Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Ο μεγαλύτερος κομήτης που εντοπίστηκε ποτέ κατευθύνεται προς τον Ήλιο

  • από
Ο μεγαλύτερος κομήτης που εντοπίστηκε ποτέ κατευθύνεται προς τον Ήλιο

Ένας τεράστιος κομήτης, πιθανότατα ο μεγαλύτερος που έχει εντοπιστεί ποτέ κατευθύνεται προς το ηλιακό μας σύστημα με εκτιμώμενο χρόνο άφιξης τα 10 χρόνια από σήμερα. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στον arXiv.org

Ο κομήτης, γνωστός ως κομήτης Bernardinelli-Bernstein (ή C/2014 UN271), έχει διάμετρο 160 χιλιόμετρα περίπου. 1.000 φορές μεγαλύτερος από έναν τυπικό κομήτη. Είναι τόσο μεγάλος που οι αστρονόμοι την πρώτη φορά που τον εντόπισαν τον μπέρδεψαν με πλανήτη νάνο.

Αλλά μια πιο λεπτομερή ανάλυση, αποκάλυψε ότι κινούνταν γρήγορα μέσα από το Oort Cloud επίσης γνωστό ως «σύννεφο ikpik-Oort». Μία τεράστια έκταση παγωμένων βράχων, δισεκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά από τη Γη.

Το αντικείμενο όσο κατευθύνεται προς το ηλιακό μας σύστημα, αφήνει μια λαμπερή «ουρά» πίσω του, μια ένδειξη ότι είναι ενός παγωμένος κομήτης που πλησιάζει το σχετικά ζεστό εσωτερικό ηλιακό σύστημα.

Οι πιο λεπτομέρειες μελέτες για τον τεράστιο αυτό κομήτη εκτιμούν ότι δεν αποτελεί απειλή για τη Γη. Αυτή τη στιγμή, ο Bernardinelli-Bernstein, ταξιδεύει μέσω του Oort Cloud περίπου 29 φορές την απόσταση μεταξύ Γης και ήλιου, ή 29 αστρονομικές μονάδες (AU).

Σύμφωνα με τους ερευνητές η κοντινότερη προσέγγιση του κομήτη με τη Γη θα είναι το έτος 2031. Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι ο κομήτης θα πλησίασή σε απόσταση 10,97 AU από τον ήλιο, τοποθετώντας τον λίγο έξω από την τροχιά του Κρόνου.

Ο Bernardinelli-Bernstein θα είναι αρκετά μακριά από τη Γη για να γίνει ορατός με γυμνά μάτια. Ώστε οι άνθρωποι θα μπορούν να δουν τον κομήτη με τηλεσκόπια.

Μετά τη μοντελοποίηση της τροχιάς του κομήτη, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι ο κομήτης, μας προσέγγισε τελευταία φορά πριν από 3,5 εκατομμύρια χρόνια, έχοντας απόσταση 18 AU από τον ήλιο.

Η μελέτη της σκοτεινής ενέργειας και ο κομήτης

Ο Bernardinelli-Bernstein είναι ένας «νέος κομήτης» με την έννοια ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για τόσο μεγάλα αντικείμενα τόσο κοντά μας. Αυτά που γνωρίζουμε για τον μεγάλο αυτόν μακρινό κομήτη, το οφείλουμε στην Μελέτη της Σκοτεινής Ενέργειας (Dark Energy Survey-DES). Μια μελέτη για την διαστολή του σύμπαντος, η οποία έλαβε χώρα μεταξύ Αυγούστου του 2013 και Ιανουαρίου του 2019.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, οι αστρονόμοι χαρτογράφησαν 300 εκατομμύρια γαλαξίες. Ανακαλύπτοντας περισσότερα από 800 άγνωστα μέχρι πρότινος αντικείμενα, πέρα ​​από την τροχιά του Ποσειδώνα. Ο κομήτης Bernardinelli-Bernstein ήταν ένα από αυτά.

Μια πιο προσεκτική ματιά στον κομήτη θα μπορούσε να βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν περισσότερα για τη χημική σύνθεση του πρώιμου ηλιακού συστήματος.

Σχετικά Άρθρα

Πώς οι αστρονόμοι υπολογίζουν την ηλικία του σύμπαντος;
Πώς οι αστρονόμοι υπολογίζουν την ηλικία του σύμπαντος;
Κβάζαρ : Το φωτεινότερο αντικείμενο στο πρώιμο σύμπαν
Κβάζαρ : Το φωτεινότερο αντικείμενο στο πρώιμο σύμπαν
Τι θα συμβεί αν ένας αστεροειδής συγκρουστεί με τη Γη;
Τι θα συμβεί αν ένας αστεροειδής συγκρουστεί με τη Γη;