Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Τι θα συμβεί αν αλλάξει το μαγνητικό πεδίο της Γης;

  • από
Τι θα συμβεί αν αλλάξει το μαγνητικό πεδίο της Γης;

Αν το μαγνητικό πεδίο της Γης άλλαζε θα βρισκόσασταν σε ένα πλανήτη που οι πυξίδες δεν θα είχαν καμία αξιοπιστία. Η Νορβηγία θα είναι στο νότιο ημισφαίριο, και η Ανταρκτική στο βόρειο.

Το μαγνητικό πεδίο όμως κάνει πολλά περισσότερα από το να βοηθά στον προσανατολισμό μας. Μας προστατεύει από τον ηλιακό άνεμο. Την επίδραση των ηλιακών φορτισμένων σωματιδίων που εκπέμπονται από τον ήλιο, χωρίς το μαγνητικό πεδίο ο βομβαρδισμός με υπεριώδη ακτινοβολία θα ήταν θανατηφόρος.

Πως δημιουργείτε το μαγνητικό πεδίο της Γης

Η προέλευση του μαγνητικού πεδίου ξεκινά χιλιάδες χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια της Γης.

Ο πυρήνας της Γης παράγει ηλεκτρικά ρεύματα από τις αδιάληπτες κινήσεις του σίδηρου, τα οποία σε συνδυασμό με την περιστροφή της Γης, δημιουργούν και διατηρούν ένα μαγνητικό πεδίο που διασχίζει τον πλανήτη απ’ άκρη σ’ άκρη. Σαν ένας μαγνήτης με δύο πόλους, βόρειο και νότιο.

Όταν μιλάμε για το μαγνητικό πεδίο της Γης, εννοούμε ένα συμβάν όπου οι πόλοι αυτοί αντιστρέφονται. Από όσα γνωρίζουμε αυτό έχει ήδη συμβεί 170 φορές περίπου τα τελευταία 100 εκατομμύρια χρόνια. Την τελευταία φορά που συνέβη ήταν πριν από 780.000 χρόνια, αν και μια μικρή αντιστροφή έγινε πριν από 41.000 χρόνια.

Οι αιτίες αυτών των αναστροφών παραμένουν μυστηριώδεις και δεν υπάρχει τρόπος να προβλέψουμε πλήρως πότε θα συμβεί η επόμενη. Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι μία αναστροφή δεν συμβαίνει εν μια νυκτί. Αντίθετα, παίρνει πάνω από έναν αιώνα έως 20.000 χρόνια για να ολοκληρωθεί, και συνοδεύεται από μια πτώση στη δύναμη του μαγνητικού πεδίου.

Με βάση τις μετρήσεις που ξεκίνησαν στα μέσα του 1800, βρισκόμαστε στη μέση μιας τέτοιας αποδυνάμωσης αυτή τη στιγμή.

Το 2014 τα δεδομένα από τους δορυφόρους του Ευρωπαϊκού Διαστημικού Προγράμματος, αποκάλυψαν ότι το μαγνητικό πεδίο της Γης χάνει 5% της δύναμης του με κάθε 10 χρόνια.

Κάποιοι επιστήμονες ισχυρίζεται ότι η πτώση μπορεί να σταματήσει ανά πάσα στιγμή. Η ισχύς του μαγνητικού πεδίου σήμερα είναι ακόμα ισχυρότερο από ό, τι ήταν τα τελευταία 50.000 χρόνια. Κάποιοι άλλοι επιστήμονες ισχυρίζεται ότι είναι ένας δείκτης, που μας επισημαίνει πως το μαγνητικό πεδίο θα αναστραφεί στα επόμενα 1.500 χρόνια.

Εκτός από τις πυξίδες που δείχνουν προς το νότο αντί για το βορρά, τι άλλο θα συμβεί;

Τι θα συμβεί αν αλλάξει το μαγνητικό πεδίο της Γης;

Ενώ η ατμόσφαιρα βοηθά στο να προστατεύσει τον πλανήτη μας από την ακτινοβολία, η αποδυνάμωση του μαγνητικού πεδίου που προηγείται της αναστροφής, θα μας έκανε ευάλωτους σε σωματίδια υψηλών ενεργειών και στις κοσμικές ακτίνες που προκαλούν καρκίνο.

Ένα ανεστραμμένο μαγνητικό πεδίο θα επηρέαζε σοβαρά τα συστήματα επικοινωνιών και τα ηλεκτρικά δίκτυα. Θα μπορούσε να παράγει πολλούς βόρειους και νότιους πόλους. Τα πτηνά, οι φάλαινες και τα άλλα μεταναστευτικά ζώα, που χρησιμοποιούν το μαγνητικό πεδίο της γης για να ταξιδεύουν θα αντιμετωπίσουν πολλά προβλήματα.

Αντιστροφή των μαγνητικών πόλων (πιθανότατα) δεν σημαίνει και το τέλος της ανθρωπότητας. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι στο παρελθόν οι αλλαγές του μαγνητικού πεδίου προκάλεσαν μαζικές εξαφανίσεις ή άλλες καταστροφές. Σίγουρα θα χρειαστείτε μια νέα πυξίδα.

Σχετικά Άρθρα

Τι θα συμβεί αν ο πυρήνας της Γης παγώσει;
Τι θα συμβεί αν ο πυρήνας της Γης παγώσει;
Το μαγνητικό πεδίο της Γης εμφανίζει απρόβλεπτη κινητικότητα
Το μαγνητικό πεδίο της Γης εμφανίζει απρόβλεπτη κινητικότητα
Ηλιακός άνεμος : Πώς επηρεάζει τη Γη και τους Πλανήτες;
Ηλιακός άνεμος : Πώς επηρεάζει τη Γη και τους Πλανήτες;