Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Πόσα αστέρια και πόσοι γαλαξίες υπάρχουν στο σύμπαν;

  • από
Πόσα αστέρια και πόσοι γαλαξίες υπάρχουν στο σύμπαν;

Κοιτάξτε τον ουρανό μια ξάστερη νύχτα θα δείτε χιλιάδες αστέρια, θα δείτε περίπου 6.000 αστέρια. Αυτό είναι μόνο ένα μικρό τμήμα όλων των αστεριών που υπάρχουν εκεί έξω. Τα υπόλοιπα είναι πολύ μακριά για να μπορέσουμε να τα δούμε.

Το σύμπαν, οι γαλαξίες, τα αστέρια

Οι αστρονόμοι έχουν βρει πώς να εκτιμήσουν τον συνολικό αριθμό όλων των άστρων στο σύμπαν. Διάσπαρτοι σε όλο το Σύμπαν υπάρχουν και οι γαλαξίες. Σμήνη αστεριών, πλανήτες, γίγαντες αέριου, συγκεντρωμένα μεταξύ τους.

Όπως οι άνθρωποι, έτσι και οι γαλαξίες διαφέρουν. Υπάρχουν σε διαφορετικά μεγέθη και σχήματα. Ο Γαλαξίας στον οποίο βρίσκεται η Γη δεν είναι παρά ένας από δισεκατομμύρια άλλους σε ένα σύμπαν που επεκτείνεται.

Τα άστρα του συσσωρεύονται σε σπειροειδή μορφή και περιστρέφονται γύρω από το κέντρο του γαλαξία. Άλλοι γαλαξίες είναι ελλειπτικοί, και μερικοί είναι ακανόνιστοι, με ποικιλία σχημάτων.

Μετρώντας τους γαλαξίες

Πριν υπολογίσουν τον αριθμό των άστρων στο σύμπαν, οι αστρονόμοι πρέπει πρώτα να εκτιμήσουν τον αριθμό των γαλαξιών. Για να το κάνουν αυτό, παίρνουν πολύ λεπτομερείς φωτογραφίες μικρών τμημάτων του ουρανού και μετρούν όλους τους γαλαξίες που βλέπουν σε αυτές τις εικόνες.

Αυτός ο αριθμός πολλαπλασιάζεται στη συνέχεια με τον αριθμό των εικόνων που απαιτούνται για τη φωτογράφηση ολόκληρου του ουρανού.

Η απάντηση: Υπάρχουν περίπου 2.000.000.000.000 γαλαξίες στο σύμπαν. Δηλαδή 2 τρισεκατομμύρια γαλαξίες.

Μετρώντας τα αστέρια

Οι αστρονόμοι δεν γνωρίζουν ακριβώς πόσα αστέρια υπάρχουν σε καθένα από αυτούς τους 2 τρισεκατομμύρια γαλαξίες. Τα περισσότερα είναι τόσο μακρινά, που δεν υπάρχει τρόπος να το πούμε με ακρίβεια. Αλλά μπορούμε να κάνουμε μια καλή εικασία για τον αριθμό των αστεριών στον δικό μας Γαλαξία. Τα αστέρια αυτά έχουν μεγάλη ποικιλία μεγέθους και χρώματος.

Ο Ήλιος μας είναι ένας κοινότατος κίτρινος νάνος αστέρας, μεσαίου μεγέθους, μεσαίου βάρους και μεσαίας θερμότητας. 15 εκατομμύρια βαθμούς Κελσίου στο κέντρο του.

Μεγαλύτερα, βαρύτερα και θερμότερα αστέρια τείνουν να είναι μπλε, όπως ο Βέγας (διεθνώς Vega) στον αστερισμό της Λύρα. Βρίσκεται σε απόσταση μόλις 25 ετών φωτός ενώ, μαζί με τον Σείριο και τον Αρκτούρο είναι τα λαμπρότερα αστέρια στη γειτονιά του Ήλιου.

Τα μικρότερα, ελαφρύτερα και πιο αμυδρά αστέρια είναι συνήθως ερυθρά, όπως ο Εγγύτατος Κενταύρου (διεθνώς Proxima Centauri) Παρόλο που δεν είναι ορατός με γυμνό μάτι, καθώς είναι 11ου μεγέθους, είναι ο κοντινότερος (εγγύτερος) αστέρας στο Ηλιακό μας Σύστημα.

Ένας ασύλληπτος αριθμός

Ερυθρά, λευκά και μπλε αστέρια εκπέμπουν σε διαφορετικό φάσμα φωτός. Μετρώντας το φως που εκπέμπουν, το χρώμα και τη φωτεινότητά τους, οι αστρονόμοι μπορούν να εκτιμήσουν πόσα αστέρια έχει ο γαλαξίας μας.

Πόσα αστέρια και πόσοι γαλαξίες υπάρχουν στο σύμπαν;

Με αυτήν τη μέθοδο, ανακάλυψαν ότι ο Γαλαξίας μας έχει περίπου 100 δισεκατομμύρια αστέρια. Χρησιμοποιώντας τον Γαλαξία μας ως πρότυπό, μπορούμε να πολλαπλασιάσουμε τον αριθμό των άστρων σε έναν τυπικό γαλαξία, 100 δισεκατομμύρια, με τον αριθμό των γαλαξιών στο σύμπαν 2 τρισεκατομμύρια.

Ένας απολύτως εκπληκτικός αριθμός: Υπάρχουν περίπου 200.000.000.000.000.000.000.000.000 αστέρια στο σύμπαν. Ο αριθμός είναι τόσο μεγάλος που είναι δύσκολο να τον φανταστεί κανείς.

Την επόμενη φορά που θα κοιτάξετε τον νυχτερινό ουρανό, αναρωτηθείτε τι μπορεί να υπάρχει σε τρισεκατομμύρια κόσμους που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από όλα αυτά τα αστέρια.

Σχετικά Άρθρα
Οι πιο ζεστοί και κρύοι πλανήτες στο ηλιακό μας σύστημα
Οι πιο ζεστοί και κρύοι πλανήτες στο ηλιακό μας σύστημα
Πώς οι αστρονόμοι υπολογίζουν την ηλικία του σύμπαντος;
Πώς οι αστρονόμοι υπολογίζουν την ηλικία του σύμπαντος;
Η Μεγάλη Ψύξη : Πώς θα πεθάνει το σύμπαν;
Η Μεγάλη Ψύξη : Πώς θα «πεθάνει» το σύμπαν;