Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Τι θα συμβεί αν ένας αστεροειδής συγκρουστεί με τη Γη;

  • από
Τι θα συμβεί αν ένας αστεροειδής συγκρουστεί με τη Γη;

Η σύγκρουση της Γης με ένα αστεροειδή είναι ένα από τα θέματα που απασχολεί την επιστήμης εδώ και χρόνια. Υπάρχουν εμφανείς κρατήρες στη Γη που μας δείχνουν μια μακρά ιστορία μεγάλων αντικειμένων που χτύπησαν τον πλανήτη μας. Ο πιο διάσημος αστεροειδής είναι αυτός που χτύπησε τη Γη πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια.

Αυτός ο αστεροειδής έριξε τόση πολύ σκόνη και υγρασία στην ατμόσφαιρα, που μπλόκαρε το φως του ήλιου. Μείωσε τη θερμοκρασία σε όλο τον πλανήτη, και προκάλεσε την εξαφάνιση των δεινοσαύρων. Οποιοσδήποτε αστεροειδής που πέφτει από τον ουρανό μεταφέρει μία τεράστια ποσότητα ενέργειας.

1997XF11 ο αστεροειδής που θα πλησιάσει τη Γη

Το 2028 ο αστεροειδής 1997XF11 θα πλησιάσει πολύ κοντά στη Γη, άρα δεν θα χτυπήσει τον πλανήτη μας. Αν κάτι άλλαζε και χτυπούσε τη Γη, θα είχαμε ένα αστεροειδή με μήκος χιλιομέτρων που χτυπά την επιφάνεια του πλανήτη με ταχύτητα 110.000 km/h.

Ένας αστεροειδής που ταξιδεύει με αυτή την ταχύτητα έχει την ενέργεια, που είναι περίπου ίση με μια βόμβα 1 εκατομμυρίου μεγατόνων.

Είναι πολύ πιθανό ότι ένας τέτοιος αστεροειδής θα εξαλείψει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής στον πλανήτη.

Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς 1 εκατομμύριο μεγατόνους, οπότε ας δούμε μερικά μικρότερα μεγέθη.

Ας πούμε ότι ένας αστεροειδής στο μέγεθος ενός σπιτιού χτυπά τη Γη με ταχύτητα 110.000 km/h. Θα είχε ποσότητα ενέργειας σχεδόν ίση με τη βόμβα που έπεσε στη Χιροσίμα, 20 χιλιοτόνων. 

Ένας τέτοιος αστεροειδής θα ισοπέδωνε τα κτίρια μέχρι και 1 χιλιόμετρο από το σημείο που θα έπεφτε. Αν είναι μεγαλύτερος όσο ένα κτίριο 20 ορόφων, θα έχει ενέργεια ίση με τις μεγαλύτερες πυρηνικές βόμβες, της τάξεως των 25 έως 50 μεγατόνων. Ένας τέτοιος αστεροειδής θα ισοπέδωνε τα κτίρια σε 8 χιλιόμετρα από το σημείο που θα έπεφτε.  

Εάν έχει πλάτος 2 χιλιομέτρων, θα έχει περίπου τη δύναμη του 1 εκατομμυρίου μεγατόνων. θα έχει την ενέργεια που είναι 10 εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από τη βόμβα που έπεσε στη Χιροσίμα. Θα είναι σε θέση να ισοπεδώσει τα πάντα σε απόσταση 3.000 χιλιομέτρων.

Η ποσότητα της σκόνης και των υπολειμμάτων που θα πέσουν στην ατμόσφαιρα θα μπλοκάρει το φως του ήλιου, και θα εξαφανίσει τη ζωή στη Γη.

Εάν έπεφτε στον ωκεανό, θα προκαλούσε μαζικά παλιρροιακά κύματα εκατοντάδων μέτρων.

Τι θα συμβεί αν ένας αστεροειδής συγκρουστεί με τη Γη;

Δηλαδή αν ένας αστεροειδής χτυπήσει τη Γη, θα είναι μια πραγματικά κακή μέρα για την ανθρωπότητα. Εάν έχει διάμετρο χιλιομέτρων είναι πιθανό ότι θα εξαφανίσει τη ζωή στον πλανήτη. Ας ελπίσουμε ότι αυτό δεν θα συμβεί σύντομα!

Σχετικά Άρθρα

Τι θα συμβεί στη Γη και στο ηλιακό μας σύστημα αν ο ήλιος εκραγεί;

Τι θα συμβεί στη Γη και στο ηλιακό μας σύστημα αν ο ήλιος εκραγεί;

Ο ήλιος είναι ένα αστέρι, και όταν ένα αστέρι εκρήγνυται, ο όρος που χρησιμοποιείτε