Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Ζόμπι :Η αλήθεια πίσω από τον μύθο των ζωντανών νεκρών

  • από
Ζόμπι Η αλήθεια πίσω από τον μύθο των ζωντανών νεκρών

Εδώ και δεκαετίες τα ζόμπι έχουν εμφανιστεί σε αμέτρητες ταινίες τρόμου, είναι πραγματικά; Και αν όχι πως ξεκίνησε ο μύθος των Ζωντανών Νεκρών;

Η λέξει ζόμπι έχει τις ρίζες της στην Καραϊβική, και συγκεκριμένα στο νησί της Αϊτή. Πρόκειται για ένα λαϊκό μύθο που μεταφέρθηκε από γενιά σε γενιά εντός της Αϊτής. Με την πάροδο του χρόνου κατάφερε να μεταδοθεί σε όλο τον κόσμο με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να έχουν πιστή για την ύπαρξη τους.

Πως ξεκίνησαν οι ιστορίες με ζόμπι;

Πριν από εκατοντάδες χρόνια οι σκλάβοι που μεταφέρθηκαν από την Αφρική στην Αϊτή, αναγκάστηκαν να εργαστούν πολύ σκληρά στης φάρμες. Δεν αντιμετωπίστηκαν καλά, δεν πληρώθηκαν και δεν τους επιτράπηκε να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Οι σκλάβοι επινόησαν ένα μύθο για το τη θα τους συμβεί μετά το θάνατο τους. Ανέφεραν ένα θεός που τον αποκαλούσαν βουντού, και ότι θα τους πάρει από τους τάφους τους και θα τους ξαναπάει πίσω στην Αφρική. Αν όμως είχαν κάνει κακά πράγματα στη ζωή τους, πίστευαν ότι θα γίνουν ζόμπι.

Σε ορισμένα μέρη του κόσμου το βουντού είναι θρησκεία, συμπεριλαμβανομένης και της Αϊτή. Φαίνεται πως οι σκλάβοι που πήγαν στην Αϊτή έφεραν μαζί τους και αυτές τις πεποιθήσεις.

Οι άνθρωποι που πιστεύουν στο βουντού αποδέχονται την ύπαρξη πολλών πνευμάτων. Όπως και ότι υπάρχουν πολλοί θεοί.

Ένα από τα πνεύματα του βουντού είναι ο Baron Samedi. (μεταφραζόμενο από Γαλλικά ο Άρχοντας του Σαββάτου) Όποιος εν ζωή ταράξει τον Baron Samedi κινδυνεύει να γίνει ζόμπι. Ο Baron Samedi φαίνεται να είναι αρκετά τρομακτικός, φορά ένα μαύρο μακρύ καπέλο, ένα μεγάλο μαύρο παλτό, και μερικές φορές έχει ένα κρανίο για πρόσωπο.

Ένας άλλος λαϊκός μύθος που μας έρχονται από την Αϊτή, θέλει τα ζόμπι να δημιουργούνται από μάγους. Οι μάγοι πίστευαν ότι μπορούν να κάνουν έναν άνθρωπο ζόμπι με μία μαγική σκόνη που κατασκεύαζαν. Το κύριο συστατικό του φίλτρου λέγεται ότι περιέχει το δηλητήριο ενός ψαριού.

Μόλις το άτομο καταναλώσει αυτό το δηλητήριο, το κάνει να δείχνει και να ενεργεί σαν να ήταν νεκρό. Ο μάγος χρησιμοποιούσε τότε το ζόμπι ως σκλάβο.

Η φήμη των ζόμπι εξαπλώνετε

Πριν περίπου έναν αιώνα αυτές οι ιστορίες άρχισαν να φθάνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο θρύλος των ζόμπι έγινε βιβλία, και πρωτοσέλιδα στον τύπο.

Οι αναφορές για τα ζόμπι που ζούσαν στην Αϊτή άρχισαν να πληθαίνουν. Δεν πέρασε πολύς καιρός μέχρι που Αμερικανοί μελετητές και δημοσιογράφοι άρχισαν να επισκέπτονται την Αϊτή αναζητώντας πραγματικά ζόμπι.

Αυτός ο λαϊκός μύθος έχει μετατραπεί σε μια βαρεία βιομηχανία κέρδους. Από τηλεοπτικές εκπομπές, κόμικς, βιβλία, και στον κινηματογράφο, τα ζόμπι πλέον τα συναντάμε παντού.

Μερικοί άνθρωποι αγαπούν το φόβο και λατρεύουν αυτά τα τέρατα. Οι ιστορίες των ζωντανών νεκρών έχουν σχεδιαστεί για να μας τρομάξουν, αλλά στο τέλος υπάρχει ένας ήρωας για να μας σώσει.

Σχετικά Άρθρα

Έχει η πανσέληνος αρνητική επίδραση στον άνθρωπο;

Έχει η πανσέληνος αρνητική επίδραση στον άνθρωπο;

Τα 10 πιο τρομακτικά και στοιχειωμένα μέρη στον κόσμο
Τα 10 πιο τρομακτικά και στοιχειωμένα μέρη στον κόσμο
Δεισιδαιμονία : Τι είναι και γιατί οι άνθρωποι πιστεύουν;

Δεισιδαιμονία : Τι είναι και γιατί οι άνθρωποι πιστεύουν;