Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Τα βιντεοπαιχνίδια κάνουν καλό στο μυαλό και στην ανάπτυξη δεξιοτήτων

  • από
Τα βιντεοπαιχνίδια κάνουν καλό στο μυαλό και στην ανάπτυξη δεξιοτήτων

Τα βιντεοπαιχνίδια έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας τα τελευταία χρόνια. Έχουν γίνει μια δημοφιλής μορφή ψυχαγωγίας, με τους ανθρώπους κάθε ηλικίας να ξοδεύουν ατελείωτες ώρες κάθε εβδομάδα μπροστά από τις οθόνες τους. Λόγω της ευρείας χρήσης τους, οι επιστήμονες πραγματοποίησαν αρκετές έρευνες για το κατά πόσο τα βιντεοπαιχνίδια επηρεάζουν τον εγκέφαλο και τη συμπεριφορά μας.

Τι λένε οι έρευνες για τα βιντεοπαιχνίδια;

Μια έρευνα που διεξήχθη από το Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ και από τη Ψυχιατρική Πανεπιστημιακή Κλινική του Charité St. Hedwig στο Βερολίνο, διαπίστωσε ότι η ενασχόληση με βιντεοπαιχνίδια αυξάνει τη φαιά ουσία (βασικά το μέγεθος του εγκεφάλου) και βοηθά στη βελτίωση της μάθησης και των δεξιοτήτων.

Με απλούς όρους τα βιντεοπαιχνίδια επηρεάζουν άμεσα περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για τη μνήμη, τον προσανατολισμό στο χώρο, τις συστηματοποιήσεις πληροφοριών, και δεξιότητες που απαιτούν κινήσεις με ακρίβεια.

Για να προσδιορίσουν οι επιστήμονες πώς τα βιντεοπαιχνίδια επηρεάζουν τον εγκέφαλο, επέλεξαν δύο ομάδες ενηλίκων. Η πρώτη ομάδα θα έπαιζε το Super Mario της Nintendo για 30 λεπτά την ημέρα για δύο μήνες. Η δεύτερη ομάδα δεν έπαιξε καθόλου βιντεοπαιχνίδια.

Τα βιντεοπαιχνίδια κάνουν καλό στο μυαλό και στην ανάπτυξη δεξιοτήτων

Οι επιστήμονες μέτρησαν το μέγεθος του εγκεφάλου με μαγνητικό τομογράφο (MRI) και των δύο ομάδων πριν από την έναρξη της μελέτης, και ξανά μετά την πάροδο των δύο μηνών.

Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν προηγούμενα ευρήματα. Υπήρχαν διαφορές στη δομή του εγκεφάλου στην ομάδα που έπαιζε το βιντεοπαιχνίδι, υπήρχε μια «άμεση σύνδεση μεταξύ του βιντεοπαιχνιδιού και της ογκομετρικής αύξησης του εγκεφάλου».

Η καθηγήτρια Ψυχιατρικής Simone Kühn που ηγήθηκε της μελέτης, ισχυρίζεται ότι «Ενώ προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει διαφορές στη δομή του εγκεφάλου σε ανθρώπους που παίζουν βιντεοπαιχνίδια, η παρούσα μελέτη αποδεικνύει ότι συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου μπορούν να εξασκηθούν μέσω των βιντεοπαιχνιδιών»

Με τον ίδιο τρόπο, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι άτομα με νοητικές αναπηρίες, ή των οποίων ο εγκέφαλος είχε μειωθεί σε μέγεθος από ατύχημα ή χειρουργική επέμβαση, ή που έχουν προσβληθεί από εγκεφαλικές ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ, θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τα βιντεοπαιχνίδια.

Με τα ευρήματα τους οι επιστήμονες κατέγραψαν αυξήσεις σε τρεις σημαντικές περιοχές του εγκεφάλου. Τον προμετωπιαίο φλοιό, τον δεξιό ιππόκαμπο και την παρεγκεφαλίδα.

Ανάπτυξη δεξιοτήτων

Όταν κυνηγάτε εχθρούς, παίρνετε λάφυρα και αλλάζετε τα εργαλεία χωρίς καν να κοιτάτε το χειριστήριο, ουσιαστικά γυμνάζετε ο εγκέφαλός. Ο εγκέφαλός λατρεύει τέτοιες προκλήσεις, και μπορεί πραγματικά να αναπτυχθεί παίζοντας βιντεοπαιχνίδια.

Τα βιντεοπαιχνίδια μπορούν να αναπτύξουν και άλλες δεξιότητες. Για παράδειγμα, οι πολλές προσπάθειές που χρειάζονται για να νικήσετε έναν κακό ή για να φτάσετε στο επόμενο επίπεδο, μπορούν να σας διδάξουν να μην τα παρατάτε ποτέ.

Η επιμονή που χρειάζονται τα βιντεοπαιχνίδια, σας δείχνουν ότι η σκληρή δουλειά θα σας βοηθήσει να πετύχετε τους στόχους σας, τόσο εντός όσο και εκτός του βιντεοπαιχνιδιού.

Για να νικήσετε σε ένα παιχνίδι, καταλαβαίνετε ότι δεν είναι απαραίτητό να εργαστείτε σκληρότερα, απλά πρέπει να δουλέψετε πιο έξυπνα. Το να κερδίσετε το παιχνίδι δεν είναι τόσο απλό, η σωστή στρατηγική που θα ακολουθήσετε θα σας φέρει και το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Τα βιντεοπαιχνίδια διευρύνουν την αντίληψη, σας εκπαιδεύουν να λύνετε προβλήματα εξετάζοντας και δοκιμάζοντας πολλαπλές λύσεις, γεγονός που σας κάνει να συνειδητοποιήσετε ότι η επίλυση προβλημάτων μπορεί να είναι διασκεδαστική. Διδάσκουν κριτική σκέψη που σε συνδυασμό με τη σκληρή δουλειά, θα σας φέρουν επιτυχία.

Για παράδειγμα, το Minecraft προσφέρει μια σειρά από εκπαιδευτικά οφέλη, όπως η διδασκαλία των παιδιών στο να χρησιμοποιούν αντικείμενα για να εξερευνούν περιβάλλοντα και να λύνουν προβλήματα.

Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο Deakin στην Αυστραλία διαπίστωσε ότι τα παιδιά ηλικίας τριών έως έξι ετών που έπαιζαν διαδραστικά παιχνίδια, όπως το Wii της Nintendo είχαν καλύτερες κινητικές δεξιότητες, από εκείνα που έπαιζαν μη διαδραστικά παιχνίδια.

Όσο περισσότερο παίξτε τόσο καλύτερα;

Τα βιντεοπαιχνίδια φαίνεται να προσφέρουν πολλά οφέλη σε πολλά επίπεδα. Φυσικά, πρέπει να προσθέσουμε πως για να διατηρηθούν αυτά τα οφέλη, θα πρέπει να παίζετε με μέτρο. Με το να μένετε ξύπνιοι όλη τη νύχτα, κάθε βράδυ παίζοντας το  αγαπημένο σας παιχνίδι δεν είναι ό,τι καλύτερο για την υγεία σας.