Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Η επαφή με τη φύση βελτιώνει την ψυχική μας υγεία

  • από
Η επαφή με τη φύση βελτιώνει την ψυχική μας υγεία

Το περπάτημα στην εξοχή η επαφή με τη φύση, στη σύγχρονη εποχή που ζούμε γίνετε όλο και πιο περιοριστικό, και όμως η υπαίθρια δραστηριότητα ως μέσο αντιμετώπισης χρόνιων παθήσεων όπως η παχυσαρκία, η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο διαβήτης τύπου 2 έχουν μπει στο μικροσκόπιο της επιστήμης.

Επίσης σημαντικές υποσχέσεις δίνει και στους ασθενείς που πάσχουν από προβλήματα ψυχικής υγείας. Ένα μεγάλο σύνολο στοιχείων δείχνει ότι η έκθεση στη φύση μπορεί να βελτιώνει την ψυχική μας διάθεση. Μια Μετα-ανάλυση του 2010 στις οποίες συμμετείχαν πάνω από 1.200 άτομα.

Διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι που γυμνάζονται σε φυσικά περιβάλλοντα, παρουσίασαν σημαντική βελτίωση στη διάθεση και την Αυτοεκτίμηση τους.

Σε μια ανασκόπηση του 2011 που ερεύνησε 11 μελέτες που σύγκριναν την εσωτερική με την εξωτερική δραστηριότητα. Διαπιστώθηκε ότι τα άτομα που δραστηριοποιούνται σε φυσικά περιβάλλοντα, είχαν βελτιωμένη αίσθηση αναζωογόνησης, θετική διάθεση, μειώσει του άγχους, λιγότερο θυμό και κατάθλιψη.

Μια πιο πρόσφατη έρευνα ήρθε να επιβεβαίωση τα ευεργετικά αποτελέσματα που έχει η επαφή με τη φύση. Πως μπορεί να επηρεαστούν τα ποσοστά ψυχικών ασθενειών σε μεγάλο αριθμό  πληθυσμού.

Μια έρευνα σε πάνω από 160.000 άτομα στη Νότια Κορέα. Διαπίστωσε ότι όσοι ζουν σε περιοχές με το μικρότερο αριθμό πάρκων και χώρων πρασίνου. Είχαν 20% περισσότερες πιθανότητες καταθλιπτικών συμπτωμάτων και 28% μεγαλύτερες πιθανότητες απόπειρας αυτοκτονίας. Σε σύγκριση με εκείνους που ζουν σε περιοχές με υψηλότερο ποσό πρασίνου. Η έρευνα συμπεριελάμβανε παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο και το μηνιαίο εισόδημα.

Πώς η φύση βοηθά την υγεία μας;

 

Η επαφή με τη φύση βελτιώνει την ψυχική μας υγεία

Οι ερευνητές τώρα μέσο της νευροεπιστήμης προσπαθούν να κατανοήσουν καλύτερα το πώς η επαφή με τη φύση βελτιώνει την ψυχική μας διάθεση.

Μια μικρής κλίμακας μελέτη στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, στο ψυχιατρικό τμήμα, εξέτασε την εγκεφαλική λειτουργία σε άτομα που περπατούσαν σε φυσικά περιβάλλοντα.

Οι επιστήμονες βρήκαν ότι εκείνοι που έκαναν ένα περίπατο στη φύση. Είχαν μειωμένη νευρική δραστηριότητα στον υπογενή προμετωπιαίο φλοιό, (μια περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με τις ψυχικές ασθένειες). Καθώς και ότι είχαν μειωμένες αρνητικές σκέψεις, και επικεντρώθηκαν περισσότερο στον εαυτού τους. Αυτά τα αποτελέσματα δεν παρατηρήθηκαν μετά από αστικούς περιπάτους.

Πολλές μελέτες δείχνουν ότι η επαφή με τη φύση η άσκηση σε εξωτερικούς χώρους μπορεί να συμβάλει στη θεραπεία της κατάθλιψης. Βελτιώνει την απόδοση της Μνήμης και την ικανότητα προσοχής του ανθρώπου.

Ωστόσο εξακολουθούμε να έχουμε λίγα στοιχεία για να επιβεβαιώσουμε εάν οι μέθοδοι αυτοί έχουν σημαντική επίπτωση στην ψυχική υγεία του ασθενούς.

Σχετικά Άρθρα

Καφές : Τα οφέλη και οι παρενέργειες της καφεΐνης

Καφές : Τα οφέλη και οι παρενέργειες της καφεΐνης

Τα βιντεοπαιχνίδια κάνουν καλό στο μυαλό και στην ανάπτυξη δεξιοτήτων

Τα βιντεοπαιχνίδια κάνουν καλό στο μυαλό και στην ανάπτυξη δεξιοτήτων

Η μουσική και η επίδραση της στην ψυχική υγεία του ανθρώπου

Η μουσική και η επίδραση της στην ψυχική υγεία του ανθρώπου