Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Τα δελφίνια κοιμούνται με το ένα ημισφαίριο του εγκεφάλου σε εγρήγορση

  • από
Τα δελφίνια κοιμούνται με το ένα ημισφαίριο του εγκεφάλου σε εγρήγορση

Τα δελφίνια δεν κοιμούνται όπως οι άνθρωποι και τα άλλα θηλαστικά, για τον άνθρωπο ο ύπνος είναι μια λειτουργία που του επιτρέπει τη μερική ή ολική απώλεια της συνείδησης, την αδρανοποίηση όλων των μυών, και την αναστολή των αισθήσεων, όπως η όραση και η όσφρηση.

Το ίδιο όμως δεν ισχύει για τα δελφίνια και τα άλλα κητοειδή, της ομάδας των θαλάσσιων θηλαστικών όπως οι φάλαινες και οι φώκιες.

Πώς κοιμούνται τα δελφίνια;

Τα δελφίνια υποβάλλονται σε μια ασυνήθιστη μορφή ύπνου που ονομάζεται μονοημισφαιρικός ύπνος βραδέων κυμάτων. Όταν έρθει η ώρα να κοιμηθούν τα δελφίνια «κοιμίζουν» μόνο το ένα ημισφαίριο του εγκεφάλου, και κλείνουν το αντίθετο μάτι.

Παράδειγμα: Το αριστερό μάτι θα κλείσει όταν το δεξί ημισφαίριο κοιμάται, και αντίστροφα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το άλλο μισό του εγκεφάλου παρακολουθεί τι συμβαίνει στο περιβάλλον και ελέγχει τις αναπνευστικές του λειτουργίες.

Κατά τη διάρκεια του ύπνου μερικές φορές, τα δελφίνια μένουν ακίνητα στην επιφάνεια του νερού, ενώ άλλες φορές μπορούν και κολυμπούν αργά.  

Οι επιστήμονες έχουν επίσης αποδείξει ότι δελφίνια που ζουν σε αιχμαλωσία, κοιμούνται στο βυθό, και περιοδικά ανεβαίνουν στην επιφάνια για να αναπνέουν.

Σύμφωνα με άρθρο του περιοδικού Neuroscience & Biobehavioral Reviews. Μέσα σε 24 ώρες κάθε ημισφαίριο του εγκεφάλου κοιμάται περίπου 4 ώρες, επίσης σημειώνει ότι υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία για την ταχεία κίνηση των ματιών (ύπνος REM) (REM-το στάδιο στο οποίο τα όνειρα συνήθως συμβαίνουν στους ανθρώπους).

Υπάρχουν τρεις κύριοι λόγοι για τους οποίους τα δελφίνια ενδέχεται να έχουν εξελιχθεί σε αυτό το είδος ύπνου.

Πρώτον, τα δελφίνια πιθανότατα θα πνιγούν εάν δεν κρατήσουν το ήμισυ του εγκεφάλου τους ενεργό, επειδή η αναπνοή τους είναι πάντα συνειδητά ελεγχόμενη.

Δεύτερον, ο μονοημισφαιρικός ύπνος βραδέων κυμάτων τους επιτρέπει να ελέγξουν για κινδύνους ενώ ξεκουράζονται.

Τρίτον, αυτός ο τύπος ύπνου επιτρέπει στο δελφίνι να διατηρεί ορισμένες φυσιολογικές διεργασίες, όπως η κίνηση των μυών, που το βοηθά να διατηρεί τη θερμότητα του σώματος του όταν χρειάζεται να επιβιώσει στα παγωμένα νερά.

Σχετικά Άρθρα

Σκαθάρι που προσανατολίζεται με το φως της Σελήνης

Σκαθάρι που προσανατολίζεται με το φως της Σελήνης

Πώς εξαφανίστηκαν όλοι οι δεινόσαυροι από τη Γη;

Πώς εξαφανίστηκαν όλοι οι δεινόσαυροι από τη Γη;