Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Λίμνη Βαϊκάλη : Η παλαιότερη και μεγαλύτερη λίμνη στον κόσμο

  • από
Λίμνη Βαϊκάλη : Η παλαιότερη και μεγαλύτερη λίμνη στον κόσμο

Η λίμνη Βαϊκάλη της Σιβηρίας δεν είναι μια μικρή λίμνη. Με πλάτος 78,8 χιλιόμετρα και μήκος 635 χιλιόμετρα, είναι η μεγαλύτερη λίμνη γλυκού νερού στον κόσμο.

Με μια ιστορία που χρονολογείται από 25 εκατομμύρια χρόνια, είναι η παλαιότερη της Γης. Αλλά το μέγεθος και η ηλικία δεν είναι τα μόνα πράγματα που κάνουν αυτή τη λίμνη ξεχωριστή.

Η λίμνη Βαϊκάλη φιλοξενεί περισσότερα από 3.700 διαφορετικά είδη, πολλά από τα οποία βρίσκονται μόνο στην περιοχή Βαϊκάλη. Γι’ αυτό η λίμνη Βαϊκάλη θεωρείται τα «Γκαλαπάγκος της Ρωσίας».

Σε περίπτωση που η βιοποικιλότητά της δεν σας κέντρισε το ενδιαφέρον, υπάρχει και ένα άλλο περίεργο γεγονός. Η λίμνη Βαϊκάλη έχει το δικό της τέρας, αντίστοιχο του Λοχ Νες. Γνωστό  ως “Lusud Khan”  Το οποίο μεταφράζεται ως “Δράκος Δάσκαλος Νερό”

Η όψη του μοιάζει με γίγαντας οξύρρυγχος με προεξέχον ρύγχος και θωρακισμένη επένδυση στο πίσω μέρος. Η ιστορία του τέρατος ανάγεται σε αιώνες, με αρχαία γλυπτά που απεικονίζουν το τρομακτικό πλάσμα.

Η λίμνη Βαϊκάλη είναι ένα γεωλογικό φαινόμενο

Η λίμνη Βαϊκάλη βρίσκεται στη νότια Ρωσία, κοντά στα σύνορα της Μογγολίας. Με βάθος 1.615 μέτρα τη καθιστά τη βαθύτερη λίμνη του κόσμου. Η δεύτερη βαθύτερη λίμνη, η λίμνη Τανγκανίκα στην ανατολική Αφρική, έχει βάθος 1.435,6 μέτρα. Η λίμνη Crater, η βαθύτερη λίμνη στις ΗΠΑ, έχει βάθος 579 μέτρα. Με μέγεθος, 31.597 τετραγωνικά χιλιόμετρα την καθιστά τη μεγαλύτερη της Γης.

Πώς έγινε η λίμνη Βαϊκάλη τόσο μεγάλη;

Λίμνη Βαϊκάλη : Η παλαιότερη και μεγαλύτερη λίμνη στον κόσμο

Πριν από περίπου 25 εκατομμύρια χρόνια, σχηματίστηκε από σπασίματα που μετατοπίστηκαν μέσα στον φλοιό της Γης. Η λίμνη ήταν πολλή διαφορετική από ότι είναι σήμερα.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι δημιουργήθηκε από πολλές λίμνες, χωρίς όμως να είναι σε θέση να πούνε με βεβαιότητα πώς η Λίμνη Βαϊκάλη από πολλές λίμνες έφτασε στο μεγαθήριο που είναι σήμερα.

Υπάρχου διάφορες θεωρίες, όπως διάβρωση του εδάφους, σεισμούς, η το αυξημένο νερό από τους λειωμένους παγετώνες. Αν και είναι πιθανό να συντέλεσε ένα μείγμα αυτών των παραγόντων, ή και άλλων. Αυτή η ενοποιητική αλλαγή έλαβε χώρα στην Πλειόκαινος Εποχή (περίπου 5,3 έως 2,5 εκατομμύρια χρόνια πριν)

Η διαμόρφωση της λίμνη δεν έχει τελειώσει. Επεκτείνεται με ρυθμό 2 εκατοστά κάθε χρόνο. Με την ίδια ταχύτητα που η Αφρική και η Νότια Αμερική διαχωρίζονται. Με αυτήν την ταχύτητα, ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι η λίμνη Βαϊκάλη είναι στην πραγματικότητα ένας ωκεανός εν’ εξελίξει.

Από τα 27 νησιά που έχει η Λίμνης Βαϊκάλης, το μεγαλύτερο είναι το Όλκχον (Olkhon) με έκταση 725 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Το Όλκχον έχει τη δική του λίμνη, βουνά και πληθυσμό 1.500 κάτοικούς. Οι ντόπιοι συνδέθηκαν με τον ηλεκτρισμό μέσω ενός υποβρύχιου καλωδίου το 2005

Η χλωρίδα και η πανίδα είναι υπέροχη

Κάποιοι αποκαλούν τη λίμνη Βαϊκάλη τα Γκαλαπάγκος της Ρωσίας, όχι μόνο επειδή έχει μια εντυπωσιακή ποικιλία 4.000 ειδών, αλλά και επειδή το 80% αυτών των ζώων δεν βρίσκεται πουθενά αλλού.

Ένας λόγος για τη μοναδική βιοποικιλότητα της λίμνης Βαϊκάλης είναι η αλληλουχία των υδροθερμικών αεραγωγών. Αυτά τα υδροθερμικά ανοίγματα βρίσκονται συνήθως στους ωκεανούς. Αλλά η λίμνη Βαϊκάλη είναι η μόνη λίμνη γλυκού νερού που είναι γνωστό ότι τα έχει.

Πώς λειτουργούν αυτοί οι υδροθερμικοί αεραγωγοί;

Το κρύο νερό της λίμνης εισέρχεται σε ρωγμές στον φλοιό της Γης μέσω των αεραγωγών. Όταν το νερό φτάσει στο μάγμα, θερμαίνεται, μετά επιστρέφει στην επιφάνεια, φέρνοντας μαζί μέταλλα και θερμότητα. Αυτά τα πλούσια ορυκτά είναι ο λόγος για μερικά από τα πιο ασυνήθιστα είδη της λίμνης Βαϊκάλης.

Όπως τα ψάρια Baikal omul, η φώκια Nerpa είναι από μόνη της ένα φυσικό φαινόμενο. Είναι το μόνο είδος φώκιας γλυκού νερού στον κόσμο, δεδομένου ότι οι άλλες φώκιες ζουν στον ωκεανό, είναι ένα μυστήριο. Μερικοί επιστήμονες πιστεύουν ότι έφτασαν μέσω ενός προϊστορικού ποταμού από την Αρκτική.

Πέρα από τις φώκιες και τα ψάρια, άλλα κοινά ζώα που βρίσκονται στα δάση και τα βουνά που περιβάλλουν τη λίμνη Βαϊκάλη είναι αρκούδες, τάρανδοι, λύγκας, αγριογούρουνα και φυσικά, το “Water Dragon Master” που αναφέρεται συχνά από τους ντόπιους.

Οι μόνιμοι κάτοικοι της λίμνης Βαϊκάλης 

Λίμνη Βαϊκάλη : Η παλαιότερη και μεγαλύτερη λίμνη στον κόσμο

Η λίμνη Βαϊκάλη είναι κάτι περισσότερο από ένα φυσικό θαύμα ή καταφύγιο άγριας φύσης. Είναι το σπίτι 100.000 μόνιμων κατοίκων. Ο πληθυσμός περιλαμβάνει πολλές εθνότητες Buryats (οι μεγαλύτεροι αυτόχθονες της Σιβηρίας), Evenks και Ρώσοι. Τα κύρια επαγγέλματά τους είναι η δασοκομία, η γεωργία, η αλιεία, το κυνήγι και ο τουρισμός. Ο τουρισμός τα τελευταία χρόνια είναι σε άνοδο.

Ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσετε τη λίμνη Βαϊκάλη είναι να μείνετε σε έναν τοπικό ξενώνα κοντά στη λίμνη. Έτσι μπορείτε να ζήσετε από πρώτο χέρι τη φιλοξενία. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορείτε να κάνετε μια βόλτα με βάρκα στη λίμνη, να κάνετε μια πεζοπορία στο μονοπάτι Baikal, να επισκεφθείτε τα μεγαλύτερα νησιά και επίσης να σταματήσετε σε μερικά μουσεία και χωριά.

Αλλά ο χειμώνας έχει τη δικιά του μαγεία, είναι καλύτερη εποχή για να επισκεφθείτε τη Βαϊκάλη. Από τα τέλη Ιανουαρίου έως τις αρχές Μαρτίου η λίμνη είναι πλήρως παγωμένη.

Η λίμνη Βαϊκάλη είναι διάσημη για τι καθαρότητα του νερού, σε μια καλή μέρα θα μπορείτε να δείτε σε βάθος 40 μέτρων. Όταν η λίμνη είναι παγωμένη, θα δείτε τον γαλάζιο ουρανό που αντανακλά πάνω στη παγωμένη επιφάνια της λίμνης.

Σχετικά Άρθρα

Λίμνη Μαλάουι : Η λίμνη με τα περισσότερα είδη ψαριών στον κόσμο

Λίμνη Μαλάουι : Η λίμνη με τα περισσότερα είδη ψαριών στον κόσμο