Οι επιστήμονες θεωρούν πως το όριο ζωής του ανθρώπου σε δύο δεκαετίες θα αλλάξει, και η ευχή να τα εκατοστίσεις θα έχει πλέον καταργηθεί.
Οι σύγχρονες τεχνολογίες προσφέρουν πλέον την ευκαιρία να επεκτείνουν το μέσο όρο ζωής, ώστε μέχρι το 2050 οι άνθρωποι να συνταξιοδοτούνται μετά τα 85.Τα νέα φάρμακα έχουν σκοπό να επιβραδύνουν την λειτουργία της γήρανσης, αναμένεται να διατεθούν στις ανεπτυγμένες χώρες τα επόμενα χρόνια.
Αν και υπάρχουν ήδη πολλά φάρμακα που μετριάζουν τις συνέπειες της γήρανσης, τα νέα αυτά σκευάσματα στοχεύουν στον περιορισμό άλλων επιβλαβών διαδικασιών που αφορούν στη φυσιολογική φθορά των κυττάρων.
Πολλοί ερευνητές επισημαίνουν ότι ο μέσος όρος ζωής προβλέπεται να αυξηθεί κατά 20 χρόνια στις επόμενες δύο δεκαετίες.
Ένας από τους μεγαλύτερους προβληματισμούς της επιστημονικής κοινότητας έγκειται στο γεγονός ότι η αύξηση του μέσου όρου ηλικίας που δεν αποκλείεται να ξεπερνά τα 100 χρόνια, θα προκαλέσει μια σειρά επιπτώσεων, κυρίως στον παγκόσμιο δημογραφικό χάρτη.
Πολλές ανεπτυγμένες χώρες χαρακτηρίζονται ήδη από μια αύξηση στην προσδοκώμενη διάρκεια ζωής. Η οποία αντιστοιχεί σε ένα χρόνο κάθε 5 έτη.
Η Ευρώπη θα επωφεληθεί από την τάση αυτή, καθώς θα αντισταθμίσει τη μείωση του πληθυσμού. Λόγο του χαμηλού δείκτη γεννήσεων που παρουσιάζει.
Όριο ζωής με ποιότητα ζωής;
Ωστόσο σε χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα τα πράγματα θα είναι δυσκολότερα, όπου ο πληθυσμός ενδέχεται να αυξηθεί, κατά πολλά εκατομμύρια. Ταυτόχρονα το γεγονός ότι οι άνθρωποι θα ζουν πολλά χρόνια, περισσότερο από το αναμενόμενο προξενεί ανησυχία στους επιστήμονες σχετικά με την ποιότητα ζωής.
Όπως επισημαίνουν το μεγαλύτερο μέρος της ανησυχίας τους είναι πως όταν καταφέρεις να αυξήσεις το όριο ζωής των ανθρώπων, θα πρέπει να έχουν λυθεί και πολλές από τις μακροχρόνιες ασθένειες που τους βασανίζουν. Αλλιώς θα ήταν πραγματικά δυσάρεστο να αυξάνει κανείς το όριο ζωής των ανθρώπων, και παράλληλα να πολλαπλασιάζει τα ποσοστά αυτών που πάσχουν από τη νόσο Αλτσχάιμερ ή άλλες χρόνιες παθήσεις, χωρίς να υπάρχουν οι απαραίτητες θεραπείες.