Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Δεισιδαιμονία : Τι είναι και γιατί οι άνθρωποι πιστεύουν;

  • από
Δεισιδαιμονία : Τι είναι και γιατί οι άνθρωποι πιστεύουν;

Ο αριθμός 13, οι μαύρες γάτες, το σπάσιμο του καθρέφτη θεωρείτε δεισιδαιμονία, είναι πράγματα που αποφεύγετε; Αν ναι τότε ανήκετε στο 25% των ανθρώπων που θεωρούν τον εαυτό τους δεισιδαιμονικό.

Λόγω της δεισιδαιμονίας εξηγείτε επίσης γιατί πολλά κτίρια δεν έχουν τον 13ο όροφο στα πάνελ του ανελκυστήρα. Προτιμούν να τον ονομάσουν 14, 14A 12B ή M λόγω ανησυχιών για τους προληπτικούς ενοικιαστές.

Πράγματι, το 13% των ατόμων σε μία έρευνα έδειξε ότι η διαμονή στον 13ο όροφο ενός ξενοδοχείου θα τους ενοχλούσε. Και ένα 9% δήλωσαν ότι θα ζητούσαν διαφορετικό αριθμό δωματίου.

Ορισμένες αεροπορικές εταιρείες, όπως η Air France και η Lufthansa, δεν έχουν τη 13η σειρά. Η Lufthansa δεν έχει επίσης 17η σειρά, επειδή σε ορισμένες χώρες όπως η Ιταλία και η Βραζιλία ο άτυχος αριθμός είναι το 17 και όχι το 13.

Υπάρχει ορισμός για τι δεισιδαιμονία;

Παρόλο που δεν υπάρχει κάποιος ορισμός για τη δεισιδαιμονία, γενικά σημαίνει πίστη στις υπερφυσικές δυνάμεις. Όπως μέσο της τύχης πηγάζει η επιθυμία να επηρεαστούν οι απρόβλεπτοι παράγοντες και να λυθούν τα όποια προβλήματα μας. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, οι μεμονωμένες Πεποιθήσεις γίνονται κίνητρο και οδηγούν σε δεισιδαιμονίες. Γεγονός που εξηγεί γιατί είναι γενικά παράλογες και συχνά αψηφούν τις τρέχουσες επιστημονικές εξηγήσεις.

Οι ψυχολόγοι που έχουν διερευνήσει τον ρόλο των δεισιδαιμονιών έχουν διαπιστώσει ότι προέρχονται από την παραδοχή ότι υπάρχει μια σχέση μεταξύ συνεπαγόμενων και μη σχετικών γεγονότων. Παράδειγμα, η ιδέα ότι τα φυλαχτά φέρνουν καλή τύχη ή σας προστατεύουν από την κακή τύχη.

Σε πολλούς ανθρώπους η πίστη τους για τις δεισιδαιμονίες τους παρέχει μια αίσθηση ελέγχου και μείωση του άγχους. Για αυτό και τα επίπεδα της δεισιδαιμονίας αυξάνονται σε περιόδους άγχους και στρες.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα σε περιόδους οικονομικής κρίσης και κοινωνικής αβεβαιότητας, κυρίως πολέμων και κοινωνικών συγκρούσεων. Πράγματι οι ερευνητές έχουν παρατηρήσει πως στη Γερμανία μεταξύ του 1918 και του 1940 τα μέτρα της οικονομικής κρίσης σχετίζονταν άμεσα με την δεισιδαιμονία.

Δεισιδαιμονία αντικείμενα, μέρη και αριθμοί

Δεισιδαιμονία : Τι είναι και γιατί οι άνθρωποι πιστεύουν;

Οι πεποιθήσεις που έχουν σχέση με τις δεισιδαιμονίες, αποδειχθεί ότι συμβάλλουν στην προώθηση μιας θετικής ψυχικής συμπεριφοράς. Παρόλο που μπορούν να οδηγήσουν σε παράλογες αποφάσεις, όπως η τυφλή εμπιστοσύνη στην τύχη και το πεπρωμένο, παρά στη σωστή λήψη αποφάσεων.

Φέρνοντας Φυλακτά, η χρήση ορισμένων ρούχων, η επίσκεψη σε χώρους που σχετίζονται με την καλή τύχη, η προτίμηση συγκεκριμένων χρωμάτων και η χρήση συγκεκριμένων αριθμών είναι όλα στοιχεία δεισιδαιμονίας.

Παρόλο που αυτές οι συμπεριφορές και οι πράξεις μπορεί να φαίνονται ασήμαντες σε κάποιους ανθρώπους. Σε κάποιους άλλους λειτουργούν καταστροφικά εξουσιάζοντας τις επιλογές τους.

Οι δεισιδαιμονίες μπορούν επίσης να δημιουργήσουν την Αντίληψη ότι τα αντικείμενα και τα μέρη είναι καταραμένα.

Μια παραδοσιακή δεισιδαιμονία είναι η κατάρα των Φαραώ, η οποία λέγεται ότι μεταδίδεται σε οποιοδήποτε πρόσωπο ενοχλήσει μια μούμια. Οι αριθμοί μπορούν επίσης να συσχετιστούν με συμφορές. Για παράδειγμα, ο αριθμός 666. Το όνομα του θηρίου με τα εφτά κεφάλια και τα δέκα κέρατα. Και όχι σαν ο φυσικός αριθμός που βρίσκεται μετά από το 665 και πριν από το 667

Η δεισιδαιμονία είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στον αθλητισμό

Κάθε άθλημα έχει τις δικές τις δεισιδαιμονίες αλλά υπάρχουν αρκετές ομοιότητες. Δεν είναι λίγοι οι αθλητές και οι προπονητές που σε κάθε αγώνα φοράνε τα τυχερά τους ρούχα. Ο θρυλικός τενίστας Björn Bork, φέρεται να φορούσε την ίδια μάρκα μπλούζας όταν προετοιμαζόταν για το Wimbledon. Ο Rafael Nadal εκτελεί μια σειρά από τελετουργίες κάθε φορά που παίζει. Από τον τρόπο με τον οποίο τοποθετεί τα μπουκάλια του νερού του έως το παγωμένο ντους που κάνει πριν τον αγώνα. Ο Nadal πιστεύει ότι αυτές οι τελετουργίες τον βοηθούν στην απόδοση του.

Το γενικό συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι οι δεισιδαιμονίες μπορούν να δώσουν σιγουριά και να βοηθήσουν ορισμένους ανθρώπους να μειώσουν το άγχους. Αυτό μπορεί να είναι γεγονός, αλλά η έρευνα έχει δείξει ότι οι ενέργειες που σχετίζονται με τις δεισιδαιμονίες μπορούν επίσης να γίνουν αυτοσυντηρούμενες.

Η πίστη των ανθρώπων στις δεισιδαιμονίες μεταβάλει την Προσωπικότητα τους τον χαρακτήρα τους, εξελίσσεται σε συνήθεια και γίνεται εξάρτηση. Αυτό συμβαίνει ακόμα κι αν η πραγματική έκβαση ενός γεγονότος ή μιας κατάστασης εξακολουθεί να εξαρτάται από άγνωστες υπερφυσικές δυνάμεις, παρά από λογικές εξηγήσεις.

Την επόμενη φορά που θα σπάσετε έναν καθρέφτη, θα δείτε μια μαύρη γάτα ή θα συναντήσετε τον αριθμό 13 μην ανησυχείτε γιατί είναι μόνο ένα εφεύρημα του μυαλού.

Σχετικά Άρθρα

Γιατί τα πέταλα τα θεωρούν τυχερά πολλοί άνθρωποι;
Γιατί τα πέταλα τα θεωρούν τυχερά πολλοί άνθρωποι;
Έχει η πανσέληνος αρνητική επίδραση στον άνθρωπο;
Έχει η πανσέληνος αρνητική επίδραση στον άνθρωπο;
Θεωρίες Συνωμοσίας : Είναι Αλήθεια ή Ψέματα;
Θεωρίες συνωμοσίας : Είναι αλήθεια ή ψέματα;