Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Πώς οι τοξικοί άνθρωποι διαμορφώνουν το χαρακτήρα μας;

  • από
Πώς οι τοξικοί άνθρωποι διαμορφώνουν το χαρακτήρα μας;

Τι χαρακτηριστικά έχουν οι τοξικοί άνθρωποι, πια είναι η συμπεριφορά τους απέναντι σε μας,

και πως μπορούν να διαμορφώσουν το χαρακτήρα μας και να καταστρέψουν τη ζωή μας.

Αν και δεν υπάρχει κλινικός όρος «τοξικοί άνθρωποι» Οι περισσότεροι από εμάς εννοούμε την συμπεριφορά, κάποιων ανθρώπων που καταφέρνουν να μας εξοργίζουν. Ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα που έχουν είναι ότι αδιαφορούνε για τη λογική.

Αντλούν ικανοποίηση με το να νευριάζουν τον συνομιλητή τους, χωρίς λογικά επιχειρήματα συνεχίζουν να επιμένουν πως έχουν δίκιο. Ικανοποιούνται από τη δημιουργία χάους που η ίδιοι προκαλούν.

Σε κάθε περίπτωση, δημιουργούν περιττή πολυπλοκότητα, διαμάχες, και το χειρότερο άγχος.

Οι τοξικοί άνθρωποι είναι επιβλαβείς για την υγεία σας.

Μελέτες έχουν δείξει ότι το άγχος μπορεί να έχει διαρκή αρνητικό αντίκτυπο στον εγκέφαλο.

Η έκθεση ακόμη και λίγων ημερών σε άγχος θέτει σε κίνδυνο την αποτελεσματικότητα των νευρώνων στον ιππόκαμπο. Μια σημαντική περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για τη σκέψη και τη μνήμη.

Εβδομάδες άγχους προκαλούν αναστρέψιμη βλάβη στους δενδρίτες (στους μικρούς «βραχίονες» που χρησιμοποιούν τα εγκεφαλικά κύτταρα για να επικοινωνούν μεταξύ τους) Μήνες άγχους μπορούν να καταστρέψουν μόνιμα τους νευρώνες.

Το άγχος είναι μια τρομερή απειλή για την ευημερία σας και την υγεία σας. Όταν το άγχος ξεφεύγει από τον έλεγχο σας, ο εγκέφαλός και η απόδοσή σας πέφτουν.

Τα αποτελέσματα μιας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Medical Association αποκάλυψε ότι όσοι έχουν σχέση με αρνητικά  άτομα αυξάνει ο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και διαβήτη.

Οι περισσότερες πηγές άγχους που αφορούν την εργασία σας είναι εύκολο να εντοπιστούν, και πιθανώς γνωρίζετε πώς να το διαχειριστείτε.Τι γίνεται όταν οι τοξικοί άνθρωποι είναι πιο κοντά μας η ακόμα όταν είμαστε σε σχέση με ένα τοξικό άτομο.

Τι χαρακτηριστικά έχουν οι τοξικοί άνθρωποι πια είναι τα σημάδια που θα μας αφυπνίσουν;

Όταν κάποιος Δεν παραδέχεται τα λάθη του και επιμένει συνεχώς ότι κάνετε εσείς λάθος, είναι πιθανό ότι αντιμάχεστε με ένα τοξικό άτομο. Είναι ικανοί να φτάσουν στα άκρα, να αλλάξουν τα γεγονότα να αμφισβητήσουν ακόμα και τις αναμνήσεις σας. Οι τοξικοί άνθρωποι δεν παραδέχονται εύκολα ότι έχουν κάνει λάθος.

Περιφρονούν τα όριά σας. Αν τους ζητήσετε να σταματήσουν κάτι που κάνουν γιατί σας ενοχλεί η να συμπεριφέρονται με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Ένα τοξικό άτομο θα συνεχίσει να συμπεριφέρεται με τρόπο που παραβιάζει τι προσωπικότητα και τις αρχές σας.

Είναι σχεδόν αδύνατο να οικοδομήσουμε μια σχέση, με άτομα που αγνοούν τα όριά μας και δεν αναγνωρίζουν καν αυτά που μας ενοχλούν.

Τα όρια που εμείς ορίζουμε είναι αυτό που μας κάνει να ξεχωρίζουμε από τον υπόλοιπο κόσμο. Από τους ανθρώπους που καθημερνά συναναστρεφόμαστε και που ζουν κάτω από την ίδια στέγη. Τα όριά, μας βοηθούν να προστατευτούμε από άτομα που είναι επιζήμια, ασεβείς και επεμβατικά.

Οι τοξικοί άνθρωποι Δεν ζητούν συγγνώμη ακόμα και όταν κάνουν λάθος. Στη περίπτωση που ζητήσουν συγγνώμη, είναι συνήθως μια υπολογιζόμενη κίνηση για να σας χειραγωγήσουν, για να πάρουν αυτό που θέλουν. Πάντα αισθάνονται ότι έχουν δίκιο, ανεξάρτητα από το τι, θα αλλάξουν τα γεγονότα για να είναι σωστοί, ή ακόμα και να κατηγορήσουν άλλους.

Παριστάνουν ότι είναι θύματα, είναι μια χειραγωγική στρατηγική για να κερδίσουν τη συμπάθεια και τη προσοχή σας. Οι τοξικοί άνθρωποι πάντα  βρίσκουν κάποιον άλλον να κατηγορήσουν για τα προβλήματά τους.

Αισθάνονται ευχαρίστηση με το να κατηγορούν όλους τους άλλους για τα προβλήματά που υπάρχουν. Συμπεριλαμβανομένων των προβλημάτων που ανήκουν αποκλειστικά στην αρμοδιότητα τους. Ότι κακό συμβαίνει σε ένα τοξικό άνθρωπο είναι λάθος κάποιου άλλου.

Προσποιούνται ότι ανησυχούν για την ευημερία σας.

Πώς οι τοξικοί άνθρωποι διαμορφώνουν το χαρακτήρα μας;

Είναι ένα τέχνασμα που συχνά χρησιμοποιούν οι τοξικοί άνθρωποι για να σας κάνουν να νιώθετε σαν να νοιάζονται για εσάς. Ειδικά όταν τους έχετε δείξει σημάδια αμφισβήτησης. Τι συγκεκριμένη στρατηγική τη βλέπουμε συχνά σε ζευγάρια που είναι σε διάσταση.

Αυτή η ψευδής αίσθηση ανησυχίας μπορεί να εκληφθεί ως πραγματική μεταμέλεια, αλλά στην πραγματικότητα είναι μια υπολογιζόμενη κίνηση για να σας πιάσει σε μια αδύναμη στιγμή. Με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρουν να σας απορροφήσουν ξανά στη σχέση που είχατε.

Δεν νοιάζονται για τις ανάγκες σας. Παράδειγμα: Εάν πρόκειται να πάτε μια βόλτα στη παραλία θα βρούνε δικαιολογίες για να σας αποτρέψουν.  “Η ζέστη θα είναι αφόρητη, θα υποφέρεις” . Αν αλλάξετε εργασία, θα μπορούσαν να πουν. “Αυτό είναι τεράστιο λάθος για τόσο μικρή διαφορά στα χρήματα”

Το να μιλάτε για τα θέλω σας ή για τα καλά πράγματα που συμβαίνουν στη ζωή σας, αφαιρεί το προνόμιο από αυτούς να βρίσκονται στο επίκεντρο των καταστάσεων. Οι τοξικοί άνθρωποι ή ακόμα και μέλη της οικογένειάς χρησιμοποιούν συχνά τέτοιες μεθόδους για να σας κάνουν να νιώσετε κατώτεροι.

Είναι σε μεγάλο βαθμό είρωνες. Η ειρωνεία είναι το αγαπημένο όπλο των τοξικών ανθρώπων. Η ειρωνεία πηγάζει από το θυμό τη δυσπιστία, και την αδυναμία. Ένας υγιής χαρακτήρας είναι αδύνατον να επικοινωνήσει με άτομα που φέρουν αυτά τα χαρακτηρίστηκα.

Είναι επικριτικοί με τους άλλους.

Πώς οι τοξικοί άνθρωποι διαμορφώνουν το χαρακτήρα μας;

Θα έχετε παρατηρήσει ότι οι τοξικοί άνθρωποι συνήθως μιλάνε άσχημα για άλλους. Εάν είστε με κάποιον που σας μιλάει συνεχώς άσχημα για τους άλλους, όταν εσείς δεν θα ήσαστε μπροστά το πιθανότερο είναι να μιλά και για σας με τον ίδιο τρόπο.

Οι τοξικοί άνθρωποι υπερηφανεύονται για τις αδυναμίες που βλέπουν στους άλλους, με αυτόν τον τρόπο ενισχύσουν την αυτοεκτίμησή τους.

Μόνο παίρνουν. Όταν καταλάβουν ότι έχουν απέναντι τους έναν άνθρωπο πρόθυμο και δοτικό τότε θα πάρουν από εσάς τα πάντα, το χρόνο σας, τα υπάρχοντά σας, την προσοχή σας. Το χειρότερο είναι πως κατά τη διάρκεια που θα συμβαίνει αυτό εσείς δεν θα μπορείτε να αντιδράσετε. Αυτή είναι μια μορφή χειραγώγησης.

Όσοι βρίσκονται σε μια τέτοια σχέση τους δημιουργείται η αντίληψη ότι είναι η μόνη που συμβάλλουν. Οι τοξικοί άνθρωποι στέλνουν ένα μήνυμα, ότι τους χρωστάτε κάτι. Οι πιθανότητες να το πιστέψετε είναι πολλές.

Μπορούν ακόμη και να σας βλάψουν με κάποιο τρόπο και στη συνέχεια να ισχυριστούν ότι το έκαναν για το καλό σας.

Πώς κάποιοι άνθρωποι γίνονται τοξικοί και τι να κάνετε

Συχνά τα άτομα αυτά έχουν μέσα τους τραύματα, αρνητικά βιώματα από το μακρινό παρελθόν. Δεν είναι ακόμη σε θέση να εντοπίσουν τα αίτια που προκάλεσαν τον τραυματισμό τους, και κατ’ επέκταση τα συναισθήματά τους και οι ανάγκες τους είναι τα επακόλουθα της προβληματικής τους ζωής.

Ενεργούν με αυτόν τον τρόπο για να καλύψουν τις ανάγκες τους, αν και είναι  εξαιρετικά ανθυγιεινός και πολλοί επιζήμιος για τους άλλους.

Να έχετε πάντα στο νου σας, ότι όσο κι αν αγαπάτε τα συγκεκριμένα άτομα δεν μπορούν να αλλάξουν, παρά μόνο αν το θέλουν οι ίδιοι. Μπορείτε να τους προσφέρετε μόνο ευγένεια. Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί για να μην χάσετε τον εαυτό σας από τις παράλογες απαιτήσεις τους ή την αρνητική επιρροή τους. Στις περισσότερες των περιπτώσεων οι τοξικοί άνθρωποι διαμορφώνουν το χαρακτήρα μας αλλάζουν τη συμπεριφορά μας σε βαθμό που να βλέπουμε τον εαυτό μας σαν ξένο.

Μερικές φορές, η μόνη λύση για να ανακτήσετε την υγεία και την ευημερία σας είναι να απαλλαγείτε από μια τοξική σχέση. Το να είσαι μόνος είναι χίλιες φορές καλύτερο από το να είσαι μια ζωή υποτιμημένος.

Πρώτη δημοσίευση 23 Οκτωβρίου 2020 universesun.com