Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Γιούρι Γκαγκάριν:Ο μυστηριώδης θάνατος του πρώτου κοσμοναύτη

  • από
Γιούρι Γκαγκάριν:Ο μυστηριώδης θάνατος του πρώτου κοσμοναύτη

Στις 12 Απριλίου 1961 ο Ρώσος κοσμοναύτης Γιούρι Γκαγκάριν ανέλαβε μια μεγάλη αποστολή, να γίνει ο πρώτος άνθρωπος που θα πήγαινε στο διάστημα, και ασφαλώς τα κατάφερε.

Όταν ο Γκαγκάριν επέστρεψε στη Γη, θεωρήθηκε όχι μόνο ήρωας αλλά η ίδια η ενσάρκωση της δύναμης της Σοβιετικής Ένωσης. Δρόμοι πήραν το όνομά του, μνημεία ανεγέρθηκαν προς τιμήν του. Ο Χρουστσόφ τον αποκάλεσε Ρώσο Χριστόφορο Κολόμβο.

Επτά χρόνια μετά την ιστορική αποστολή του ο Γκαγκάριν πεθαίνει σε αεροπορικό δυστύχημα σε ηλικία 38 ετών. Ο κοσμοναύτης και ο εκπαιδευτής του, Vladimir Seryogin, έκαναν μια πτήση ρουτίνας όταν ξαφνικά χάθηκαν. Οι μυστηριώδεις συνθήκες της πτώση του αεροσκάφους έχουν δημιουργήσει εκατοντάδες θεωρίες.

Με λιγοστές αναφορές από τη τότε Σοβιετική Ένωση, και τις έρευνες της KGB που απέκλεισαν τις καταθέσεις των μαρτύρων, οι θεωρίες συνωμοσίας ξεπήδησαν για να εξηγήσουν πως ένα αεροπλάνο με δύο τόσο έμπειρους πιλότους έπεσε.

Τι συνέβη στον Γιούρι Γκαγκάριν;

Ο Γιούρι Γκαγκάριν, στις 27 Μαρτίου 1968 ξύπνησε νωρίς για να συνεχίσει την επανεκπαίδευση του ως πιλότος μαχητών. Πριν γίνει κοσμοναύτης υπήρξε υπολοχαγός στη Πολεμική Αεροπορία, οπότε αυτό ήταν τυπικό. Ο Γκαγκάριν βρισκόταν στο αεροδρόμιο Τσκαλόφσκι περίπου 30 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Μόσχας. Βάση των αρχείων η επανεκπαίδευση του πήγαινε καλά.

Είχε προγραμματιστεί για να πετάξει τρεις φορές εκείνη τη μέρα, με ένα αεροπλάνο MiG-15, δύο μόνος και μία με τον Σεριόγκιν, που ήταν και η πρώτη πτήση της ημέρας.

Ήταν ένα βροχερό πρωινό με δυνατούς ανέμους όταν επιβιβάστηκε σε ένα λεωφορείο με προορισμό το αεροδρόμιο. Στη διαδρομή συνειδητοποίησε ότι έλειπε η ταυτότητά του. Πάντα προληπτικός ο Γκαγκάριν είπε στους ανθρώπους που ήταν γύρω του ότι ήταν κακός οιωνός.

Λίγο μετά τις 10 π.μ. ο Γκαγκάριν και ο Σεριόγκιν απογειώθηκαν με το διθέσιο τζετ και κατευθύνθηκαν στη ζώνη πτήσης με καιρικές συνθήκες κακές που πιθανώς επιδεινώνονταν. Λίγα λεπτά αργότερα, ο Γκαγκάριν επικοινώνησε με τον πύργο ελέγχου και τους ανέφερε ότι είχε ολοκληρώσει την άσκηση, και πως γύρναγαν πίσω στη βάση.

Από εκεί και μετά χάθηκε η επικοινωνία

Γιούρι Γκαγκάριν:Ο μυστηριώδης θάνατος του πρώτου κοσμοναύτη

Μετά από δέκα λεπτά χωρίς να υπάρχει οπτική επαφή με το αεροσκάφος και με τον ασύρματο νεκρό, η βάση έστειλε ομάδες διάσωσης για να αναζητήσουν το αεροσκάφος.

Γύρω στις 3 μ.μ. βρήκαν το αεροπλάνο καμένο ανάμεσα σε κάτι δέντρα. Ενώ το σώμα του Σεριόγκιν βρέθηκε και αναγνωρίστηκε αμέσως, του Γκαγκάριν έλειπε. Υπήρχε η ελπίδα ότι ο Γιούρι Γκαγκάριν είχε καταφέρει να εκτοξευθεί πριν από την πρόσκρουση.

Αυτή η ελπίδα χάθηκε την επόμενη μέρα όταν η σορός του βρέθηκε όχι πολλή μακριά από τα συντρίμμια του αεροπλάνου. Η στάχτη του θάφτηκε μαζί με τους άλλους ηγέτες της Σοβιετική Ένωση, κατά μήκος του Τείχους του Κρεμλίνου.

Οι σοβιετικές αρχές συγκρότησαν βιαστικά μια επιτροπή για να προσδιορίσουν την αιτία της συντριβής. Τον Νοέμβριο του 1968, η Κρατική Επιτροπή της ΕΣΣΔ υπέβαλε μια έκθεση 29 τόμων η οποία ήταν ουσιαστικά ασαφής. Υποδεικνύοντας διάφορες θεωρίες, αλλά καμία δεν παρείχε αδιάψευστα στοιχεία.

Η οριστική έκθεση ανέφερε ότι οι πιλότοι έκαναν κάποιο ελιγμό για να αποφύγουν να χτυπήσουν ένα μετεωρολογικό μπαλόνι, η ενέργεια αυτή τους έκανε να χάσουν ύψος που δεν κατάφεραν να ανακτήσουν. Με άλλα λόγια, ήταν λάθος των πιλότων και όχι μηχανικό πρόβλημα.

Λίγο μετά ο επικεφαλής του κομμουνιστικού κόμματος Λεονίντ Μπρέζνιεφ έκλεισε την έρευνα και την έκρινε άκρως απόρρητη. Στους ανθρώπους που ερεύνησαν και έγραψαν την έκθεση τους είπαν να μην δημοσιεύσουν τα συμπεράσματά τους επειδή θα μπορούσε να αναστατωθεί το έθνος.

Θεωρίες συνωμοσίας, διπλοί πράκτορες, και UFO

Ένας εθνικός ήρωας πεθαίνει κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες. Η έκθεση δεν μπορεί να εντοπίσει έναν λόγο. Μια κυβέρνηση με περιορισμούς κρίνει την έκθεση άκρως απόρρητη. Είναι η τέλεια συνταγή για θεωρίες συνωμοσίας και ο θάνατος του Γιούρι Γκαγκάριν ενέπνευσε θεωρίες που κράτησαν για δεκαετίες.

Κάποιοι είπαν ότι ο Γκαγκάριν ήταν μεθυσμένος, άλλοι ότι αυτός και ο Σεριόγκιν έκαναν επικίνδυνους ελιγμούς. Μια επίμονη φήμη που ακουγόταν ήταν ότι ο Γκαγκάριν έπεσε θύμα σαμποτάζ από τον Μπρέζνιεφ, που ζήλεψε για τη δημοτικότητα του. Ίσως να συναντήθηκαν με ένα UFO και να προκάλεσε τη πτώση του αεροπλάνου, αναμφίβολα αυτί η θεωρία βρήκε γόνιμο έδαφος λόγο της πίστης του Γκαγκάριν για τα UFO.

Από εκεί και μετά οι θεωρίες συνωμοσίας έγιναν πιο επικίνδυνες. Ενδεχομένως ο Γκαγκάριν να δηλητηριάστηκε από τη CIA, ή ήταν μυστικός πράκτορας της CIA. Ή επέζησε από το ατύχημα, μόνο και μόνο για να κρυφτεί σε μια  ψυχιατρική κλινική, μέχρι τον πραγματικό θάνατό του το 1990.

Υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν ότι είναι ακόμα ζωντανός. Οι φήμες έγιναν τόσο πολυάριθμες που η KGB έκανε τη δική της μυστική έρευνα για τη συντριβή ερευνώντας μία προς μία όλες τις φήμες.

Όσο παράλογες και αν ήταν αυτές οι φήμες, στηρίχτηκαν στη μεγάλη άνοδο που είχε ένα απλό αγόρι από μία αγροτική οικογένεια σε σοβιετικό ήρωα.

Ο Γιούρι Γκαγκάριν Γεννήθηκε το 1934 σε ένα μικρό αγροτικό χωριό το Klushino. Ήταν νεαρός όταν ξέσπασε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Μετά τον πόλεμο, έγινε δεκτός στη σχολή της Πολεμικής Αεροπορίας και αποφοίτησε ως πιλότος μαχητών το 1957, την ίδια χρονιά που ξεκίνησε ο Σπούτνικ.

Εντυπωσίασε όλους όσους γνώρισε με τις ικανότητες που είχε την επιμονή του και το χαμόγελό του. Αυτά τα χαρακτηριστικά τον βοήθησαν το 1960, όταν το αγόρι της φάρμας επιλέχθηκε για να γράψει ιστορία.

Όταν ο Γκαγκάριν επέστρεψε πίσω στη Γη, στις 12 Απριλίου 1961 δεν ήταν προετοιμασμένος για αυτό που τον περίμενε στο έδαφος.

Υποστηρίχθηκε από το Κομμουνιστικό Κόμμα ως σούπερ σταρ, ένα εργαλείο προπαγάνδας και ένας άνθρωπος στον οποίο ένα έθνος θα πρέπει να θεωρηθεί έμπνευση.

Αυτό δεν ήταν εύκολο για τον Γκαγκάριν. Έλαβε έναν τεράστιο αριθμό επιστολών από απλούς ανθρώπους, πολλοί από αυτούς του ζητούσαν βοήθεια κάθε είδους. Αυτές οι επιστολές έκαναν τον Γκαγκάριν να συνειδητοποιήσει ότι η Σοβιετική Ένωση δεν ήταν καθόλου τέλεια.

Σύντομα έγινε σύμβολο από τους ανθρώπους, αυτό μεταφέρθηκε σε όλο τον κόσμο ως απόδειξη της υπεροχής της Σοβιετικής Ένωσης. Άρχισε να πίνει και να ξενυχτά, σε σημείο που ένας φίλος του έγραψε στο ημερολόγιό του το 1968 ότι «σβήνουν σιγά σιγά το γοητευτικό χαμόγελο από το πρόσωπό του». Ένα χρόνο μετά ο καλός φίλος του Γκαγκάριν πέθανε σε αυτοκινητιστικό ατύχημα. 

Ο Γκαγκάριν σταμάτησε να πίνει, προσπαθώντας να αποδείξει στους άλλους και στον εαυτό του ότι θα μπορούσε να είναι πιλότος για άλλη μια φορά.

Μετά το Σιδηρούν παραπέτασμα

Μετά τη πτώση της Σοβιετική Ένωση τα στοιχεία για το τι συνέβη την ημέρα που πέθανε ο Γιούρι Γκαγκάριν και το διαστημικό πρόγραμμα έβγαιναν στη δημοσιότητα. Το 2003, αποκαλύφθηκε μια μυστική έρευνα της KGB που ανάδειξε την αποτυχία του πληρώματος εδάφους να κοινοποιήσει σωστά τις πληροφορίες στους πιλότους ως αιτία της συντριβής. Σύμφωνα με την έκθεση, παρείχαν λανθασμένες αναφορές σχετικά με τις καιρικές συνθήκες.

Το 2010, Ρώσοι ερευνητές είπαν ότι ένα ελάττωμα στον αεραγωγό οδήγησε το αεροσκάφος σε γρήγορη κάθοδο και συντριβή. Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, οι πιλότοι ανακάλυψαν έναν ανοιχτό αεραγωγό στο μέσο του πιλοτηρίου. Σε μια προσπάθεια να το διορθώσουν έκαναν μάλλον μια ακραία κατάβαση στα 6.500 πόδια. Αυτό τους προκάλεσε ίλιγγο με αποτέλεσμα να χάσουν τις αισθήσεις τους.

Αλλά η πιο πρόσφατη και ίσως η πιο πειστική εξήγηση ήρθε το 2013, όταν ο διακεκριμένος Ρώσος κοσμοναύτης Αλεξέι Λεόνοφ έδωσε τη δική του εκδοχή για τα γεγονότα.

Ήταν στη στρατιωτική βάση εκείνη την μοιραία ημέρα, υπεύθυνος για την εκπαίδευση των αλεξιπτωτιστών. Στρατολογήθηκε για να εργαστεί στην έρευνα, είχε πρόσβαση σε όλα τα ευρήματα, αλλά ποτέ δεν μπόρεσε να εξηγήσει δημοσίως τι γνώριζε.

Η αλήθεια, σύμφωνα με τον Λεόνοφ, ήταν ότι ένα σοβιετικό Su-15 ένα πολύ μεγαλύτερο αεροσκάφος από το MiG-15 του Γιούρι Γκαγκάριν παραβίασε τον εναέριο χώρο του μικρότερου αεροπλάνου, με αποτέλεσμα να το παρασύρει και οι πιλότοι να χάσουν τον έλεγχο. Οι προσομοιώσεις έχουν επιβεβαιώσει ότι το συμπέρασμα του Λεόνοφ είναι πιθανό.

Γιούρι Γκαγκάριν:Ο μυστηριώδης θάνατος του πρώτου κοσμοναύτη

Σήμερα υπάρχουν περισσότερα από 500.000 τεχνητά αντικείμενα στο διάστημα, από δορυφόρους και σκουπίδια έως το διεθνή διαστημικό σταθμό. Στις 12 Απριλίου 1961, υπήρχε μόνο ένας : ο Γιούρι Γκαγκάριν στο Βοστόκ 1

Σχετικά Άρθρα
Θεωρίες Συνωμοσίας : Είναι Αλήθεια ή Ψέματα;
Θεωρίες συνωμοσίας : Είναι αλήθεια ή ψέματα;
Project A119 : Το μυστικό σχέδιο των ΗΠΑ για τη Σελήνη
Project A119 : Το μυστικό σχέδιο των ΗΠΑ για τη Σελήνη
Καναδάς:Μυστηριώδες βουητό τρομάζει ανθρώπους και ζώα
Καναδάς:Μυστηριώδες βουητό τρομάζει ανθρώπους και ζώα