Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Λέιζερ από το MIT για να επικοινωνήσουμε με εξωγήινους

  • από
Λέιζερ από το MIT για να επικοινωνήσουμε με εξωγήινους

Μια νέα μελέτη από το MIT προτείνει τη χρήση ενός λέιζερ υψηλής ισχύος για να στείλει ένα σήμα στο διάστημα.

Και ουσιαστικά να ανακοινώσει “είμαστε εδώ!” σε οποιονδήποτε μπορεί να ψάχνει.

Τα είδη των λέιζερ και των τηλεσκοπίων που κατασκευάζονται σήμερα μπορούν να παράγουν ένα ανιχνεύσιμο σήμα αρκετά ισχυρό για να μπορεί να ξεχωρίζει από την ενέργεια του ήλιου μας. Έτσι ώστε ένας εξωγήινος αστρονόμος να μπορεί να ρίξει μια ματιά στο αστέρι μας και να δει αμέσως κάτι ασυνήθιστο σχετικά με το φάσμα του.

Ο Τζέιμς Κλαρκ (James Clark) πτυχιούχος φοιτητής στο Τμήμα Αεροναυπηγικής και επανδρωμένων διαστημικών πτήσεων δήλωσε. “Δεν ξέρω αν τα ευφυή πλάσματα γύρω από τον ήλιο θα ήταν η πρώτη τους εικασία, αλλά σίγουρα θα προσελκύσει περισσότερη την προσοχή τους.”

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Astrophysical Journal. Υποδεικνύει ότι ένα λέιζερ 1- έως 2 μεγαβάτ (megawatt). Θα μπορούσε να κατευθυνθεί μέσω των κατόπτρων ενός τεράστιου τηλεσκοπίου 35 μέτρον όπως το τηλεσκόπιο της Χαβάης. Να «πυροβολεί» στο διάστημα για να παράγει ένα φάρο σε πλανητική κλίμακα.

Λέιζερ και κοντινά συστήματα αστέρων

Λέιζερ από το MIT για να επικοινωνήσουμε με εξωγήινους

Εάν το σήμα του λέιζερ ανιχνευθεί από εξωγήινους πολιτισμούς ιδικά στα κοντινά συστήματα αστέρων, όπως το Εγγύτατος Κενταύρου (διεθνώς Proxima Centauri) είναι αστέρας, τύπου ερυθρού νάνου, που απέχει 4,243 ± 0,002 έτη φωτός και εντοπίζεται στον αστερισμό του Κένταυρου. Η το Trappist-1 με απόσταση περίπου 40 ετών φωτός. θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί ως μέσο αποστολής σύντομων μηνυμάτων μέσω παλμών όπως τα σήματα Μορς.

Αν ολοκληρώσουμε επιτυχώς μια “χειραψία” και αρχίσουμε να επικοινωνούμε. Θα μπορούσαμε να αναβοσβήνουμε ένα μήνυμα, με ρυθμό δεδομένων περίπου μερικών εκατοντάδων δυαδικών ψηφίων ανά δευτερόλεπτο. Θα έφτανε εκεί μέσα σε λίγα χρόνια δήλωσε ο Clark.

Φυσικά πολλά μηνύματα που προορίζονται για εξωγήινους πολιτισμούς (και αμέτρητα που δεν προορίζονται για αυτούς) έχουν σταλεί στο διάστημα με την εμφάνιση της τεχνολογίας των ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών. Τα περισσότερα από τα οποία κωδικοποιούνται σε ραδιοκύματα, αλλά κανένας δεν έχει στείλει με λέιζερ υψηλής ισχύος.

Στο σχέδιο αυτό δεν συμφωνούν όλοι. Ο γνωστός φυσικός Στήβεν Χόκινγκ (Stephen Hawking) προειδοποίησε ότι πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί σε προηγμένους εξωγήινους πολιτισμούς σε κατοικημένους Εξωπλανήτες.

Μια μέρα θα μπορούσαμε να λάβουμε ένα σήμα από έναν τέτοιο πλανήτη. Αλλά θα πρέπει να προσέξουμε τη θα απαντήσουμε. Η συνάντηση με έναν προηγμένο πολιτισμό μπορεί να είναι όπως οι Ιθαγενείς Αμερικανοί που συναντούν τον Κολόμβο. Αυτό δεν αποδείχθηκε τόσο καλό, ανέφερε ο Στήβεν Χόκινγκ.