Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Τι θα συμβεί αν μετατοπιστεί η τροχιά της Γης;

  • από
Τι θα συμβεί αν μετατοπιστεί η τροχιά της Γης;

Τι θα συμβεί στη Γη και στο ηλιακό μας σύστημα αν αλλάξει η τροχιά της Γης; Ίσως να μην το αισθάνεστε τώρα αλλά η Γη κινείται. Η βαρύτητα είναι ένα φυσικό φαινόμενο που έλκη τα αντικείμενα μεταξύ τους. Η βαρυτική έλξη του πλανήτη μας είναι υπεύθυνη στο να κρατά τους ανθρώπους, τα ζώα, τα κτίρια και τις άλλες μορφές της ύλης στο έδαφος.

Επίσης και ο ήλιος, ο οποίος έχει διάμετρο περίπου 100 φορές μεγαλύτερη από αυτή της Γης, ασκεί βαρυτική έλξη σε όλους τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος. Αυτό είναι που μας αναγκάζει να κάνουμε μια περιστροφή γύρω από τον ήλιο κάθε χρόνο.

Πως θα άλλαζε τροχιά η Γη;

Η Γη θα άλλαζε την τροχιά της αν ο Ήλιος για κάποιο λόγο εξαφανιζόταν από την θέση του. Αν ένα μεγαλύτερο αντικείμενο εισέλθει στο ηλιακό μας σύστημα και άσκησε ισχυρότερη έλξη, θα σήμαινε πολύ πιθανόν το τέλος της ζωής όπως την ξέρουμε.

Χωρίς καμία τροχιά η Γη πιθανότατα θα συντριβεί πάνω στον Ήλιο. Αυτό συμβαίνει επειδή η τροχιά του πλανήτη μας γύρω από αυτό το μεγάλο φωτεινό αστέρι στον ουρανό, είναι αυτό που κρατά τη Γη στη θέση της, από το να την έλξη κατευθείαν η βαρύτητα του ήλιου.

Φανταστείτε να ρίχνετε μια μπάλα του τένις προς τα πάνω. Όσο περισσότερη δύναμη βάζετε τόσο πιο γρήγορα κινείται και τόσο μακρύτερα ταξιδεύει πριν πέσει στο έδαφος.

Η Γη κινείτε με μέση τροχιακή ταχύτητα 29,78 χλμ./δευτ (χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο) μια ταχύτητα που μας κράτα σε ασφαλή απόσταση. Στην πραγματικότητα ο Ήλιος συνεχίζει να έλκη τι Γη, αλλά η Γη κινείται πολύ γρήγορα για να τον πλησιάσει. 

Όλα αυτά θα άλλαζαν πολύ γρήγορα αν η τροχιά σταματούσε, καίγοντας τον πλανήτη και τα πάντα πάνω του, καθώς ο πλανήτης θα κινείται όλο και πιο κοντά στον ήλιο.

Μια λιγότερο δραματική μετατόπιση της τροχιάς της Γης, θα επηρέαζε κυρίως τη θερμοκρασία του πλανήτη.

Όσο πιο κοντά στον ήλιο, τόσο πιο θερμό είναι το κλίμα.

Ακόμα και μια μικρή μετατόπιση πιο κοντά στον ήλιο θα μπορούσε να έχει τεράστιο αντίκτυπο.

Η άνοδος της θέρμανσης θα προκαλούσε το λιώσιμο των πάγων, αυξάνοντας τα επίπεδα της θάλασσας, και πλημμυρίζοντας το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη.

Μη μπορώντας η Γη να απορροφήσει κάποια από τα επίπεδα της θερμότητας του ήλιου, η θερμοκρασία στη Γη θα συνεχίζει να αυξάνονται.

Η θερμοκρασία θα επιδρούσε επίσης στα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα και των ατμών που οι ωκεανοί θα απελευθέρωναν στον αέρα.

Αντίθετα, μια μετατόπιση στην τροχιά που κινεί τη Γη μακρύτερα από τον ήλιο, ενδεχομένως θα πάγωνε τον πλανήτη.

Οι ωκεανοί θα καλύπτονταν από πάγο, αναγκάζοντας τους να απελευθερώσουν λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα και ατμούς.

Τι επιπτώσεις θα έχει στο ηλιακό μας σύστημα;

Τι θα συμβεί αν μετατοπιστεί η τροχιά της Γης;

Βεβαία πρέπει να αναφέρουμε την επίδραση που θα είχε η μετατόπιση της τροχιάς της Γης, στο υπόλοιπο ηλιακό σύστημα. Ακόμα και μια μικρή αλλαγή στην τροχιά γύρω από τον ήλιο θα μπορούσε να προκαλέσει συγκρούσεις πλανητών.

Θα μπορούσε επίσης να ανατρέψει την θέση της Γης με τον Δία. Τον μεγαλύτερο από τους οκτώ πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος που λειτουργεί ως ασπίδα. Εκτρέποντας επιβλαβή αέρια και αστεροειδείς που διαφορετικά θα μπορούσαν να συγκρουστούν με τη Γη.

Σχετικά Άρθρα

Τι θα συμβεί στη Γη και στο ηλιακό μας σύστημα αν ο ήλιος εκραγεί;
Τι θα συμβεί στη Γη και στο ηλιακό μας σύστημα αν ο ήλιος εκραγεί;
Τι θα συμβεί αν ο πυρήνας της Γης παγώσει;
Τι θα συμβεί αν ο πυρήνας της Γης παγώσει;
Τι θα συμβεί αν αλλάξει το μαγνητικό πεδίο της Γης;
Τι θα συμβεί αν αλλάξει το μαγνητικό πεδίο της Γης;