Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Τι θα συμβεί στη Γη και στο ηλιακό μας σύστημα αν ο ήλιος εκραγεί;

  • από
Τι θα συμβεί στη Γη και στο ηλιακό μας σύστημα αν ο ήλιος εκραγεί;

Ο ήλιος είναι ένα αστέρι, και όταν ένα αστέρι εκρήγνυται, ο όρος που χρησιμοποιείτε για αυτό είναι υπερκαινοφανείς αστέρας ή σουπερνόβα (supernova)

Αυτοί οι τύποι εκρήξεων είναι πολύ φωτεινοί και πολύ ισχυροί. Απελευθερώνουν πολλή σκόνη στο διάστημα, η οποία χρησιμοποιείται για να δημιουργήσει περισσότερα αστέρια και πλανήτες. Το ηλιακό μας σύστημα κατασκευάστηκε με υλικά από αυτές τις εκρήξεις. Ακόμη και οι άνθρωποι είναι κατασκευασμένοι από αστέρια.

Αν ο ήλιος ξαφνικά εκραγεί, ολόκληρο το ηλιακό σύστημα θα  καταστραφεί. Όμως δεν χρειάζεται να ανησυχείτε, μόνο αστέρια δέκα φορές το μέγεθος του ήλιου μας, ή μεγαλύτερα, μπορούν να εκραγούν έτσι.

Πως θα πεθάνει ο ήλιος μας;

Ο ήλιος μας θα πεθάνει με διαφορετικό τρόπο. Μια έκρηξή σουπερνόβα είναι σαν να σκάει ένα μπαλόνι. Με τον αντίθετο τρόπο ο ήλιος μας θα τελειώσει η ζωή του. Θα πεθάνει αργά, σαν να αφήνετε σιγά σίγα τον αέρα από ένα μπαλόνι.

Ο ήλιος θα αρχίσει να πεθαίνει όταν εξαντλήσει το καύσιμο του, σε περίπου 5.000.000.000 χρόνια (δηλαδή πέντε δισεκατομμύρια χρόνια). Όταν ο ήλιος θα αρχίσει να πεθαίνει, θα γίνει μεγαλύτερος και ελαφρώς πιο ψυχρός, θα μετατραπεί σε αυτό που οι αστρονόμοι αποκαλούν «Ερυθρός γίγαντας».

Θα γίνει τόσο μεγάλος, που θα «φάει» τον Ερμής, την Αφροδίτη ακόμη και τη Γη. Όταν θα είναι ερυθρός γίγαντας, θα είναι μεγάλος και διογκωμένος θα αρχίσει να εκτοξεύει τα εξωτερικά του στρώματα. Θα γίνετε συνέχεια μικρότερος, ώσπου τελικά θα γίνει λευκός νάνος.

Ο ήλιος ως λευκός νάνος

Ένας λευκός νάνος είναι ο πυρήνας ενός νεκρού αστέρα. Είναι υπερβολικά βαρύ, ζυγίζοντας σχεδόν όσο ο ήλιος, ενώ είναι στο μέγεθος της Γης. Ένα κουταλάκι του γλυκού από λευκό νάνο ζυγίζει περίπου 6.000 κιλά.

Όταν ο ήλιος είναι λευκός νάνος, το μεγαλύτερο μέρος του ηλιακού συστήματος θα παραμείνει γύρω του. Ο Ερμής, η Αφροδίτη και η Γη θα χαθούν. Ο Άρης, ο Δίας, ο Κρόνος, ο Ουρανός και ο Ποσειδώνας θα επιβιώσουν και θα συνεχίσουν να κινούνται γύρω από τον ήλιο. Το ίδιο και η ζώνη των αστεροειδών, η ζώνη Kuiper και πλανήτες νάνοι όπως ο Πλούτωνας.

Επειδή ένας λευκός νάνος είναι μικρός, δεν παράγει τόσο πολύ φως. Ένας λευκός νάνος δεν έχει κανένα καύσιμο για να του δώσει ενέργεια. Γι’ αυτό και γίνεται ψυχρός, και με την πάροδο του χρόνου ψυχρότερος. Τελικά θα γίνει πολύ σκοτεινός.

Η ζωή μετά τον ήλιο

Το φως του ήλιου είναι αυτό που κρατά τον πλανήτη μας ζεστό. Χωρίς αυτό, οι πλανήτες στο ηλιακό μας σύστημα θα είχαν παγώσει. Αυτό θα καθιστούσε πολύ δύσκολο στο να παραμείνει κάτι ζωντανό στη Γη ακόμα και στο ηλιακό σύστημα.

Στο μέλλον οι άνθρωποι θα μπορέσουν να κατασκευάσουν διαστημικά σκάφη που θα μας επιτρέψουν να εγκαταλείψουμε τη Γη. Οι άνθρωποι θα μπορούσαν ακόμη να κατασκευάσουν κάτι και να μετακινήσουν τη Γη.