαν στην ανθρώπινη εξέλιξη.

Άλλοτε πάλι εκμεταλλεύονται την επιστημονική αλήθεια διαστρεβλώνοντας την, στην άποψη που έχουν οι μάζες.

Οι διαστρεβλώσεις που οδηγούν στις θεωρίες συνωμοσίας, μπορεί σε κάποιους που είναι γνώστες αυτών των καταστάσεων να είναι εμφανείς. Όμως μία μεγάλη μερίδα πληθυσμού έχει δείξει ότι τα βιβλία οι ιστοσελίδες και τα βίντεο μπορούν και πουλάνε. 

Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που οι θεωρίες συνωμοσίας μπόρεσαν να χρησιμοποιηθούν προς όφελος κάποιων. Δεν είναι λίγες οι φορές που κατηγορήθηκαν άνθρωποι ότι αυτά που λένε είναι θεωρίες συνωμοσίας. Από ανθρώπους που είχαν κέρδος να συγκαλύψουν την αλήθεια.

Πολύ γνωστό παράδειγμα είναι το πρόγραμμα COINTELPRO της δεκαετίας του1960. Όταν οι αριστεριστές στις ΗΠΑ έλεγαν ότι η κυβέρνηση και το FBI τους παρακολουθεί, εκείνη τους κατηγορούσαν ότι διαδίδουν θεωρίες συνωμοσίας, μέχρι που αποκαλύφθηκε η ύπαρξη του μυστικού και (παράνομου) προγράμματος.

Στις περισσότερες των περιπτώσεων οι θεωρίες συνωμοσίας είναι αναληθείς και επιπόλαιες, αυτό όμως δεν πρέπει να μας κάνει να τις αρνούμαστε ολοκληρωτικά. Αρκετές φορές υπάρχει ένα ψέμα που κρύβεται πίσω από μία αλήθεια και μία αλήθεια που κρύβεται πίσω από ένα ψέμα.

Είμαστε υποχρεωμένοι στους ίδιους τους εαυτούς μας να μην είμαστε ευκολόπιστοι, αλλά όσο το δυνατόν ενημερωμένοι από περισσότερες πλευρές. Να έχουμε πάντα ανοιχτό το μυαλό μας και πάνω από όλα να ερευνάμε πριν να πιστέψουμε.

Υπάρχει περίπτωση να μην πήγαν στο φεγγάρι; Τα σεληνιακά δείγματα που έφεραν πίσω οι Αμερικανοί αστροναύτες διαφέρουν κατά πολύ από τα πετρώματα που βρίσκουμε στην Γη, ούτε όμως και μπορούν να «κατασκευαστούν» στο εργαστήριο.