Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

FRB 180725A : Μυστηριώδη ραδιοσήμα από το βαθύ διάστημα;

FRB 180725A : Μυστηριώδη ραδιοσήμα από το βαθύ διάστημα;

Ένα νέο ραδιοτηλεσκόπιο από τον Καναδά που ονομάζεται CHIME έχει λάβει κάποιες μάλλον μυστηριώδεις ενδείξεις από το βαθύ διάστημα, γνωστές ως «γρήγορες ραδιοφωνικές εκρήξεις» ή FRB.

Το τηλεσκόπιο, που βρίσκεται στη Βρετανική Κολομβία, μόλις ανίχνευσε το πρώτο FRB σε συχνότητες κάτω από 700MHz, οι ερευνητές του έδωσαν το όνομα FRB 180725A.

Το FRB, σημαίνει σύντομες εκρήξεις ραδιοκυμάτων σε υπερβολικά γρήγορες ταχύτητες, μερικών χιλιοστών του δευτερολέπτου, το σήμα προέρχονται πολύ πιο πέρα ​​από τον γαλαξία μας.  

Το φαινόμενο εντοπίστηκε και αναφέρθηκε για πρώτη φορά το 2007. Από τα μέσα του 2017 τέτοια φαινόμενα έχουν καταγραφή ελάχιστες φορές. Η προέλευσή του είναι άγνωστη, ωστόσο, είναι πανταχού παρόν.

Οι τρέχουσες καλύτερες εκτιμήσεις δείχνουν ότι τέτοια σήματα φθάνουν στη Γη περίπου χίλιες φορές την ημέρα. Κατακλύζοντας ολόκληρο τον πλανήτη, όλα από γήινες πηγές.

Το FRB 180725A είναι το πρώτο που καταγράφεται από το Διάστημα.

Η μεγάλη διάμετρος του τηλεσκοπίου, το ευρύ εύρος ζώνης και το τεράστιο οπτικό πεδίο, το καθιστούν προφανώς έναν εξαιρετικό ανιχνευτή των FRB. Ο ρυθμός των σημάτων που λαμβάνει το CHIME προβλέπεται να είναι μεταξύ 2 και 50 FRB ανά ημέρα. Οι επιστήμονες εικάζουν πως αυτό το υψηλό ποσοστό υπόσχεται σημαντική πρόοδο στην εξέταση αυτού του σχετικά καινούργιου φυσικού φαινομένου.

Τα σήματα που εντοπίζει το CHIME στέλνονται άμεσα στην Αστροφυσική Κοινότητα για περαιτέρω ανάλυση. Αυτό συνέβη και με την ανίχνευση του FRB 180725Α.

Οι επιστήμονες αν και είναι συγκρατημένοι με το FRB 180725A, σε ανακοινώσεις τους αποσκοπούν να ενθαρρύνουν και άλλους αστρονόμους, να αναζητήσουν επαναλαμβανόμενες εκρήξεις σε όλα τα μήκη κύματος.

Μέχρι στιγμής έχει παρατηρηθεί μόνο ένα FRB και οι ερευνητές λένε ότι αυτό το σήμα στέλνετε σε όλο το σύμπαν. Γεγονός που σημαίνει πως πρέπει να είναι εξαιρετικά ισχυρό. Οι ενδείξεις των αστρονόμων δείχνουν επίσης ότι δεν προέρχονται από γνωστές πηγές στη Γη.

Εν τω μεταξύ το CHIME και άλλα παρόμοια παρατηρητήρια έχουν στραμμένα τα κάτοπτρα τους για να εντοπίσουν περισσότερα ίδια σήματα εξαιρετικά χαμηλών συχνοτήτων FRB για να βοηθήσουν στην επίλυση του μυστηρίου.