Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Αυτοεκτίμηση : Τι είναι και πώς να την τονώσετε

 • από
Αυτοεκτίμηση : Τι είναι και πώς να την τονώσετε

Αυτοεκτίμηση είναι το πως βλέπουμε και τι σκέψεις κάνουμε για τον εαυτό μας. Το θεμέλιο της θετικής αυτοεκτίμησης χτίζετε σε μικρή ηλικία, και επηρεάζεται από τις σχέσεις μεταξύ της οικογένειάς.

Τα συναισθήματά που νοιώθουμε για τον εαυτό μας αλλάξουν καθώς μεγαλώνουμε. Οι θετικές στάσεις που έχουν οι γονείς, οι φιλίες στο σχολείο και οι στάσεις των εκπαιδευτικών, θα συνεχίσουν να σας επηρεάζουν από το δημοτικό έως το γυμνάσιο.

Αρνητική κριτική, προσβολές και αποτυχίες, μπορεί να σας κάνουν να αισθανθείτε αποτυχημένοι.  

Ο έπαινος, η στήριξη, και η ενίσχυση στην εύρεση σε κάτι στο οποίο είστε καλοί, μπορεί να σας βοηθήσει να αναπτύξετε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας.

Αυτή η εμπιστοσύνη, ή η έλλειψη της, μπορεί να επηρεάσει τις αποφάσεις που παίρνετε σήμερα, όπου οι ρίζες της βρίσκονται στην εφηβεία.

Οι αρνητικές συνθήκες από συνομήλικους, και οι εξωτερικές επιρροές μπορούν να καθοδηγήσουν τον έφηβο και να επηρεάσουν τις επιλογές του.

Όταν έχετε χαμηλή αυτοεκτίμηση, τείνετε να βλέπετε τη ζωή με έναν πολύ αρνητικό τρόπο που κάνει τα πάντα να φαίνονται απελπιστικά άσκοπα.

Βλέπετε τον εαυτό σας ως άνευ αξίας άτομο, νομίζετε ότι οι άλλοι άνθρωποι είναι καλύτεροι από εσάς. Δυσκολεύεστε να πείτε τι πραγματικά αισθάνεστε και τι θέλετε.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους μπορεί να έχετε χαμηλή αυτοεκτίμηση. Μπορεί να είχατε καταρρεύσει από μια σχέση, να χάσατε τη δουλειά σας, να έχετε πρόβλημα υγείας. Πολλοί λόγοι υπάρχουν που μπορούν να επηρεάσουν την αυτοεκτίμηση ενός ατόμου.

Μπορεί να ήσασταν σε μια κατάσταση (σχέση) όπου αισθανθήκατε ότι κάποιο άλλο άτομο είχε τον έλεγχό σας, και να αισθανθήκατε ανίκανοι να κάνετε κάτι γι’ αυτό. Όλα αυτά μπορούν να οδηγήσουν ένα άτομο να έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Ίσως αισθανθείτε ότι κανείς δεν είναι εκεί για να σας ακούσει, μπορεί να αισθάνεστε απομονωμένοι, μόνοι, και χωρίς υποστήριξη.

Ενισχύοντας την αυτοεκτίμηση σας

Αυτοεκτίμηση : Τι είναι και πώς να την τονώσετε

Πρώτα απ’ όλα, αποδεχτείτε το γεγονός ότι υπάρχουν πολλά πράγματα που σας κάνουν ένα μοναδικό άτομο.

Όταν η αυτοπεποίθησή σας είναι υψηλή βλέπετε τη ζωή θετικά, αισθάνεστε σίγουροι για τον εαυτό σας, απολαμβάνετε τη ζωή, βλέπετε τις δυσκολίες ως προκλήσεις.

Είστε σε θέση να ξέρετε τι θέλετε και τι να πείτε, δεν επιτρέπετε σε άλλους ανθρώπους να σας αντιμετωπίσουν άσχημα και να επωφελούνται από εσάς.

Φυσικά είναι λογικό να έχετε σκαμπανεβάσματα στα συναισθήματά σας, αλλά δεν είναι σωστό να έχετε χαμηλή αυτοεκτίμηση. Το να αισθάνεσαι σαν να μην είσαι σημαντικός μπορεί να σε κάνει λυπημένο και μπορεί να σε κρατήσει μακριά από το να δοκιμάσεις νέα πράγματα.

Μπορεί να σας εμποδίσει να κάνετε νέους φίλους ή να επηρεάσει τον τρόπο που εργάζεστε. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι αξίζετε πολλά.

 • Αντικαταστήστε το “δεν μπορώ” με “θα τα καταφέρω”.
 • Υπενθυμίζετε καθημερινά στον εαυτό σας όλα τα θετικά που έχετε.

 • Αντιμετωπίστε λάθη και αποτυχίες με πιο θετικό τρόπο.

 • Να είστε ευγενικοί προς τους άλλους ανθρώπους.

 • Σταματήστε να πέφτετε στην παγίδα της σύγκρισης.

 • Να περνάτε περισσότερο χρόνο με δημιουργικούς ανθρώπους (και λιγότερο χρόνο με καταστροφικούς).

 • Κανείς δεν είναι τέλειος, αυτό είναι δεδομένο.

 • Δοκιμάστε κάτι νέο.

 • Πιστέψτε στη δική σας αξία.

 • Στο τέλος της ημέρας σκεφτείτε ότι θετικό συνέβη.

Αυτοεκτίμηση : Τι είναι και πώς να την τονώσετε

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι εσείς ελέγχετε την αυτοεκτίμησή σας, γνωρίζοντας αυτό μπορείτε να κάνετε ένα νέο ξεκίνημα στη ζωή σας, με περισσότερη σιγουριά σε οτιδήποτε κάνετε.

Σχετικά Άρθρα

Τι χαρακτηριστικά έχει ο αποφασιστικός άνθρωπος;

Τι χαρακτηριστικά έχει ο αποφασιστικός άνθρωπος;

Πώς οι τοξικοί άνθρωποι διαμορφώνουν το χαρακτήρα μας;

Πώς οι τοξικοί άνθρωποι διαμορφώνουν το χαρακτήρα μας;

Ανοιχτόμυαλοι; : Τι σημαίνει να είσαι ανοιχτόμυαλος

Ανοιχτόμυαλοι; : Τι σημαίνει να είσαι ανοιχτόμυαλος