Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Καφές : Τα οφέλη και οι παρενέργειες της καφεΐνης

  • από
Καφές : Τα οφέλη και οι παρενέργειες της καφεΐνης

Ο καφές αποτελείται από τουλάχιστον 2.000 συστατικά πολλά από αυτά έχουν οφέλη και άλλα κάποιες παρενέργειες.

Η καφεΐνη το βασικό συστατικό του καφέ είναι διεγερτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος, και βοηθά τη θερμογενετική δράση του οργανισμού. (ενέργεια που αποβάλλεται υπό μορφή θερμότητας)

Οι άνθρωποι που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες καφέ εμφανίζουν έντονη εφίδρωση και τρέμουλο στα χέρια.Η εφίδρωση σε συνδυασμό με υψηλές θερμοκρασίες ειδικά το καλοκαίρι είναι δυνατό να οδηγήσει τον οργανισμό σε αφυδάτωση.

Ο ερεθισμός του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος σημαίνει Επιτάχυνση του Μεταβολισμού. Όμως δεν πρέπει να συγχέεται με την απώλεια βάρους.

Η καφεΐνη δεν έχει σε όλους τους οργανισμούς την ίδια επίδραση. Καθοριστικός παράγοντας είναι η ποσότητα της καφεΐνης που απορροφά ο οργανισμός.

Έχει αποδειχθεί πως ο καφές σε μικρές ποσότητες δίνει ενέργεια  καταπολεμά την πλήξη και δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας.

Εκτιμάται ότι μια καθημερινή δόση καφεΐνης της τάξης των 120 – 300mg αυξάνει την ταχύτητα των αντανακλαστικών και βελτιώνει τη φυσική κατάσταση.

Σε σωματικό επίπεδο η καφεΐνη αυξάνει το Μεταβολισμό των Λιπαρών Οξέων. Δεν είναι τυχαίο που πολλές κρέμες για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας έχουν ως βασικό συστατικό την καφεΐνη.

Οφέλη και παρενέργειες του καφέ

Καφές : Τα οφέλη και οι παρενέργειες της καφεΐνης

Η καφεΐνη κυκλοφορεί στο αίμα και φτάνει στο απόγειο της δράσης της 15 – 45 λεπτά αφού καταναλωθεί. Άτομα που λαμβάνουν πολύ μεγάλες ποσότητες καφεΐνης σε χρόνια κατανάλωση η μιας εφάπαξ δόση 300mg παρουσιάζουν συμπτώματα όπως Ευερεθιστότητα, Πυρετός, πλήρης Αϋπνία.

Σε σπάνιες περιπτώσεις ακόμα και απώλεια Μνήμης, ανεξήγητο άγχος μυϊκούς σπασμούς.

Ο καφές αντενδείκνυται σε άτομα με υπέρταση και καρδιαγγειακά νοσήματα, λόγο της αύξησης της αρτηριακής πίεσης. Ο περιορισμός της καφεΐνης μειώνει κατά 9% – 15% τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Σύμφωνα με κάποιες μελέτες η καφεΐνη αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο των ωοθηκών.

Κάποιες άλλες μελέτες αναφέρουν πως η καφεΐνη μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Επιπλέον το καφεϊνικό οξύ ένα αντιοξειδωτικό πιο σημαντικό και από τη βιταμίνη Ε, έχει προστατευτική δράση.

Ο καφές είναι Διουρητικό, Βρογχοδιασταλτικό και Αγγειοδιασταλτικό. Περιέχει βιταμίνες και ενισχύει τα αναλγητικά αποτελέσματα της παρακεταμόλης.

Τι διαφορές έχει ο καφές

Όλοι οι καφέδες δεν είναι ίδιοι. Η ποικιλία ρομπούστα είναι 2 φορές πιο περιεκτική σε καφεΐνη 2,4% απ’ ό, τι ο αραβικός 1,3%

Αν και είναι δύσκολο να υπολογίσει κανείς την ποσότητα καφεΐνης που προσλαμβάνει ο οργανισμός του καθημερινά. Αυτό δεν εξαρτάτε μόνο από το πόσο καφέ καταναλώνει αλλά και από την ποικιλία (το χαρμάνι) και τον τρόπο παρασκευής.

Στιγμιαίος η φίλτρου η ποσότητα νερού που χρησιμοποιείται, η θερμοκρασία του η πίεση η οποία ασκείται πάνω στον καφέ ειδικά στον εσπρέσο είναι παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα του.

Οι περισσότεροι καφέδες που κυκλοφορούν στο εμπόριο είναι μείγμα από 30% ρομπούστα και 70% αραβικό. Ένα φλιτζάνι καφές φίλτρου περιέχει 50-175 mg καφεΐνης ένα φλιτζάνι στιγμιαίου 35-110 mg ένα φλιτζάνι εσπρέσο 40-100 mg Ο ντεκαφεϊνέ 1-6 mg ένα τσάι 30-50 mg και ένα φλιτζάνι κακάο 2-20 mg

Τα 100 γραμμ. σοκολάτα γάλακτος περιέχουν 4-40 mg καφεΐνης η σοκολάτα υγείας 20-200mg ένα κουτάκι αναψυκτικού 330 ml τύπου κόλα 31 mg.

Ο ντεκαφεϊνέ έχει τη μικρότερη περιεκτικότητα σε καφεΐνη. Όμως η βασική ουσία το τριχλωροαιθυλένιο που χρησιμοποιείται για να εξουδετερώσει την καφεΐνη κατηγορείται για καρκινογένεση σε πειραματόζωα, και σε μεγάλες ποσότητες έχει επιβεβαιωθεί η τοξικότητα του.