Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Πως ανακαλύφθηκε το στυλό διαρκείας και πως λειτουργεί;

  • από
Πως ανακαλύφθηκε το στυλό διαρκείας και πως λειτουργεί;

Η ιδέα του στυλό διαρκείας ήρθε στον Λάζλο Γιόζεφ Μπιρό (László József Bíró), καθώς έβλεπε παιδιά που έπαιζαν Βόλους.

Η Έμπνευση έλαμψε μέσα του όταν πρόσεξε πώς ένας Βόλος άφησε το ίχνος του αφού διέσχισε μία γούβα με νερό.

Την ιδέα αυτή την κατοχύρωσε το 1938 και πέντε χρόνια αργότερα μεταφέρθηκε στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής όπου ξεκίνησε να κατασκευάζει στυλό. Το 1951 ο Γάλλος βιομήχανος Μαρσέλ Μπικ (Marcel Bich) αγόρασε το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από τον Μπιρό.

Ο Μπικ απλούστευσε το στυλό και κατάφερε να το βάλει σε γραμμή παραγωγής πουλώντας το σε μεγάλες ποσότητες με την ονομασία BIC.

Πως λειτουργεί το στυλό διαρκείας;

Στα στυλό διαρκείας ένα σωληνάριο με παχύρρευστο μελάνι επικοινωνεί με μία μικρή μεταλλική μπάλα. Η μπάλα βρίσκεται στην άκρη του σωληνάριου. Καθώς το στυλό κινείται πάνω στο χαρτί η μπάλα κυλάει και αφήνει το μελάνι που υπάρχει πάνω της.

Αυτό το μικροσκοπικό σφαιρίδιο είναι κατασκευασμένο από μία ένωση βολφραμίου και άνθρακα. Η επιφάνειά του κάτω από το Μικροσκόπιο μοιάζει σε μπαλάκι του γκολφ.

Το 1963 έκαναν την εμφάνισή τους οι μαρκαδόροι με μύτη από τσόχα ακρυλικές ίνες νάιλον ή πολυεστέρα. Το 1981 κυκλοφόρησε ο πρώτος μαρκαδόρος με κεραμική μύτη που γράφει ανεξίτηλα σε κάθε είδος επιφάνειας.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 άρχισε να χρησιμοποιείται η μελάνι τζελ φτιαγμένη από ενώσεις σιδήρου και χαλκού μέσα σε μία αραιή γέλη από βίο-πολυμερή και ακρυλικές πυκνωτικές ουσίες.

Εκείνη την εποχή εμφανίστηκαν και οι φωσφορίζοντες μαρκαδόροι υπογραμμίσεις.

Ένα σφαιρίδιο διαμέτρου μεταξύ 0,4 και 1 χιλιοστού μεταφέρει το μελάνι. 15 εκατομμύρια στυλό πουλάει καθημερινά η BIC. Το πασίγνωστο μοντέλο Cristal,  αποτελεί το πρότυπο προϊόν της εδώ και πάνω από 50 χρόνια.

0,18 mm είναι το μέγεθος της λεπτότερης μύτης των μαρκαδόρων που γράφουν με μελάνι τζέλ. Οι μεγαλύτερες του είδους φτάνουν το 1,5 χιλιοστό. Τέσσερα χιλιόμετρα μήκος μπορεί να φτάσει το ίχνος ενός στυλό ανάλογα και με το πάχος του. Το BIC cristal γράφει 510 μέτρα με πλάτος 0.74 χιλιοστά.