Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Γιατί στο ηλιοβασίλεμα και στην ανατολή ο ουρανός έχει όμορφα χρώματα;

  • από
Γιατί στο ηλιοβασίλεμα και στην ανατολή ο ουρανός έχει όμορφα χρώματα;

Κοιτάζοντας ένα όμορφο ηλιοβασίλεμα η την ανατολή θα έχετε δει τον ουρανό να φωτίζεται με έντονα κόκκινα και πορτοκαλί χρώματα. Γιατί συμβαίνει αυτό, όταν τις περισσότερες ώρες της μέρας ο ουρανός είναι μπλε;

Για αυτό το φαινόμενο υπεύθυνο είναι το φως, το φως έχει χρώμα. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, το φως που υπάρχει γύρω μας είναι ένας συνδυασμός όλων των χρωμάτων που υπάρχουν. Αν αυτό αληθεύει γιατί βλέπουμε μόνο συγκεκριμένα χρώματα στον ουρανό σε συγκεκριμένες ώρες και όχι όλα;

Η Γη κινείτε στο σύμπαν

Ο πλανήτης μας κινείται στο σύμπαν μαζί με επτά άλλους πλανήτες. Όλοι κάνουν μια πλήρη περιστροφή γύρω από τον άξονα τους, αλλά επίσης κάνουν και μια μεγαλύτερη περιστροφή γύρω από τον Ήλιο. Όταν ο Ήλιος δύει, η μία πλευρά του πλανήτη απομακρύνεται από τον Ήλιο. Κατά την ανατολή, ξανά γυρίζει.

Όταν ο ήλιος δύει το φως του φτάνει σε μας πιο αργά. Την ημέρα οι ηλιαχτίδες του ταξιδεύουν (πολύ γρήγορα).

Οι ακτίνες φωτός του Ήλιου ταξιδεύουν σε διαφορετικά μεγέθη. Οι επιστήμονες μετρούν αυτά τα μεγέθη με το μήκος κύματος. Το μήκος κύματος (ή τη συχνότητα) της ακτινοβολίας το αντιλαμβανόμαστε ως χρώμα. Κάθε διαφορετικό μήκος κύματος φωτός έχει το δικό του μοναδικό χρώμα.

Αλλά πώς γίνεται αυτά τα υπέροχα χρώματα να τα βλέπουμε μόνο στο ηλιοβασίλεμα και την ανατολή;

Γιατί στο ηλιοβασίλεμα και στην ανατολή ο ουρανός έχει όμορφα χρώματα;

Αυτό συμβαίνει λόγω της ατμόσφαιρας που δρα ως ένα παρέμβλημα μεταξύ της Γης και του Ηλίου.

Η ατμόσφαιρα της Γης αποτελείται από πολλά μικροσκοπικά μόρια. Στην πραγματικότητα, όλα τα πράγματα είναι φτιαγμένα από μόρια, συμπεριλαμβανομένων και των ανθρώπων. Κάθε μόριο είναι εξαιρετικά μικρότερο από έναν κόκκο άμμου. Είναι τόσο μικρά που δεν φαίνονται χωρίς μικροσκόπιο.

Η ατμόσφαιρα επηρεάζει το φως

Όταν οι ηλιακές ακτίνες φτάσουν στην ατμόσφαιρα της Γης πέφτουν πάνω στα σωματίδια της σκόνης ή τα σταγονίδια νερού που αιωρούνται τα οποία και τις διασκορπίζουν με πολλές ανακλάσεις που δημιουργούν. Αυτό ονομάζεται «σκέδαση».

Όσο μεγαλύτερο είναι το μήκος κύματος του φωτός, τόσο περισσότερο μπορεί να συνεχίσει να διασκορπίζεται μεταξύ των μορίων στην ατμόσφαιρα της Γης.

Το μπλε φως έχει μικρότερο μήκος κύματος από το κόκκινο ή το ροζ. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να αναπηδήσει μεταξύ των μορίων σε μικρότερη απόσταση. Όταν ο Ήλιος βρίσκεται από πάνω μας (κατά τη διάρκεια της ημέρας), υπάρχει λιγότερη ατμόσφαιρα για να περάσει το φως. Το μπλε φως μπορεί εύκολα να εμφανιστεί.

Κατά τη διάρκεια του ηλιοβασιλέματος απομακρυνόμαστε από τον Ήλιο. Αυτό σημαίνει ότι το φως του ήλιου πρέπει να ταξιδέψει μέσα από ένα παχύτερο κομμάτι ατμόσφαιρας για να φτάσει σε μας. Αυτό συμβαίνει και κατά την ανατολή του ηλίου, όταν η μεριά της Γη κινείται προς τον Ήλιο.

Το μπλε έχει να καλύψει μεγαλύτερη απόσταση στην ατμόσφαιρας, με αποτέλεσμα να «κουραστεί». Δεν μπορεί να αντέξει και αναπηδά πίσω στο διάστημα. Αλλά το κόκκινο, το πορτοκαλί και το κίτρινο φως έχουν μεγαλύτερα μήκη κύματος. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να διασκορπιστούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και να ταξιδέψουν στην ατμόσφαιρα και να φτάσουν σε μας. Αυτός είναι ο λόγος που ο ουρανός φωτίζεται με όμορφα χρώματα στο ηλιοβασίλεμα και την ανατολή.

Σχετικά Άρθρα

Φως : Τα χρώματα το ορατό φάσμα και τα μήκη κύματος
Φως : Τα χρώματα το ορατό φάσμα και τα μήκη κύματος
Γιατί ο αέρας γίνεται πιο κρύος όσο ψηλότερα ανεβαίνει
Γιατί ο αέρας γίνεται πιο κρύος όσο ψηλότερα ανεβαίνει;
Γιατί το Σέλας παρατηρείται συχνότερα στο Βόρειο Πόλο
Γιατί το Σέλας παρατηρείται συχνότερα στο Βόρειο Πόλο