Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Πόσο νερό χρειάζεται να πίνουμε για να είμαστε υγιής;

Πόσο νερό χρειάζεται να πίνουμε για να είμαστε υγιής

Περίπου το 60% του ανθρώπινου σώματος αποτελείται από νερό, η μεγαλύτερη ποσότητα νερού υπάρχει στον εγκεφάλου, την καρδιάς, τους πνεύμονες, στους μυς και το δέρμα, και περίπου ένα 30% στα οστά.

Εκτός του ότι είναι ένα από τα κύρια συστατικά για τον σχηματισμό της ζωής, το νερό μας βοηθά να ρυθμίζουμε την εσωτερική μας θερμοκρασία, μεταφέρει θρεπτικά συστατικά σε όλο το σώμα, σχηματίζει σάλιο, και βοηθάει στη λίπανση των αρθρώσεων.

Δεν υπάρχει καμία διαφωνία ότι το νερό είναι ζωτικής σημασίας για τον άνθρωπο και τη ζωή. Όμως δεν υπάρχει επιστημονική συναίνεση σχετικά με το πόσο θα πρέπει να καταναλώνει ένα άτομο καθημερινά.

Πόσο νερό χρειάζεται o άνθρωπος κάθε μέρα;

Πολλοί έχετε ακούσει ότι πρέπει να πίνετε οκτώ ποτήρια νερό των 250 ml ή περίπου 2 λύτρα κάθε μέρα. Παρά την ευρύτατη διάδοση αυτής της εύκολα μεταδιδόμενης πληροφορίας, δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να το επιβεβαιώνουν.

Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολυάριθμες μελέτες που δείχνουν το αντίθετο, ότι είναι περιττή η κατανάλωση 2 λύτρων νερού την μέρα από ό, τι είναι αναγκαία, για τους περισσότερους υγιείς ενήλικες.

Το νερό λένε οι ερευνητές, δεν είναι ο μόνος τρόπος που ενυδατώνει τον άνθρωπο, υπάρχουν ακόμα δυο μεγάλες πηγές στην καθημερινότητα μας. Φαγητό και Ροφήματα.

Ό, τι τρώτε περιέχει νερό, τα φρούτα όπως το καρπούζι και οι φράουλες, έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό πάνω από 90% το γκρέιπφρουτ 90% πεπόνι 90% και τα ροδάκινα 88%. Και τα λαχανικά έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό. Το μαρούλι 95% η πιπεριές 92% τομάτες 95% και το κουνουπίδι 92%

Άλλες βασικές πηγές νερού είναι τα Ροφήματα

Πόσο νερό χρειάζεται να πίνουμε για να είμαστε υγιής;

Τα μη αλκοολούχα ποτά όπως ο καφές, το τσάι, το γάλα, οι χυμοί και η σόδα, περιέχουν κυρίως νερό και όλα συμβάλλουν στην ενυδάτωση σας.

Σε αντίθεση με έναν άλλο δημοφιλή μύθο, μελέτες δείχνουν ότι ο καφές δεν σας αφυδατώνει και είναι μια κατάλληλη μορφή λήψης H2O. Απλά θυμηθείτε ότι μπορεί να υπάρξουν παρενέργειες από την υπερβολική κατανάλωσης καφεΐνης, συμπεριλαμβανομένων των πονοκεφάλων και του διαταραγμένου ύπνου.

Η Εθνική Ακαδημία Επιστημών των ΗΠΑ μας υποδεικνύει ότι οι γυναίκες λαμβάνουν περίπου 2,7 λίτρα νερού από όλα τα ποτά και τα τρόφιμα καθημερινά, και οι άνδρες περίπου 3,7 λίτρα.

Αυτό όμως είναι μόνο γενικές κατευθυντήριες γραμμές και δεν υποστηρίζονται από σταθερές επιστημονικές μελέτες. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει κάποιος κανόνας για το πόσο νερό χρειάζεται να πίνουμε. Όσο περισσότερο νερό χάνετε τόσο θα πρέπει να αντικαταστήσετε.

Όταν ένας άνθρωπος κάνει έντονη σωματική εργασία σε ένα ζεστό και τροπικό κλίμα, θα χρειαστεί να πιει περισσότερο νερό από έναν άνθρωπο πανομοιότυπου βάρους και ύψους που πέρασε την ημέρα του καθισμένος σε ένα κλιματιζόμενο γραφείο.

Σύμφωνα με την Εθνική Ακαδημία Επιστημών, η συντριπτική πλειοψηφία των υγιών ανθρώπων, ικανοποιούν επαρκώς τις καθημερινές τους ανάγκες αφήνοντας τη δίψα να είναι ο οδηγός τους.

Το σώμα σας αισθάνεται διψασμένο όταν τα επίπεδα ενυδάτωσης πέφτουν, και το νερό είναι το καλύτερο φάρμακο. Πολλές φορές ο οργανισμός μας λέει εάν λαμβάνουμε αρκετό νερό. Σκούρα κίτρινα ή πορτοκαλί ούρα συνήθως υποδηλώνου αφυδάτωση. Ενώ τα καλά ενυδατωμένα ούρα πρέπει να φαίνονται ανοιχτά κίτρινα ή άχρωμα.

Σχετικά Άρθρα

Καφές : Τα οφέλη και οι παρενέργειες της καφεΐνης
Καφές : Τα οφέλη και οι παρενέργειες της καφεΐνης
Πώς επιδράνε τα αντιοξειδωτικά στο δέρμα μας;
Πώς επιδρούν τα αντιοξειδωτικά στο δέρμα μας;
Ζάχαρη : Είναι η καστανή ζάχαρη πιο υγιεινή από τη λευκή;
Ζάχαρη : Είναι η καστανή ζάχαρη πιο υγιεινή από τη λευκή;