Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Γιατί το φεγγάρι το βλέπουμε και κατά την διάρκεια της ημέρας;

  • από
Γιατί το φεγγάρι το βλέπουμε και κατά την διάρκεια της ημέρας;

Εάν πιστεύετε ότι το Φεγγάρι φαίνεται μόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας, κάνετε λάθος. Το Φεγγάρι είναι ο μοναδικός φυσικός δορυφόρος της Γης και ο πέμπτος μεγαλύτερος φυσικός δορυφόρος του ηλιακού μας συστήματος. Βρίσκεται πάντα γύρω από τον πλανήτη μας, και είναι ορατό και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Δεδομένου ότι υπάρχου κατάλληλες κλιματικές συνθήκες για να είναι ορατό, και άλλες κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Κυρίως είναι δύο οι λόγοι για τους οποίους βλέπουμε το φεγγάρι κατά τη διάρκεια της ημέρας:

Πρώτα απ’ όλα, το φεγγάρι είναι λαμπερό και αρκετά κοντά ώστε να ξεχωρίζει στην γαλάζια απόχρωση του ουρανού.

Δεύτερον, η διάρκεια που βρίσκεται πάνω από τον ορίζοντα της Γης συμπίπτει με τον ήλιο, καθιστώντας δυνατή την ορατότητα του κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ας εξετάσουμε αυτούς τους δύο λόγους με περισσότερες λεπτομέρειες για να κατανοήσουμε καλλίτερα πως το φεγγάρι είναι ορατό κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Το φεγγάρι είναι αρκετά φωτεινό

Πολλοί από εσάς μπορεί να νομίζετε ότι το φεγγάρι, όπως και τα αστέρια, δεν είναι ορατά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Είναι αλήθεια ότι δεν μπορούμε να δούμε αστέρια κατά τη διάρκεια της ημέρας, παρά μόνο πολύ νωρίς το πρωί, πριν ο ήλιος ανατείλει πλήρως.

Η εξήγηση για αυτό είναι ότι η αμυδρή λάμψη των αστεριών χάνετε από το απίστευτα δυνατό φως του ήλιου που γεμίζει τον ουρανό.

Γιατί το φεγγάρι το βλέπουμε και κατά την διάρκεια της ημέρας;

Ωστόσο, το φεγγάρι δεν είναι αστέρι, και αφού δεν είναι αστέρι, δεν εκπέμπει φως. Απλώς αντανακλά το φως που προέρχεται από τον ήλιο και φωτίζετε. Αξίζει να σημειωθεί ότι το φεγγάρι είναι στην πραγματικότητα αρκετά σκοτεινό, αντανακλάται μόνο το 3%-12% του ηλιακού φωτός που χτυπά στην επιφάνεια της σελήνης.

Αλλά, λόγω της κοντινής του απόστασης με τη Γη και του σημαντικού μεγέθους του, ακόμη και αυτό το μικρό ποσοστό του ανακλώμενου φωτός είναι αρκετό ώστε να κάνει το φεγγάρι ορατό κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ωστόσο, παίζουν ρόλο και άλλοι παράγοντες που το κάνουν ορατό κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η περιστροφής της Γης

 

Η Γη όπως και η Σελήνη πάντα κινούνται. Εκτός από την περιστροφή που κάνει η  Γη γύρω από τον ήλιο, η Γη περιστρέφεται επίσης γύρω από τον άξονά της, και η σελήνη περιστρέφεται ταυτόχρονα γύρω από τη Γη.

Το φεγγάρι χρειάζεται περίπου 30 ημέρες για να κάνει μια πλήρη τροχιά γύρω από τη Γη. Έτσι, η ορατότητα του φεγγαριού από τη Γη εξαρτάται εξ ολοκλήρου από τη θέση της τροχιά του.

Καθώς το φεγγάρι ολοκληρώνει μια περιστροφή ή μια τροχιά γύρω από τη Γη σε περίπου 30 ημέρες, το βλέπουμε σε διαφορετικά σχήματα, ανάλογα με το πού βρίσκεται σε σχέση με τον ήλιο και τη Γη. Αυτά τα διάφορα σχήματα ονομάζονται συνήθως ως οι οκτώ φάσεις του φεγγαριού.

Το φεγγάρι φαίνεται επειδή παίρνει φως από τον ήλιο, και ένα μέρος αυτού του φωτός, αναπηδά από την επιφάνεια του φεγγαριού και φτάνει στην Γη. Ανάλογα με τη θέση του φεγγαριού και της τροχιά του, το φωτισμένο τμήμα του φεγγαριού γίνεται ορατό. Καθώς το φεγγάρι ευθυγραμμίζεται με τη Γη και τον ήλιο, με τη Γη ανάμεσα στη σελήνη και τον ήλιο, μπορούμε να δούμε μια πανσέληνο.

Κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου (περίπου την ώρα της πανσελήνου), το φεγγάρι ανατέλλει καθώς ο ήλιος δύει, διότι το φεγγάρι είναι ακριβώς απέναντι από τον ήλιο. Επομένως, κατά τη διάρκεια κάθε πανσελήνου, ο ήλιος, η σελήνη και η Γη παρατάσσονται με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούμε να παρακολουθούμε τον ήλιο να δύει και το φεγγάρι να ανατέλλει (στην αντίθετη πλευρά του ορίζοντα) περίπου την ίδια στιγμή.

Κάθε μέρα η σελήνη αλλάζει

Ωστόσο, κάθε μέρα που περνάει, ο τροχιακός του κύκλος αλλάζει. Το φεγγάρι συνεχίζει να πλησιάζει τον ήλιο μέχρι που τελικά, φαίνεται να είναι πολύ κοντά (περίπου την ώρα της νέας σελήνης), που ανατέλλει και δύει σχεδόν ταυτόχρονα με τον ήλιο.

Το αποτέλεσμα είναι το φεγγάρι να γίνεται λιγότερο ορατό τη νύχτα και περισσότερο ορατό κατά τη διάρκεια της ημέρας. Δεδομένου ότι η Γη περιστρέφεται συνεχώς, το φεγγάρι παρατηρείται πάνω από τον ορίζοντα για περίπου 12 ώρες. Μερικές ημέρες, αυτές οι 12 ώρες συμπίπτουν με τις 12 ώρες που ο ήλιος βρίσκετε πάνω από τον ορίζοντα, όπου μπορούμε να δούμε τη σελήνη κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μετά από αυτό το σημείο, αρχίζει να απομακρύνεται από τον ήλιο, έως ότου επιστρέψει στη φάση της πανσελήνου.

Κλιματικές συνθήκες

Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι η ορατότητά του εξαρτάται επίσης από τις κλιματικές συνθήκες. Τις μέρες που ο ουρανός είναι νεφελώδεις, η ορατότητα της σελήνης κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι αρκετά δύσκολη.

Σχετικά Άρθρα

Γιατί μερικοί πλανήτες έχουν δακτυλίους όπως ο Κρόνος;
Γιατί μερικοί πλανήτες έχουν δακτυλίους όπως ο Κρόνος;
Γιατί το φως από τα αστέρια το βλέπουμε να τρεμοπαίζει;
Γιατί το φως από τα αστέρια το βλέπουμε να τρεμοπαίζει;
Γιατί στο ηλιοβασίλεμα και στην ανατολή ο ουρανός έχει όμορφα χρώματα;
Γιατί στο ηλιοβασίλεμα και στην ανατολή ο ουρανός έχει όμορφα χρώματα;