Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Σκαθάρι που προσανατολίζεται με το φως της Σελήνης

  • από
Σκαθάρι που προσανατολίζεται με το φως της Σελήνης

Αν και πρόκειται για ένα απλό σκαθάρι η ικανότητα του να χρησιμοποιεί το φως της σελήνης για να προσανατολίζεται, το κάνει να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα χερσαία ζώα.

Το αφρικανικό σκαθάρι Scarabaeus zambesianus φαίνεται να διαθέτει ακόμα πιο αξιοσημείωτες ικανότητες. Χρησιμοποιεί το σχέδιο που δημιουργείται όταν το φως της σελήνης απορρέει σε μικροσκοπικά σωματίδια της ατμόσφαιρας. Με αυτόν τον τρόπο προσανατολίζεται και κινείται σε ευθεία γραμμή. Το φαινόμενο αυτό είναι γνωστό ως Πόλωση. Κατά τις νύχτες που επικρατεί συννεφιά οι μετακινήσεις του στο έδαφος είναι περισσότερο τυχαίες ενώ τείνει να κινείται σε κύκλους.

Σκαθάρι έρευνες

Πειράματα που διεξήχθησαν επιβεβαίωσαν πως το συγκεκριμένο σκαθάρι, χρησιμοποιεί το πολωμένο σχέδιο του σεληνιακού φωτός και όχι την ίδια τη σελήνη για να προσανατολιστεί. Όταν οι ερευνητές τοποθέτησαν ένα πολωτικό φίλτρο πάνω από το σκαθάρι και το περιέστρεψαν, το έντομο άλλαξε πορεία.

Ειδικοί δείκτες έχουν ανακαλυφθεί στον οφθαλμό του σκαθαριού που ανιχνεύουν το πολωμένο φως της σελήνης. Η ένταση του οποίου είναι ένα εκατομμύριο φορές μικρότερη από εκείνη του Ήλιου.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ικανότητα αυτή μπορεί να είναι πολύ πιο διαδεδομένη στο ζωικό βασίλειο. Για παράδειγμα στις μέλισσες στις σφήκες και στα άλλα είδη σκαθαριών. Παλαιότερη έρευνα δεν απέκλειε το ενδεχόμενο διάφορα νυκτόβια έντομα να προσανατολίζονται μέσω του πολωμένου φωτός της Σελήνης.

Οι επιστήμονες ισχυρίζονται πως απαιτούνται περισσότερες δοκιμές, σε διάφορες ομάδες εντόμων ώστε να αποκαλυφθεί εάν ο μηχανισμός αυτός είναι μοναδικό προνόμιο του συγκεκριμένου είδους σκαθαριού ή είναι ευρέως διαδεδομένο στα έντομα ή ακόμα και στα αρθρόποδα. Τα πτηνά επίσης Ίσως προσανατολίζονται με βάση το φως της σελήνης.

Μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί σε ταχυδρομικά περιστέρια και αποδημητικά πτηνά, απέδειξαν πως διαθέτουν ένα εσωτερικό βιολογικό ρολόι, το οποίο συγχρονίζεται με την κίνηση των ουρανίων σωμάτων στον ουρανό.  

Το σκαθάρι Scarabaeus zambesianus μέχρι στιγμής είναι το μόνο γνωστό ζώο που μπορεί να πλοηγηθεί και να προσανατολιστεί χρησιμοποιώντας το πολωμένο σχέδιο του σεληνιακού φωτός.  

Μπορεί να σας ενδιαφέρει

Πώς εξαφανίστηκαν όλοι οι δεινόσαυροι από τη Γη;

Πώς εξαφανίστηκαν όλοι οι δεινόσαυροι από τη Γη;