Την μια ημέρα την ορίζουμε ως 86.400 δευτερόλεπτα ή 24 ώρες αυτός είναι ο χρόνος που χρειάζεται η Γη για να κάνει μια περιστροφή γύρω από τον άξονά της. Όμως, ο χρόνος περιστροφής της Γη δεν είναι σταθερός.
Συνήθως η περιστροφή της επιβραδύνεται έτσι ώστε η διάρκεια της ημέρας να αυξάνεται κατά περίπου 1,8 χιλιοστά του δευτερολέπτου ανά αιώνα. Αυτό σημαίνει ότι πριν από 600 εκατομμύρια χρόνια η μέρα διαρκούσε μόνο 21 ώρες.
Αυτή η διακύμανση στη διάρκεια της ημέρας οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. Η επίδραση της Σελήνης και του Ήλιου. Η σύζευξη πυρήνα-μανδύα, και τη συνολική κατανομή μάζας στον πλανήτη. Η σεισμική δραστηριότητα, οι παγετώνες, οι ωκεανοί και το μαγνητικό πεδίο της Γης, μπορεί να επηρεάσουν τη διάρκεια της ημέρας.
Το 2020 οι επιστήμονες έκαναν μια εκπληκτική ανακάλυψη. Διαπίστωσαν ότι, αντί να επιβραδύνει, η Γη έχει αρχίσει να περιστρέφεται πιο γρήγορα. Περιστρέφεται πιο γρήγορα από οποιαδήποτε άλλη φορά τα τελευταία 50 χρόνια. Στην πραγματικότητα, οι 28 ταχύτερες (μικρότερες σε διάρκεια) μέρες μετά το 1960 όλες συνέβησαν το 2020.
Μέχρι στιγμής, οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι για το τι προκαλεί αυτή την αύξηση του ρυθμού περιστροφής της Γης. Κάποιοι πιστεύουν ότι μπορεί να οφείλεται στο λιώσιμο των παγετώνων ή στη συσσώρευση μεγάλων ποσοτήτων νερού στο βόρειο ημισφαίριο.
Ωστόσο οι ειδικοί προβλέπουν ότι αυτή η αύξηση της ταχύτητας είναι ένα προσωρινό φαινόμενο, και η Γη θα αρχίσει στο μέλλον να ξανά επιβραδύνεται.
Εφόσον η Γη περιστρέφεται πιο γρήγορα πόσο μας επηρεάζει;
Παρόλο που δεν έχει καμία επίδραση στην καθημερινή μας ζωή, θα μπορούσαν να υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις στην τεχνολογία όπως δορυφόροι GPS, smartphone, υπολογιστές και δίκτυα επικοινωνίας, τα οποία βασίζονται σε εξαιρετικά ακριβή συστήματα χρονισμού. Αλλά τέτοια προβλήματα τελικά ξεπερνιούνται, απλά αφαιρώντας ένα δευτερόλεπτο αντί να προσθέσουμε ένα. Συνεπώς δεν πρέπει να ανησυχούμε, εκτός εάν η συντόμευση της ημέρας αποδίδεται σε ανθρώπινη δραστηριότητα.