Αστρονόμοι ανακάλυψαν το φωτεινότερο κβάζαρ που έχει παρατηρηθεί ποτέ στο σύμπαν. Η φωτεινότητα του ισοδυναμεί με περίπου 600 τρισεκατομμύρια Ήλιους.
Κινούμενο από μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα, η οποία είναι μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια φορές η μάζα του ήλιο μας.
Τι είναι τα Κβάζαρ;
Τα κβάζαρ είναι οι εξαιρετικά φωτεινοί πυρήνες των ενεργών γαλαξιών. Η έντονη λάμψη τους οφείλετε από τον δίσκο συσσώρευσης του υλικού, που βρίσκεται γύρω από μια μαύρη τρύπα.
Καθώς το αέριο στο δίσκο «τρώγετε» από τη Μαύρη Τρύπα, απελευθερώνεται μια απίστευτη ποσότητα ενέργειας που μπορεί να παρατηρηθεί σε όλα τα μήκη κύματος.
Το νεοανακαλυφθέν κβάζαρ, με το όνομα J043947.08 + 163415.7 εντοπίστηκε με τη ισχύς του βαρυτικού φακού, ο οποίος ενίσχυσε τη φωτεινότητα.
Ο βαρυτικός φακός είναι ένα αστρονομικό φαινόμενο στο οποίο ένας γαλαξίας πιο κοντά στη Γη δρα ως φακός και ενισχύει τη φωτεινότητα. Αυτό συμβαίνει καθώς το βαρυτικό πεδίο του κοντινού γαλαξία στρεβλώνει τον ίδιο τον χώρο, καμπυλώνει και ωθεί το φως από το μακρινό κβάζαρ.
Το κβάζαρ βρίσκεται περίπου 12,8 δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά από τη Γη. Αυτό σημαίνει ότι το φως που εντοπίστηκε από τους αστρονόμους είχε αρχίσει όταν το Σύμπαν είχε ηλικία μικρότερη του ενός δισεκατομμυρίου ετών.
Αυτή ήταν μια μεταβατική περίοδος, που ονομάζεται επανα-ιονισμός, στην εξέλιξη του σύμπαντος. Όπου το φως από τα κβάζαρ και τους νέους γαλαξίες ξαναζεσταίνει το υδρογόνο που είχε παγώσει μετά τη μεγάλη έκρηξη.
Τα κβάζαρ δείχνουν πολύ μεγάλες μετατοπίσεις προς το ερυθρό ως αποτέλεσμα της Διαστολής του Σύμπαντος, επειδή βρίσκονται σε πολύ μεγάλες αποστάσεις από εμάς. Το ότι είναι ορατά σε τέτοιες αποστάσεις σημαίνει ότι η ενέργεια που εκπέμπουν ως ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία υπερβαίνει την αντίστοιχη κάθε άλλου σώματος. Μπορεί να ισοδυναμεί με την ενέργεια εκατοντάδων συνηθισμένων γαλαξιών μαζί.
Αυτό οφείλεται στην καυτή σκόνη, η οποία θερμαίνεται από τον γρήγορο σχηματισμό αστεριών στον γαλαξία που φιλοξενεί το κβάζαρ. Οι ερευνητές υπολογίζουν ότι μέχρι και 10.000 αστέρια δημιουργούνται σε ένα χρόνο σε αυτόν τον γαλαξία.
Τα ευρήματα της μελέτης ανακοινώθηκαν στην 233η Συνάντηση της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας στο Σιάτλ. Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στο The Astrophysical Journal Letters.