Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Τι είναι αυτό που μας ξεχωρίζει και μας κάνει ανθρώπους;

  • από
Τι είναι αυτό που μας ξεχωρίζει και μας κάνει ανθρώπους;

Υπάρχει κάτι που μας ξεχωρίζει, και μας κάνει ανθρώπους; Ποια χαρακτηριστικά πραγματικά μας ορίζουν ως ένα άλλο είδος σε αυτόν τον πλανήτη; Υπάρχει κάποιο άγνωστο μόριο που μας κάνει ιδιαίτερους;

Οι επιστήμονες τη δεκαετία του 1970 υπέθεσαν ότι οι χιμπατζήδες έχουν σχεδόν το 99% της γενετικής μας κατασκευής. Οι έρευνες που έγιναν στις επόμενες δεκαετίες τους απέδειξε ότι αυτή η θεωρία είναι σωστή.

Οι άνθρωποι τελικά έχουν πολλά κοινά με άλλα είδη ζώων.

Αισθανόμαστε πόνο, και αν έχετε παρατηρήσει οι αντιδράσεις που έχουν τα ζώα στον πόνο είναι ίδια. Έχουμε συναισθήματα, και όπως μπορεί να σας πει οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης σκυλιών, οι σκύλοι τους εμφανίζουν συναισθήματα χαράς, στοργής ακόμα και καταθλιπτική συμπεριφορά. Και αν παρατηρήσετε έναν χιμπατζή, ένα είδος που πιστεύεται από πολλούς ότι είναι ο πρόγονος των ανθρώπων, θα δείτε πολλά γνωρίσματα και συμπεριφορές που φαίνονται πολύ πιο ανθρώπινες από ό, τι ζωώδης.

Επομένως τι κάνει αυτό το μικροσκοπικό 1% να ξεχωρίζει τους ανθρώπους από τους χιμπατζήδες;

Σε γενετικό επίπεδο, οι συγκρίσεις DNA αποκαλύπτουν κάποιες διαφοροποίησης. Ένα ελαφρώς μεταλλαγμένο γονίδιο εδώ, μια διαφορετική πρωτεΐνη εκεί.

Αυτές οι αποκλίσεις μας δείχνουν γιατί τα ανθρώπινα σαγόνια είναι μικρότερα από αυτά των χιμπατζήδων, και γιατί είμαστε περισσότερο ή λιγότερο ευάλωτοι σε ορισμένες ασθένειες.

Αν και τα γονίδια είναι εντυπωσιακά παρόμοια, η έκφανση τους δεν είναι. Ένα απλό παράδειγμα, άμμος και το νερό μπορούν να συνδυαστούν για να κάνουν είτε γυαλί είτε απλά να μείνουν σε υγρή μορφή.

Αλλά η εξελικτική διεργασία, εξηγεί τη θρησκεία; Την τέχνη; Τη λογοτεχνία; ή την ηθική λήψη αποφάσεων;

Στο γνωστικό επίπεδο, οι άνθρωποι είναι πολύ διαφορετικοί από τα περισσότερα είδη. Έχουμε αυτογνωσία, πνευματικές ανησυχίες, και φιλοσοφικές σκέψεις. Διαθέτουμε την ικανότητα για τα μαθηματικά, τη γλώσσα, και τη μουσική.

Οι χιμπατζήδες σχηματίζουν κοινότητες, αλλά υπάρχει ένα μεγάλο χάσμα μεταξύ αυτής της κοινότητας, και του ανθρώπινου πολιτισμού.

Ενώ οι χιμπατζήδες δείχνουν αυτογνωσία, μπορούν να αναγνωρίζουν τον εαυτό τους σε καθρέφτες, δεν υπάρχει ακόμα καμία απόδειξη ότι αυτή η αυτογνωσία, τους οδηγεί στο να σκεφτούνε τα μεγάλα μυστήρια του σύμπαντος.

Στην περίπτωσή τους θα μπορούσε να είναι η ερώτηση: “Τι είναι αυτό που μας κάνει χιμπατζήδες”

Αυτές οι συλλογικές διαφορές φαίνεται να αποτελούν την ανθρώπινη «ψυχή» Αυτό που ακριβώς ορίζει και αποτελεί την ψυχή, είναι μια ερώτηση που οι φιλόσοφοι έχουν σκεφτεί από την αρχαιότητα.

Από τον 5ο αιώνα την εποχή του Σωκράτη, και μέχρι σήμερα ο όρος «ψυχή» χρησιμοποιήθηκε και χρησιμοποιείται με τον ίδιο τρόπο. Όχι μόνο σαν αυτό που διαφοροποιεί τους ζωντανούς από τους νεκρούς, αλλά ως κάτι υπεύθυνο για την αίσθηση της δικαιοσύνης, την σκέψη, και τις διάφορες συναισθηματικές μας καταστάσεις.

Ανθρώπινες Σκέψεις : universesun.com

Σχετικά Άρθρα

Τι θα γινόταν αν ο άνθρωπος ζούσε ένα εκατομμύριο χρόνια;
Τι θα γινόταν αν ο άνθρωπος ζούσε ένα εκατομμύριο χρόνια;

Όραση : Η ψυχολογία της όρασης πως αντιδρά ο εγκέφαλος
Όραση : Η ψυχολογία της όρασης πως αντιδρά ο εγκέφαλος